DNB Markets morgenrapport 12. februar:
Markedsbevegelsene siden i går morges reflekterer en bedret stemning blant investorer. Aksjemarkedene steg i går, og fortsetter opp i Asia i dag.
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av sjeføkonom Kjersti Haugland:
Tiårsrentene på statsobligasjoner trakk opp i USA og kontinental-Europa. Den amerikanske tiåringen steg mest, med 5 basispunkter til 1,62 prosent. Den svenske og den norske krona har styrket seg, slik de ofte gjør når risikoappetitten tiltar. Bak lettelsen ligger rapporter fra kinesiske myndigheter om at antall nye koronavirustilfeller har falt til sitt laveste nivå siden slutten av januar, og om at utbruddet kan komme til å være over allerede i april.
Om virustoppen ligger bak oss, vil det åpenbart være gode nyheter også på det økonomiske plan. Utbruddet, og de ekstremt omfattende smittevernstiltakene, har bremset veksten i Kina betydelig i starten av 2020. Den har nok også dempet veksten også i andre økonomier noe, via redusert etterspørsel fra Kina, forsinkede leveranser som hemmer globale verdikjeder og usikkerhet som kan ha hemmet for eksempel reiseaktivitet.
Utbruddet fører også med seg usikkerhet om oppfølgingen av Fase 1-avtalen som er grunnlaget for våpenhvilen i handelskrigen mellom USA og Kina. Den spektakulære oppgangen i Kinas kjøp av amerikanske varer og tjenester, på hele 200 mrd i løpet av 2020-2021 framsto i utgangspunktet som urealistisk.
I en situasjon der Kinas økonomiske vekst avtar markert ser det enda mer usannsynlig ut at landet kan levere på dette punktet, som er svært viktig for president Trump. I går medgikk Robert O’Brien, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus at koronautbruddet trolig vil bidra til å redusere Kinas kjøp av amerikanske landbruksvarer i år.
Vi tror Trump likevel vil velge å stå ved avtalen fram til neste år, gitt de spesielle omstendighetene og at han ønsker markedsmessig medvind inn mot presidentvalget i november. Hans motstander er ennå ikke klar, men Bernie Sanders har forsterket sitt favorittstempel. Tirsdag vant han primærvalget i New Hampshire, på bekostning av mer moderate kandidater som Joe Biden og Pete Buttigieg.
I eurosonen falt markedsrentene i går, som følge av korona-relaterte rentekutt-rykter. I en MNI-rapport ble interne ECB-kilder sitert på at sjansen for et rentekutt var stigende om nøkkeltallene fra eurosonen fortsetter å skuffe og om koronavirkuset vedvarer som en trussel for internasjonal handel.
Ifølge kildene er representanter for noen medlemsstater allerede i gang med å argumentere i favør av et kutt. Det er all grunn til å være skeptisk til slike rykter.
Vi kjenner oss heller ikke igjen i at nøkkeldataene fra eurosonen har vært særlig skuffende i det siste. Vårt anslag er at pengepolitikken vil bli holdt på samme ultra-ekspansive nivå gjennom 2020, og at det neste år vil være duket for nullrente og slutt på verdipapirkjøp, heller enn en enda mer negativ rente.
I USA kan en bratt nedgang i antall ledige stillinger både i november og desember være et tidlig tegn på et negativt omslag i arbeidsmarkedet. Utviklingen i den såkalte JOLTS-undersøkelsen (Job Openings and Labour Turnover Survey) er bekymringsverdig, selv om nivået på antall ledige stillinger fortsatt er høyt i historisk sammenheng.
På den positive siden er antall oppsigelser fortsatt lavt og stabilt. Les mer og se figurer i Knuts kommentar. Ellers kan vi notere oss at småbedriftene i USA forblir optimistiske. NFIB-indeksen steg litt mer enn ventet i januar, og er fortsatt på et høyt nivå i forhold til historien.
Fed-sjef Powell foretok ingen krumspring, og repeterte budskapet fra forrige rentemøte i sin halvårige tale til House of Representatives i går. Styringsrenta vil holdes på dagens nivå, med mindre utsiktene endres betydelig («material reassessment of the outlook»).
Fase 1-avtalen mellom USA og Kina og bedrede nøkkeltall for den globale økonomien har bidratt til å redusere usikkerheten. Powell påpekte at Fed overvåker risikoen knyttet til koronaviruset nøye. Virusbekymringene er en viktig grunn til at markedene nå priser inn en overvektsannsynlighet for et amerikansk rentekutt mot slutten av året. Vi tror derimot at renta vil ende opp med å ligge i dagens intervall gjennom 2020.
Sveriges Riksbank kommer med sin rentebeskjed i dag. Ingves og co. vil etter alle solemerker la renta ligge på null, og beholde en rentebane som signaliserer uendret rente de neste to årene. Les mer i Oddmunds forhåndsomtale.