Dagens morgenrapport:
Global inflasjon forventes å falle fra 6,7 prosent i 2023 til 4,3 prosent i 2025, ifølge Det internasjonale valutafondet.
IMFs halvårlige prognoserapport indikerer at kampen mot inflasjonen er godt i gang. Global inflasjon forventes å falle fra 6,7 prosent i 2023 til 4,3 prosent i 2025. Imidlertid påpekes det at risikoen for økonomisk ustabilitet fortsatt er høy på grunn av politisk usikkerhet og potensielle finansielle sjokk. Global vekst forventes å forbli stabil, men dempet, med en vekstprognose på 3,2 prosent for både 2024 og 2025. Veksten i USA er noe oppjustert, men dette oppveies av nedjusteringer i Europa.
Lange amerikanske renter har steget denne måneden. Sterk sysselsettingsvekst utenom jordbruket (nonfarm payrolls) bidro til renteoppgang i starten av måneden. Siden da har renten på 10-års amerikanske statsobligasjoner stort sett holdt seg over 4 prosent. I tillegg til Fed-uttalelser som antyder mer gradvise kutt, kan Trumps økte sjanser for å vinne valget, med den inflasjonsdrivende politikken hans, også ha påvirket den observerte oppgangen. Trenden har fortsatt denne uken, og dagens nivå på 4,23 prosent er det høyeste siden juli.
Oppgangen i lange renter samsvarer godt med utviklingen vi forventet i august i rapporten «Økonomiske Utsikter». Budskapet var at markedet hadde priset inn for mange rentekutt, og at lange renter ville øke utover høsten etter hvert som markedet justerte sine forventninger mot færre rentekutt. Den siste måneden har vi sett denne utviklingen, til tross for at Fed startet rentenedgangen med et kutt på 50bp i september. Nå priser markedet inn kutt på 25bp på rentemøtene i november og desember.
Høyere renter og færre rentekutt har styrket dollaren. EURUSD noteres i dag til 1.080, det laveste nivået siden starten av august. I «Økonomiske utsikter» forventet vi en kurs på 1,08 i november, basert på sterk vekst i USA i år og dollarens status som en trygg havn. På 12-måneders sikt, i august 2025, forventer vi imidlertid at EURUSD handles opp mot 1,10. Selv om høyere renter i USA vil favorisere dollaren også i tiden fremover, forventer vi at forbedret vekst i eurosonen neste år bidrar til å styrke euroen. EURNOK og USDNOK noteres i dag til henholdsvis 11,79 og 10,91.
Denne ukens uttalelser fra ulike ECB-medlemmer bekrefter at ingen beslutning er tatt angående det kommende rentemøtet i desember. I forrige uke kuttet ECB renten for tredje gang i år, med 25bp til 3,25 prosent. Dette var i tråd med forventningene etter noe svakere utvikling i eurosonen og påfølgende uttalelser fra ECB-medlemmer. Det ble imidlertid presisert at sentralbanken holder seg til en datadrevet og møte-for-møte tilnærming, noe som denne ukens uttalelser også bekrefter. Det understrekes fra medlemmer at sentralbanken vil basere sine avgjørelser på mer data når tiden kommer, og at det fortsatt er usikkert om det vil bli rentekutt eller ikke. Imidlertid er retningen for renten tydelig; sentralbanken beveger seg mot en mindre restriktiv pengepolitikk. Hvis inflasjonsnedgangen fortsetter, vil rentekuttene fortsette, selv om tidspunktet for disse forblir fleksibelt. I morgen kan PMI-ene for oktober potensielt påvirke forventningene til rentekutt.
Publiseringen av Feds Beige Book i dag kan påvirke markedene. Rapporten, som gir innsikt i de økonomiske forholdene i tolv distrikter i USA, utgis i forkant av det kommende rentemøtet. Enkelte distrikter vil sannsynligvis rapportere om forstyrrelser fra orkanene Helene og Milton. Utover stormeffektene, forventes imidlertid de fleste distriktene å indikere en moderat økning i økonomisk aktivitet, støttet av solid detaljhandel i september og stabil sysselsetting. Eurosonens forbrukertillit for oktober publiseres også kl. 16 i dag.