Handelsdata fra DNB aksjehandel for august:

Investorappetitt for vekstaksjer

Privatinvestorene nettosolgte aksjer i august, men beholdt en viss appetitt for vekstaksjer.

MEST HANDLET: Kahoot ble mest handlet, tett fulgt av MPC. Se topplister og trender under. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

Denne rapporten er utarbeidet av Marius Brun Haugen i samarbeid med Jarle Nummedal og Tobias Brodd – DNB Markets. Her kan du laste ned hele rapporten

Privatinvestorene roet ned aktiviteten i sommer

Privatinvestorene reduserte aktivitetsnivået gjennom sommerferien og handlet mindre aksjer enn tidligere i år. Det er rimelig å anta at utviklingen, til en viss grad, kan tilskrives «sesongmønsteret». Den totale handelsaktiviteten i august 2021 var høyere enn på samme tid i fjor. Totalt i august ble det solgt aksjer for nesten 220 millioner kroner mer enn det ble kjøpt for. På transaksjonsbasis fortsetter trenden der omtrent 6 av 10 transaksjoner er kjøp. 

Foto: DNB Markets

Kahoot og MPC knivet om topplassen

Øverst på topplisten for de mest handlede aksjene i august finner vi Kahoot, tett fulgt av MPC Containerships. Det har vært stor investoraktivitet i begge disse aksjene over lengre tid og det er foreløpig ingen tegn til at dette skal avta. Aksjekursen til Kahoot har vært under press i hele år, men satt en markert bunn i midten av august. Siden den gang har aksjekursen klatret tilbake mot NOK 60, men i sum har privatinvestorene som handler via aksjehandelsløsningen i nettbanken til DNB likevel nettosolgt aksjen for 27 millioner kroner i måneden som gikk. 

Foto: DNB Markets

Investorene nettokjøper fortsatt vekstaksjer (Euronext Growth)

Privatinvestorene har fremdeles appetitt for vekstaksjer og nettokjøpte Euronext Growth for nesten 50 millioner kroner i august. En viktig del av forklaringen er nok at strømmen av nye selskaper som noteres på EG holder stand. Rana Gruber ble den mest kjøpte aksjen med god margin, mens Vaccibody ble den mest solgte. Handelen på Euronext Growth utgjorde i overkant av 10 prosent av all handel, opp fra i overkant av åtte prosent i juli.

Foto: DNB Markets

De mest kjøpte aksjene

Med unntak av MPC er en fellesnevner for aksjene på topplisten med de mest nettokjøpte aksjene (verdi kjøp – verdi salg) at aksjekursene har falt i løpet av måneden som har gått. Det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire opplevde en kraftig negativ reaksjon i aksjekursen mot slutten av august, da selskapet (enda en gang) kom med negative meldinger til markedet. Merk at ettersom tallene vi bruker er aggregerte sier de ingenting om hvorvidt investorene i hovedsak kjøpte før og/eller etter at aksjekursen falt tilbake. 

Foto: DNB Markets

De mest solgte aksjene

På topplisten over de mest solgte aksjene denne måneden finner vi Equinor, Tomra, Norsk Hydro, Elkem og Gjensidige. Med unntak av Gjensidige (som var flat) hadde alle aksjene på topplisten en positiv kursutvikling i måneden som gikk. 

Foto: DNB Markets

De mest populære internasjonale aksjene

Freyr Battery er nykommer på listen og gikk rett til topps i august. Aksjen ble listet på USA-børsen i juli, men etter en god start falt aksjekursen tilbake under noteringskurs i august. Videre på topplisten følger «gjengangerne» og «shortskvisaksjene» AMC og GameStop, samt elbil-aksjene Tesla og Nio. 

Foto: DNB Markets

Aksjen der kvinner og menn gikk forskjellige veier

Menn og kvinner gikk motsatt vei i Nordic Semiconductor i august 2021. Mennene solgte, mens kvinnene kjøpte. Kvinnene sto for 16 prosent av handelen i aksjen, noe som er litt høyere enn kvinnenes totalandel generelt (hele markedet). Som alltid presiserer vi at man ikke skal lese for mye ut av disse dataene. Dette er en kuriositet! 

Foto: DNB Markets

Begrenset aktivitet i fornybaraksjer

I figuren tracker vi nå handelsaktiviteten i 29 nordiske «fornybar-aksjer» (ESG).

Aktiviteten i fornybaraksjene (i prosent av totalhandelen) landet på i overkant av ti prosent i august og investorene nettosolgte aksjene i «fornybarindeksen» for 35 millioner kroner

Foto: DNB Markets

De unge, fremadstormende og erfarne

I august så vi blant annet forskjeller i REC og Golden Ocean, når vi sorterer på alder. «De unge investorene» (18-28 år) nettosolgte for eksempel REC og tørrlastrederiet Golden Ocean, mens «de erfarne investorene» (50+) nettokjøpte.

NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets

Regionsaksjene – mest nettokjøpt og nettosolgt

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets