Aksjer og marked:

- Jeg får litt flashback til 1999

Høy aktivitet på børsene får aksjestrateg Paul Harper til å minnes perioden før dotcom-boblen sprakk.

FLASHBACK: Paul Harper minnes dot-com tiden som aksjeanalytiker. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

Antall nordmenn som investerer i aksjer fortsetter å øke, og det samme gjør antallet selskaper på børs. Hittil i 2020 har det blitt børsnotert 28 selskaper på Merkur Market. En notering på Merkur Market har færre krav enn hovedlisten på Oslo Børs.

- Jeg får litt flashback til 1999 da jeg var telekom-analytiker. Mange børsnoteringer på kort tid er et klassisk tegn på at det går litt mer voldsomt for seg enn det burde, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Fordi det stilles færre krav til selskapene som noteres på Merkur Market enn på Oslo Børs, kommer det flere tidligfaseselskaper inn på Merkur Market. Selskapene har dermed kortere historikk og risikoen blir høyere. Blant annet kreves det 15 prosent friflyt av aksjene, i motsetning til 25 prosent for hovedlisten. I tillegg kreves kun 30 aksjonærer, sammenlignet med 500 for å komme på hovedlisten.

Merkur Market er en «uregulert markedsplass» og dermed kan ikke aksjene handles via aksjesparekonto, men kun på en ordinær aksjehandelskonto. 

Les mer om Merkur Market her.

Risiko for å bli “låst” til aksjene

Harper viser, i tillegg til antallet børsnoteringer på Merkur Market, at børsomsetningen i visse Merkur-aksjer er på nivå med aksjer som er notert på hovedlisten til Oslo Børs.  

- Det pleier ikke være slik. Det er verdt å merke seg at selv om det er relativt enkelt å handle disse aksjene i dag, kan det komme perioder hvor likviditeten blir dårligere, påpeker Harper.

Harper advarer at du kan bli låst inn i disse selskapene og det kan bli vanskelig å få solgt. 

Du kan bli låst inn i disse selskapene, det kan bli vanskelig å få solgt
Paul Harper

Spennende tider

Harper mener også at alle børsnoteringene gjør det til spennende tider på Oslo Børs.

- Vi ser at noen selskaper skiller ut de grønne delene av selskapet. For eksempel har Aker Solutions børsnotert Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind, forteller Harper før han fortsetter.

- Tidligere kom det mange olje- og energiselskaper, men nå ser vi at det er teknologiselskaper og grønne investeringer som blir børsnotert.

Selv om nye børsnoteringer kan være spennende, er det viktig å huske på risikoen.

- En god del av selskapene tjener ikke penger enda, noen av dem er i en veldig tidlig fase. Dette må vurderes for hvert enkelt selskap, understreker Harper. 

Henter friske penger

Selskaper i sterk vekst trenger ofte påfyll av kapital for å finansiere veksten. En av de mest profilerte kapitalinnhentingene den siste tiden, er Kahoot. Den spill-baserte læringsplattformen fikk nesten 2 milliarder i frisk kapital fra det japanske selskapet Softbank i bytte mot 9,69 prosent av selskapet.

I tillegg er det mange selskaper som er rammet av koronapandemien som er avhengige av påfyll av frisk kapital for å kunne overleve.

- Lave renter og god risikoappetitt blant investorene gjør at finansiering ikke er et problem nå. Men hvis det endrer seg, blir det mye viktigere å ha plukket de aksjene med gode forretningsmodeller som kan overleve i et vanskeligere marked, avslutter Harper.

(*) Denne artikkelen er utarbeidet på bakgrunn av en analyse fra DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen

Opptaksreglene for Merkur Market
  • Engasjering av en Merkur-rådgiver som bistår selskapet med opptaksprosessen
  • Minst ett revidert års- eller delårsregnskap
  • VPS-registrering av aksjene, eller registrering i tilsvarende elektronisk register
  • 15% spredning av aksjekapitalen blant allmennheten
  • Minst 30 aksjeeiere, som eier aksjer for minst NOK 5.000
  • Minstepris pr. aksje på NOK 1
  • Begrenset finansiell og juridisk due diligence
  • Offentliggjøring av et opptaksdokument innen første dag for handel
  • Minst ett styremedlem må ha nødvendig kompetanse om regelverket til Merkur Market
  • Selskapets ledelse og styre må bli vurdert av børsen som egnet
Kilde: Oslo Børs.