Aksjer og marked:

Januareffekten: - Bemerkelsesverdig stabil tradingstrategi

- Akademikerne har studert effekten siden 1942, hittil har den ikke forsvunnet fra det norske aksjemarkedet, sier Paul Harper

NYTTÅRSRAKETTER: – Strategien har gitt positiv avkastning 20 av de siste 23 årene, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Når nyttårsrakettene skytes opp, er det også vanlig at det er rekyl i noe helt annet: Aksjer som har gjort det dårlig det foregående året.

Det er ulike måter å forsøke å kapitalisere på januareffekten, som går ut på at selskaper som har hatt en relativt svak periode fram mot slutten av året brått løfter seg og gjør det bedre enn markedet ellers rundt nyttår. Ofte er dette små og mellomstore bedrifter.

– Vi forsøker å etterligne den akademiske litteraturen hvor vi finner de ti svakeste aksjene hittil i år, forteller Harper.

Han peker på at de lager to lister, en for aksjene som er med i Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX) og en som inkluderer alle aksjene på hovedlisten til Oslo Børs (OSEAX). Hovedindeksen har blant annet likviditetsregler som gjør at mange av de minste selskapene ikke når opp til denne listen, det er også denne indeksen flest indeksfond etterligner for det norske aksjemarkedet.

Har fungert i 20 av 23 år

– Denne strategien har gitt positiv avkastning 20 av de siste 23 årene, sier Harper.

Strategien går fra 15. desember 2023 til femte handelsdagen i nytt år, 8. januar 2024.

– Det er en kortsiktig tradingstrategi som ikke tar hensyn til fundamentale forhold, sier han.

Harper påpeker at selv om det har fungert tidligere er det ingen garanti for at det kommer til å fortsette.

– Dette årets nyttårsraketter har en vridning mot industriselskaper og helsesektoren, og gjengangeren var at de hadde høye verdsettelser relativt til inntjeningen ved inngangen til 2023, sier Harper.

Han forteller at mange av industriselskapene hadde blitt posisjonert som «ESG-vinnere». ESG er den engelske forkortelsen for miljø, sosiale og styringsprinsipper.

– Det er ingen selskaper fra de tre største sektorene på Oslo Børs, altså energi, finans og konsumsektoren, sier Harper.

Nyttårsraketter 2023/2024

Aker Horizons
ArcticZymes
Elkem
Hexagon Purus
Kongsberg Automotive
Nel
Nordic Semiconductor
Nykode
Photocure
Tomra

Listen står oppført alfabetisk. Les mer i rapporten januareffekten. Aker Horizons og Nykode er oppført på listen for andre året på rad. 

Skatt en viktig årsak?

Han forteller at forskerne har laget hypoteser om at investorer krystalliserer tapene før nyttår slik at de kan skattemessig fradragsføre tapene.

– Skatt kan ikke forklare hele januareffekten, siden den også er til stede i markeder hvor skatteåret ikke sammenfaller med kalenderåret, sier Harper.

Han peker på at mange i Norge nå investerer gjennom ordninger slik som aksjesparekonto, hvor du ikke kan realisere tap før hele aksjesparekontoen er avviklet. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.