Handelsdata fra DNB Markets for mai:

Kjøpte fornybar og solgte tungvektere

Privatinvestorene nettosolgte aksjer, Norwegian ble mest handlet, kvinnene shoppet Europris og aktiviteten i fornybaraksjer økte.

NORWEGIAN: Privatinvestorene nettosolgte aksjer i mai, Norwegian ble mest handlet, kvinnene shoppet Europris og aktiviteten i fornybaraksjer økte. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

Denne rapporten er utarbeidet av Marius Brun Haugen i samarbeid med Jarle Nummedal og Tobias Brodd – DNB Markets. Her kan du laste ned hele rapporten

Privatinvestorene solgte aksjer i mai

Privatinvestorene solgte aksjer for 298 millioner kroner mer enn det ble kjøpt for. Dette er første måneden med nettosalg siden januar 2021. Samlet sett ble det omsatt aksjer for i underkant av 11 milliarder kroner. Likevel er det verdt å merke seg at 6 av 10 transaksjoner var kjøp. Trenden der handelsaktiviteten på Oslo Børs øker relativt til Euronext Growth, fortsatte i måneden som gikk. 

Foto: DNB Markets

Norwegian tilbake på topp

Norwegian skjøv Kahoot ned fra toppen av listen med de mest handlede aksjene i mai. Emisjonen og restruktureringen av flyselskapet bidro til den ekstra høye aktiviteten (DNB Markets bisto selskapet med prosessen).  De fire øverste aksjene på listen, samt Telenor ble nettokjøpt. Resten ble nettosolgt. Samtlige av aksjene på topplisten er blant «de vanlige mistenkte», som det ofte er høy aktivitet iblant privatinvestorene. 

Foto: DNB Markets

Investorene nettokjøpte vekstaksjer (Euronext Growth) - igjen

Privatinvestorene nettokjøpte vekstaksjer (Euronext Growth) for i overkant av 100 millioner kroner i mai. Rana Gruber toppet listen over de mest kjøpte aksjene på Euronext Growth, mens Aker Carbon Capture toppet salgslisten for tredje måned på rad. Samtidig registrerer vi at andelen handler på Euronext Growth, målt ved transaksjoner i prosent av totalhandelen, har trukket seg tilbake til 11 prosent. 

Foto: DNB Markets

De mest solgte aksjene

På topplisten over de mest solgte aksjene denne måneden finner vi børsens tungvektere. Etter en god kursutvikling har forhåpentligvis mange investorer sikret seg en hyggelig gevinst. 

Foto: DNB Markets

De mest populære internasjonale aksjene

AMC Entertainment overtok toppen av listen blant de mest handlede internasjonale aksjene i mai. Dette er nok en konsekvens av at aksjen, som gjerne blir omtalt som både «shortskvisaksje» og «gjenåpningsaksje» har vært heftig omsatt på New York-børsen etter blant annet å ha fått mye oppmerksomhet på Reddit-forumet.  I samme gate finner vi GameStop, som holder koken som den nest mest populære internasjonale aksjen. Månedens nykommer på topp 5 listen er Palantir Technologies, et amerikansk programvareselskap som spesialiserer seg på analyse av big data. 

Foto: DNB Markets

Hva er interessant med handelsdataene?

Etter forespørsler fra flere lesere av rapporten tar vi denne måneden en ekstra kikk på handelen i GameStop-aksjen hittil i år.  Samtidig minner vi om at DNB-kundenes handel utgjør en veldig liten del av den globale handelen i GameStop-aksjen. Disse dataene er derfor først og fremst en kuriositet.

Øverst til venstre: Antall transaksjoner i GameStop-aksjen eksploderte i januar og februar. Til tross for at aktiviteten er gått kraftig ned, er den fortsatt høy målt opp mot handel i andre internasjonale aksjer.

Øverst til høyre: Samlet sett har privatinvestorene har nettokjøpt GameStop hver eneste måned hittil i år.

Nederst til venstre: «De unge» investorene (18-28 år) og «de fremadstormende» investorene (29-49 år) dominerer handelen i GameStop hittil i år.

Nederst til høyre: Det er nesten utelukkende menn som handler GameStop.

Foto: DNB Markets

Kvinnene handler på Europris

Menn og kvinner gikk motsatt vei i Europris-aksjen i mai 2021. Mennene nettosolgte, mens kvinnene shoppet (riktignok nettokjøpte de kun for 0,5 millioner kroner). Kvinnene sto for 20 prosent av transaksjonene i aksjen, noe som er klart høyere enn det som normalt er kvinnenes andel av totalhandelen (alle aksjer).
Som alltid presiserer vi at man ikke skal lese for mye ut av disse dataene. Dette er en kuriositet! 

Foto: DNB Markets

Aktiviteten i fornybaraksjene økte

I figuren tracker vi nå handelsaktiviteten i 29 nordiske «fornybar-aksjer» (ESG).

Etter noen måneder med tilbakegang økte aktiviteten i fornybaraksjene (relativt til totalhandelen) og utgjorde nær 15 prosent av totalhandelen. Investorene nettokjøpte aksjene i «fornybarindeksen» for 111 millioner kroner. 

Foto: DNB Markets

De unge, fremadstormende og erfarne 

NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets

Små regionsforskjeller i mai

Det var små forskjeller mellom regionene i mai. Telenor og Kahoot tronet høyt på topplisten over de mest kjøpte aksjene i alle regioner. 

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets