DNB Markets morgenrapport 22. mai:
Kina vil feste grepet om Hong Kong ved å innføre en ny nasjonal sikkerhetslov for regionen.
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av sjeføkonom Kjersti Haugland:
Det kom fram da årets nasjonale folkekongress ble åpnet i dag. En lignende lov ble skrinlagt i 2003 etter store protester i Hongkongs gater. Budskapet er minst like kontroversielt i dag, og nye demonstrasjoner er på gang.
Sikkerhetsloven er også med på å tilspisse konflikten mellom Kina og USA ytterligere. President Trump sa at han vil reagere «svært sterkt» på en slik lov. Det amerikanske utenriksdepartementet advarte om at brudd på menneskerettigheter og mindre selvstyre kan føre til at Hongkong mister sin spesielle status i amerikansk lov som gjør det mulig for regionen å ha status som et av verdens finansielle sentrum. Derfor faller asiatiske børser i dag.
Det kan ligge an til nok en dag med økt risikoaversjon også i vestlige deler av verden, etter at både europeiske og amerikanske børser trakk ned i går. Lange statsrenter har også trukket noe ned fra i går morges. Dollar og yen har styrket seg, mens den norske krona har svekket seg på bred basis. Sistnevnte må også sees i lys av nedgangen i oljeprisen på 6 prosent til 34,6 dollar fatet i går.
Kina dropper å sette et mål for BNP-veksten i år, på grunn av koronakrisen. Målet er å skape 9 millioner jobber i urbane strøk, og holde arbeidsledigheten (også urban) rundt 6 prosent.
Budsjettunderskuddet skal økes til over 3,6 prosent av BNP, opp fra et mål på 2,8 prosent i fjor. Kina holder for øvrig fast ved sin intensjon om å overholde Fase 1-avtalen med USA, tross handelsstatistikk som viser at landet er milevidt unna å nå målet for import av amerikanske varer i år.
I USA kom 2,4 millioner nye amerikanere inn i køen av søkere til ledighetstrygd i løpet av forrige uke. Som andel av arbeidsstyrken hadde køen kommet opp i 17,2 prosent uken i forveien.
Philadelphia Fed-indeksen løftet seg fra bunnen i april, men er fortsatt på et fryktelig lavt nivå. Det samme bildet viste førsteestimatene på PMI-indeksene for mai. I boligmarkedet har både boligbygging- og salg stupt som følge av sjokket.
Den amerikanske sentralbanken er langt fra overbevist om økonomien slipper unna uten store og varige sår fra covid-19-sjokket. I referatet fra aprilmøtet vises tydelig bekymring for at den skyhøye arbeidsledigheten skal bite seg fast på høye nivåer.
Bedrifter fryktes å slite i lang tid på grunn av svakere kjøpekraft og høy forsiktighetssparing blant forbrukerne. Fed er også bekymret for at forbrukerne vil forbli forsiktige etter at myndighetsrestriksjonene slippes gradvis opp, og at noen bedrifters forretningsmodeller derfor ikke lenger er levedyktige.
Fed anser seg ikke som ferdig, tross en serie ekstraordinære beslutninger som omfatter tradisjonelle rentekutt, kvantitative lettelser, likviditetstiltak og storstilte utlånsprogram rettet mot publikum.
På aprilmøtet ble politikken holdt uendret, men nye verktøy ble diskutert. Blant annet ønsker FOMC å kommunisere framtidsplanene for pengepolitikken mer tydelig. Noen ønsker en egen prognose for renten, en framtidsguiding med nivåkriterier på for eksempel arbeidsledighet eller inflasjon som må oppfylles før FOMC vurderer å øke renta, eller en framtidsguiding som «låser» renta til nåværende nivå fram til en bestemt dato.