DNB Markets morgenrapport 26. april:
Et fall i innskuddene på rundt 100 milliarder dollar sendte aksjekursen ned med vel 49 prosent.
I USA falt både aksjekurser og statsrenter markert i går. S&P 500 endte ned med 1,6 prosent, mens Nasdaq-indeksen falt med 2 prosent. 10-års statsrente noteres i dag tidlig til 3,40 prosent, ned fra rundt 3,46 prosent i går morges og 3,56 prosent mandag morgen. 2-års statsrente falt fra rundt 4,08 prosent i går morges til 3,92 prosent i dag tidlig.
First Republic Bank, som er en av bankene som har vært i søkelyset under den amerikanske bankuroen, rapporterte om et fall i innskuddene på rundt 100 milliarder dollar. Det var klart mer enn analytikerne ventet, og sendte aksjekursen ned med vel 49 prosent. Handelen med aksjen ble stanset flere ganger. Aksjen inngår i S&P 500 og var naturlig nok den aksjen i indeksen som falt mest. Siden starten av mars har kursen falt med over 90 prosent.
Bildet for resten av markedet var mer blandet. Resultater fra flere konsumorienterte bedrifter tydet på at amerikanske forbrukere har vært villige til å betale økte priser for produktene. Alphabet og Microsoft la dessuten fram oppløftende resultater etter at markedene hadde stengt, og teknologiaksjene steg markert i etterhandelen. Det bidro trolig til at futures for S&P 500 nå peker mot oppgang i dag. Det er likevel ikke til å komme bort fra at pessimismen dominerte gårsdagens marked og investorene økte etterspørselen etter de mer sikre statspapirene, noe som altså førte til lavere renter som omtalt over. I løpet av det siste døgnet har dollaren styrket seg med 0,7 prosent mot euroen.
De amerikanske nøkkeltallene i går var også blandet. Boligtallene viste oppgang for både bruktboligpriser i februar og nyboligomsetning i mars. De ferskere apriltallene viste derimot nedgang for forbrukertilliten, der forventningsindeksen særlig trakk ned. Av de regionale bedriftstillitsindeksene viste Richmond Fed-indeksen en tydelig nedgang. Indeksen fra Dallas Fed steg i april, men var fortsatt svak. Verken de svake tillitsindeksene eller nedgangen i aksjemarkedene har tatt bort troen på at Fed vil heve renten videre i mai. Men markedene har justert sannsynligheten litt ned; fra om lag 90 prosent sannsynlighet mandag for at renten heves med 25 basispunkter i mai til 82 prosent sannsynlighet nå.
I går holdt den svenske Riksbanken sitt pengepolitiske møte og vil i dag kl. 09:30 legge fram beslutningen. Vi venter en økning i reporenten med 50 basispunkter til 3,50 prosent, i tråd med konsensus. Riksbanken vil også legge fram en ny pengepolitisk rapport med rentebane. Vi venter at banen vil vise en videre oppgang i renten til i underkant av 4,00 prosent og holdes på det nivået ut prognoseperioden.
I den forrige rapporten fra februar anslo Riksbanken at renten ville nå en topp på 3,33 prosent i tredje kvartal i år og forbli der. Siden rapporten i februar har prisstigningen vært høyere enn det Riksbanken ventet. Eksempelvis steg KPIF-XE med 8,9 prosent å/å i mars, 1,4 prosentpoeng mer enn det Riksbanken hadde anslått. Denne indeksen måler konsumprisveksten utenom energipriser og direkte effekter av renten og er nå det mest brukte målet for den underliggende inflasjonen. Månedsveksten i mars var dobbelt så høy som gjennomsnittet for de siste ti årene.
Den svenske kronen har ikke svekket seg like mye som den norske, men har holdt seg på et lavt nivå siden februar i tråd med Riksbankens anslag. Indikatorene for den økonomiske aktiviteten har vist noe sterkere vekst enn Riksbanken anslo, men disse indikatorene er volatile og kan bli til dels betydelig revidert. Den toårige lønnsavtalen som ble inngått i mars (4,1 prosent i 2023 og 3,3 prosent i 2024) var litt høyere enn Riksbanken la til grunn. Samlet sett peker utviklingen siden februar i retning av at inflasjonen vil bli høyere fremover enn ventet og at oppgangen i rentene kanskje ikke har rammet økonomien så hardt som sentralbanken trodde. Dette er forhold vi kjenner igjen fra en rekke andre land også.
Den svenske kronen har imidlertid styrket seg med 0,2 prosent det siste døgnet, til EURSEK 11,32. Norske kroner har derimot svekket seg videre, med 1,3 prosent mot dollar og 0,6 prosent mot euro, og EURNOK noteres i dag tidlig til 11,72.
Selskapsrapporter tolket i negativ retning reduserte risikoviljen i det amerikanske aksjemarkedet i forkant av ytterligere kvartalsoppdateringer fra flere av de større selskapene utover i uken og bidro i går sammen med utviklingen både i oljeprisen og forbrukertilliten til å skyve S&P500 ned med 1.6 %. Dow var samtidig ned 1 % og Nasdaq fulgte ned 2 %. VIX-indeksen var opp med 11.1 % til 18.8 punkter. Aktivitetsnivået steg noe igjen, og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 86-92% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontraktene på de amerikanske indeksene peker i morgentimene mot en åpning opp 0.4 % senere i ettermiddag, mens avkastningskravet på tiårige statsobligasjoner ligger på 3.41 %. Det innebærer at den amerikanske tiårsrenten i øyeblikket er uendret i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Utviklingen i USA, en vending ned i råvareprisene og fortsatt oppmerksomhet knyttet til en dårligere stemning mellom USA og Kina tynger de asiatiske markedene i dag, mens rapportene fra Microsoft og Alphabet, en styrket USD-kurs og lavere rentene skyver i motsatt retning. Microsoft steg i går med rundt 8 % i handel etter børs, mens Alphabet etter resultatfremleggelsen ble handlet opp rundt 2 %. I Japan er Nikkei i ferd med å avslutte dagen med et fall på 1 % og i et blandet kinesisk marked er de viktigste indeksene i øyeblikket opp med inntil 0.7 %. I tillegg til at vi de nordiske markedene i dag får oppdaterte ledighetstall fra både Norge, Sverige og Finland vil den svenske Riksbanken avholde rentemøte. I forkant har det vært ventet at Riksbanken setter opp renten med 50 basispunkter til 3.50 %. Hvorvidt dette stemmer får vi vite kl. 09.30. Boeing presenterer sin Q1-rapport mens de europeiske markedene fortsatt er åpne i dag, mens Meta Platforms og eBay legger fram tall etter stengetid i USA i kveld. Innen de europeiske markedene åpner i morgen tidlig vil vi i tillegg også ha fått oppdaterte inntjeningstall for kinesisk industri i mars.
De foreløpige amerikanske oljelagertallene sendt ut i går ettermiddag har i et marked på jakt etter neste kortsiktig driver gitt videre støtte for oljeprisene det siste halve døgnet. Råoljebeholdningene ble indikert å være ned med 6.1 mill. fat i forrige uke og dette har i morgentimene i dag skjøvet WTI-prisen opp med USD 0.40 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Prisen ligger i øyeblikket på USD 77.47 pr. fat. Brent-prisen har samtidig kommet opp med USD 0.09 pr. fat siden i går ettermiddag og handles før åpning på USD 80.92 pr. fat.
XXL og SATS er blant selskapene som offentliggjør sine respektive Q1-rapporter før åpning i dag. Etter en svært god salgsutvikling i 2020 har XXL lagt bak seg to år med fallende omsetning og selv om vi ser for oss en positiv vending i 2023 er vekstforventningene likevel begrensede. For Q1 venter vi etter stengning av butikkene i Østerrike en reduksjon i salget på 3.1 % fra Q1 i fjor, mens vi for året som helhet imidlertid venter en salgsvekst på 3.6 %. Et spørsmål i forbindelse med dagens gjennomgang blir blant annet i hvor stor grad kampanjen i slutten av januar bidro til å frigjøre midler bundet opp i varelageret. På våre estimater, før dagens rapport, vil selskapet fortsatt operere innenfor lånebetingelsenes rammer gjennom første halvår i år, men dette ser mer usikkert ut for andre halvår. Slik vi ser det vil 2023 bli et overgangsår for selskapet og vi må basere anbefaling og kursmål på estimatene for 2024. Basert på disse har vi før eventuelle justeringer på grunnlag av dagens oppdatering en holdanbefaling med et kursmål på NOK 2.60 pr. aksje. XXL stengte i går på NOK 2.04 pr. aksje.
Lånebetingelser vil, sammen med effekten av prisøkninger og kostnadstiltak selskapet har gjort, også være et tema i forbindelse med dagens rapport fra SATS. Bare deler av betingelsene er kjent og for kunne å vurdere investeringsrisikoen bedre ville det være en fordel med mer visibilitet på kravene til blant annet likviditet og EBITDA i selskapet. Før dagens rapport har vi en holdanbefaling med et kursmål på NOK 8 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 8.99 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.