DNB Markets om aksjemarkedet 1. september:

Blandet i USA i går

Og blandet utvikling i morgentimene i dag i Asia.

KINA: Bilde fra børsen i Shenzen for noen dager siden. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 01. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Med mye av fokus på aksjesplitter og endringer i indekssammensetninger, en kinesisk påminnelse om den uløste handelskonflikten og fortsatt tilsynelatende fravær av fremdrift i forhandlingene om nye politiske støttetiltak, ble det en blandet utvikling i det amerikanske aksjemarkedet i går.

Mens Dow og S&P500 endte ned henholdsvis 0.8 % og 0.2 % kunne Nasdaq stenge opp 0.7 %. Volumet på de tre hovedindeksene steg til 93-148% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. På tross av oppgangen for Nasdaq ser vi at risikoviljen igjen kan være for nedadgående. VIX-indeksen steg i går med 15 % til 26.4 punkter. Den er dermed tilbake på det høyeste nivået siden midten av juli. I rentemarkedet ligger avkastningen på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag på 0.71 %, hvilket er ned 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.        

Innkjøpssjefsindeks 

Også i Asia ser vi en blandet utvikling i morgentimene i dag. Her drevet av de respektive nøkkeltallene fra Japan og Kina. I Japan viser innkjøpssjefsindeksen for august fortsatt verdier godt under terskelen for vekst på 50-punkter og Nikkei-indeksen sliter dermed med å følge de øvrige regionale indeksene opp.

I Kina trekker de viktigste indeksene samtidig opp med inntil 0.4 % etter at innkjøpssjefsindeksen her med relativt god margin kom inn over både forventningene og over 50-punkter. Interessen for innkjøpssjefsindekser kommer også til å holde seg i Europa utover formiddagen i dag. Både fra UK, Tyskland, Spania, Italia og samlet fra EU kommer det oppdateringer. Det kommer også tilsvarende oppdateringer fra alle de tre skandinaviske landene. Senere i ettermiddag får vi også en ny innkjøpssjefsindeks for og ISM indeksen for amerikansk industri gjennom august.

Tro og tvil i oljemarkedet

I oljemarkedet var WTI-prisen i går ned med USD 0.17 pr. fat til USD 42.80 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag snudd opp igjen til USD 43.04 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 45.79 pr. fat, hvilket er ned USD 0.19 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Aktørene i markedet ser i øyeblikket ut til å veie utviklingen i USD-kursen, nye signaler om kutt fra OPEC+-medlemmer, de kortsiktige utsiktene for de amerikanske lagerbeholdningene og risikoen for ytterligere uvær i Mexico-gulfen opp mot hverandre.    

BW Energy

Etter å ha blitt satt på hold i mars kommuniserte BW Energy i forbindelse med kvartalspresentasjonen at den videre utviklingen av Ruche-området, offshore Gabon, vil bli gjenopptatt innen utgangen av året. Seismikken knyttet til Hibiscus-funnet i samme område indikerer samtidig at dette kan være en del av en større forekomst som binder flere av de prospektive letebrønnene i området sammen. I etterkant av oppdateringen har vi løftet ressursestimatet og også tatt risikoen i forbindelse med den videre utviklingen av feltet noe ned. Utviklingen av feltet vil fortsatt også være avhengig av eksterne faktorer, men i tillegg er fremskyndelsen av tidspunktet for en eventuell produksjonsstart til tidlig i 2023 før det vi tidligere har lagt til grunn og i kombinasjon med de øvrige faktorene gjør dette at vi løfter kursmålet i BW Energy fra NOK 20 til NOK 26 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 20.50 pr. aksje og vi gjentar en kjøpsanbefaling.   

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen