DNB Markets morgenrapport 5. mai:
Dersom krona holder seg svakere enn anslått eller presset i økonomien vedvarer.
Det kan bli nødvendig med en høyere norsk styringsrente enn Norges Bank tidligere har sett for seg, dersom krona holder seg svakere enn anslått eller presset i økonomien vedvarer. Dette varselet avsluttet den knappe pressemeldingen fra Norges Bank i går, og stjal mesteparten av oppmerksomheten da sentralbanken i går ellers leverte helt som forventet: Et rentehopp til 3,25 prosent og en beskjed om at renta «mest sannsynlig settes videre opp i juni».
Norges Banks gjeldende renteprognose, som ble publisert i slutten av mars, hadde inne en rentetopp mellom 3,50 og 3,75 prosent. Så langt i andre kvartal har den importveide krona vært 1,4 prosent svakere enn Norges Bank anslo i mars, og nivået i går var om lag 4 prosent svakere. Sammen med et lønnsoppgjør som ble noe høyere enn det Norges Bank hadde anslått bidrar dette til å holde prisveksten oppe, konstaterer sentralbanken. Vi er derfor styrket i vår tro på at rentetoppen blir på 4 prosent.
For dem som måtte være i tvil: Sentralbanksjef Wolden Bache understreket i går at Norges Bank overhodet ikke har noen intensjoner om å styre nivået på kronekursen, krona er ingen målvariabel i pengepolitikken. Grunnen til at kronekursen påvirker Norges Banks rentesetting er at endringer i kronekursen påvirker inflasjonen (en svakere krone fører til høyere importpriser).
En time etter den norske renteannonseringen kom nok en indikasjon på at den bratte renteoppgangen ennå ikke tynger etterspørselen i nevneverdig grad. Bruktboligprisveksten tok seg ytterligere opp i april, til 0,7 prosent fra forrige måned (justert for sesongvariasjoner). Til sammenligning hadde Norges Bank anslått en nedgang på 0,4 prosent.
Utpå ettermiddagen var det ECBs tur til å heve renta. Eurosonens sentralbank valgte, i motsetning til våre forventninger, å slakke av på tempoet ved å heve med et kvart prosentpoeng i stedet for en halv. De jekker opp tempoet i nedbyggingen av sin rikelige beholdning av verdipapirer med om lag 10-15 mrd euro i måneden fra juli.
Veien videre vil bestemmes av informasjonen som kommer inn fra ulike statistikker, men det er tydelig at intensjonen er å få renta ytterligere opp. I pressemeldingen står det at fremtidige beslutninger vil sikre at rentene «vil bli ført opp til tilstrekkelig restriktive nivåer». Og på pressekonferansen gjentok sentralbanksjef Lagarde mange ganger at ECB har «more ground to cover», og ingen intensjoner om å sette rentehevingene på pause. Dette stemmer godt med vårt syn om en innskudds- og refirentetopp i eurosonen på henholdsvis 3,75 og 4,25 prosent, altså ytterligere tre kvartinger på de kommende møtene. Markedsaktørene ble på sin side ikke overbevist, og sendte euriborrentene ned med 8-14 basispunkter.
Uroen knyttet til regionale amerikanske banker vedvarer, og bidro til nok en sur dag på børsene i både Europa og USA. KBW-indeksen som måler børsverdien til regionale banker i USA falt videre, og er nå 31 prosent lavere enn ved inngangen til 2023. Gårsdagen var særlig hard for PacWest. Banken som på onsdag kveld rapporterte at de «ser på strategiske valg» og torsdag sa at de er i samtaler med mulige investorer og partnere, falt med hele 51 prosent i går. Western Alliance og First Horizon falt med henholdsvis 38 og 33 prosent.
Krona styrket seg i kjølvannet av Norges Banks varsel om en mulig høyere rentetopp, mens euroen gikk svakere etter at ECB sakket av på hevingstempoet. EURNOK noteres i morgentimene rett under 11,76, 12 øre lavere enn i går morges. USDNOK er ned sju øre til 10,65.
I dag vil den amerikanske arbeidsmarkedsstatistikken være i søkelyset. Det er ventet at sysselsettingsveksten har avtatt tydelig, til 185 000 i april, og at arbeidsledigheten har steget med en tidel til 3,6 prosent. Timelønnsveksten er anslått å ha vært stabil på 4,2 prosent år/år.
Både bekymringene for soliditeten i banksektoren, usikre renteutsikter og utviklingen i oljeprisene fortsatte å tynge det amerikanske aksjemarkedet i går. S&P500 var ved stengetid ned 0.7 %, Dow falt med 0.9 % og Nasdaq ble skjøvet ned med 0.5 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 89-104% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var samtidig opp med 9.5 % til 20.1 punkter. Renter på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt til 3.38 %, men stengte dermed likevel 4 basispunkter over nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontrakten på S&P500 indikerer i morgentimene en positiv åpning på 0.4 % for det amerikanske aksjemarkedet i ettermiddag.
Mens markedet i Japan fortsatt holder stengt ser stemningen ut til å være blandet i Kina etter at en innkjøpssjefsindeks for tjenestesektoren tidligere i dag viste svakere tall for april enn ventet. De viktigste kinesiske indeksene ligger i øyeblikket i et bredt intervall fra -1.2% til +1.4%. Med ukens rentemøter nå tilbakelagt vil interessen på makrosiden i dag være rettet mot de amerikanske arbeidsmarkedstallene for april. I tillegg til at investorene vil følge med på sysselsettingsvekst og ledighet vil timelønnsveksten kunne påvirke reaksjonene i markedet. Åpningen i USA i ettermiddag vil også påvirkes av gårsdagens rapport fra Apple. Kvartalsoppdateringen ble lagt fram etter stengetid i USA i går og aksjen ble i handel etter børs i første omgang sendt opp med nesten 3 %.
I oljemarkedet ligger Brent-prisen før åpning i dag på USD 73.11 pr. fat, mens WTI-prisen samtidig handles på USD 69.12 pr. fat. Det innebærer at begge prisene er opp rundt USD 1.40 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Kombinasjonen av prisfallet tidligere i uken og en vending ned i USD-kursen har bidratt til et noe mer positivt prisbilde det siste halve døgnet.
I forbindelse med dagens Q1-rapport fra Scatec har vi et EBITDA-estimat på NOK 725 mill., hvilket er 12 % høyere enn konsensus på NOK 647 mill. Differansen skyldes i all hovedsak forskjeller i vurdert tidspunkt for byggeaktivitet og hvis vi ser isolert på kraftproduksjonen estimerer vi en EBITDA på NOK 601 mill. mot konsensus på NOK 599 mill. Videre venter vi at selskapet ved utgangen av Q1 hadde en netto gjeld på NOK 18,5 mrd. mot konsensusforventninger på NOK 20.1 mrd. Kursen stengte i går på NOK 67.20 pr. aksje. Basert på vårt estimat for diskontert kontantstrøm, og i en sektor med en relativt stor grad av usikkerhet knyttet til politisk risiko, samt høy konkurranse og stigende kapitalkostnader, har vi en salgsanbefaling på Scatec med et kursmål på NOK 56 pr. aksje.
Norwegian vil også få oppmerksomhet i dag i forbindelse med at selskapet før åpning legger fram trafikktallene for april. Dette innebærer at vi får et første innblikk i driften for Q2 allerede før ledelsen neste uke presenterer Q1-rapporten. Vi venter at yield i april lå på NOK 0.69 og at implisitt EBITDA for måneden er på NOK -69 mill. Våre estimater for Q1 ligger noe lavere enn konsensus, men vi venter at kursutviklingen den neste uken også i stor grad vil avhenge av hvilke signaler selskapet gir vedrørende bestillings- og prisnivået inn mot den høysesongen vi nå kommer inn i det neste halvåret. Vi har en kjøpsanbefaling på Norwegian med et kursmål på NOK 16 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 10.21 pr. aksje.
Klaveness Combination Carriers annonserte allerede i midten av april de samlede rateinntektene for selskapets spesialflåte av fartøy gjennom Q1. Et vesentlig spørsmål i forbindelse med dagens rapportfremleggelse blir dermed kostnadsutviklingen gjennom kvartalet og inn i Q2. Vi er noe mer positive til kostnadsutviklingen enn markedet for øvrig og venter at EBITDA for årets første tre måneder endte på USD 40 mill. mot konsensusforventninger på USD 37 mill. Videre venter vi et foreslått utbytte på USD 0.37 pr. aksje mot konsensus på USD 0.26 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 74.40 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 132 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.