Podkasten Utbytte:

Kina-ekspert: - Kina har kontroll på viruset

- Det reflekteres i Kinas økonomi, som allerede i andre kvartal startet gjeninnhentingen, sier makroøkonom Kelly Chen.

KONTROLL: - Kina har kontroll på koronapandemien, sier Kelly Chen, makroanalytiker i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. des 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det var i Kina at covid-19 først ble oppdaget, og nå ser man tydelige tegn til at viruset er under kontroll i verdens mest folkerike land.

I podkasten Utbytte snakker kredittstrateg Ole Kjennerud med makroøkonom Kelly Chen fra DNB Markets om kinesisk økonomi og hvordan denne har utviklet seg så langt i 2020. De dekker tre hovedtema i detalj: økonomien generelt, teknologisektoren og veien fram til Kinas nullutslipp i 2060.

Stengte ned hardere, åpent nå

De fleste av oss husker de harde restriksjonene som Kina gjennomførte i byen Wuhan.

- I Kina har de gått for en slå-ned strategi for koronapandemien. De startet med veldig harde tiltak, men nå er det nesten ingen restriksjoner og samfunnet er mer åpent enn vi ser i vesten fordi smitten er under kontroll, sier Chen.

Kjennerud og Chen snakker om de digitale verktøyene og omfattende testing som Kina bruker for å holde oversikt over nye smitteutbrudd.

- De går for «overkill»: Det var to havnearbeidere i Qingdao som testet positivt, da testet man hele byen, sier Chen.

Kjennerud spør: - De har smitten under kontroll, og det gjør at økonomien går omtrent som normalt?

- Ja, det meste er åpent som før. Det betyr at man ikke har den samme tilbudsside-innskrenkingen som vi ser i vesten, sier Chen. 

TILBAKE TIL NORMALEN: - Kinesere beveger seg omtrent som normalt, sier Kelly Chen, makroanalytiker i DNB Markets. Foto: NTB scanpix

Bunnen nådd i første kvartal

Chen forklarer at Kina nådde den økonomiske bunnen i første kvartal, og at gjeninnhentingen startet i andre kvartal og vi ser videre oppgang i tredjekvartal. Samlet sett har husholdningenes forbruk vært på den svake siden gjennom hele perioden, men det er blitt litt bedre nå.

- I Kina, som alle andre steder, så har koronapandemien slått ut skjevt. I tjenestesektoren har det vært virkelig krise. Det er husholdningene og arbeiderne som tar en mye større risiko for nedstengningen i Kina, så selv om de ikke har mistet jobben, så har de hatt en reell inntektsnedgang, sier Chen før hun fortsetter:

- I USA fikk man støttepakker som kompenserte befolkningen for inntektstap, mens i Kina var støttepakkene rettet direkte mot bedriftene. 

Investerer i bolig

Denne skjevheten gjør også at de som ikke jobber i tjenestesektoren fortsatt har gode økonomiske muligheter. Blant deler av befolkningen er det ingen tegn til økt forsiktighetssparing, men heller at det investeres mer.

- De som investerer gjør det i bolig, det er relativt trygt, og det har gitt god avkastning fordi boligprisene har økt, og beskyttet på nedsiden av myndighetene fordi de har sterke insentiver for å forhindre en boligpriskollaps, sier Chen og Kjennerud.

Dette har også bidratt til aktivitetsnivået i boligmarkedet har kommet friskt opp, noe som drar i gang mange deler av den kinesiske økonomien – i bygg- og anlegg, i industrien og produksjonen av alt fra stål til hjemme-elektronikk.

INVESTERES: - Det investeres mer i bolig, sier Kelly Chen, makroanalytiker i DNB Markets. Foto: NTB scanpix

Kinesiske myndigheters planer for fremtiden

Det går ganske bra i kinesisk økonomi, men det spruter ikke, sier Kjennerud.

- Kina har noen strukturelle utfordringer, demografien har ikke blitt bedre på tross av tobarnspolitikken. Globaliseringstrendene reverseres, og den store gjeldsbyrden med lav lønnsomhet, det er en bagasje som man bærer med seg fremover, forklarer Chen.

I tillegg har teknologikonflikten med USA tilspisset seg.

Derfor er det spennende å se nærmere på skissene Kinas myndigheter har tegnet opp for den kommende femårsplanen.

Hør hele episoden om hva som gjør Kina sårbar og hva myndighetene planlegger å gjøre for å motvirke det. I Utbytte-episoden snakker også Chen og Kjennerud mer inngående andre tema.

(*) Denne artikkelen er utarbeidet på bakgrunn av en analyse fra DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen