DNB Markets morgenrapport 20. juni:

Krona inne i en svakere trend igjen

Etter to uker med styrkelse ser krona nå ut til å være inne i en svakere trend igjen.

SVAKERE: Etter to uker med styrkelse ser krona nå ut til å være inne i en svakere trend igjen. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 20. jun 2023
Artikkelen er flere år gammel

EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 11,71 og 10,73, en drøy prosent høyere enn i går morges. Nedgang på børsene i Europa i går, med Stoxx 600 og Oslo Børs ned om lag 1 prosent (børsene i USA var feriestengte), bidro nok til svekkelsen. Dagen i dag starter også i rød modus, med klar nedgang i asiatiske aksjemarkeder.

Om to dager blir Norges Banks renterespons på kombinasjonen av et uventet høyt inflasjonspress og en uventet svak krone annonsert. Vi heller mot at Wolden Bache og co. velger å heve renta med et halvt prosentpoeng, for å støtte krona gjennom en større rentedifferanse mot våre handelspartnere.

For markedet priser inn en stadig høyere rentetopp i eurosonen, vår viktigste
handelspartner.
Innskuddsrenta, som forrige uke ble hevet til 3,50 prosent, ventes å ligge på 3,87 prosent ved utgangen av året. Mange tror med andre ord at ECB vil levere rentehopp både i juli og september. Uttalelser fra medlemmer i ECBs renteråd i kjølvannet av forrige ukes rentebeskjed, har gitt næring til disse forventningene.

Isabel Schnabel, som sitter i ECBs styre, sa i en tale i går at forsiktighetshensyn tilsier at man heller bør tar for mye enn for lite i med rentehevinger. Den tyske sentralbanksjefen, Joachim Nagel, sa fredag at det kan bli nødvendig å fortsette å heve renta etter sommerferien.

Den belgiske sentralbanksjefen, Pierre Wunsch, gikk enda lengre og sa at dersom årsveksten i kjerneinflasjonen holder seg over 5 prosent, må hevingene fortsette også etter september. Sentralbanksjefene i Østerrike, Slovenia og Litauen har gitt uttrykk for å være på samme linje som de ovennevnte i nylige offentlige uttalelser.

Merk at det langt fra er enighet blant rentesetterne. I den andre leiren, som ser ut til å være i mindretall, finner vi Governing Council-medlemmene som maner til forsiktighet, og til ikke å forskuttere behovet for videre renteøkninger. I denne leiren finner vi blant annet ECBs sjeføkonom, Phillip Lane, og sentralbanksjefene i Frankrike, Portugal og Hellas.

Etter en offentlig fridag i går, vil søkelyset igjen rettes mot USA i dag. Dagens viktigste forhåndsannonserte begivenhet er sentralbanksjef Jerome Powells opptreden i Representantenes hus, der han er i forbindelse med den halvårlige høringen i finanskomiteen. I tillegg skal visesentralbanksjef Michael Barr, samt sentralbanksjefene i New York og St. Louis Fed, John Williams og James Bullard, holde innlegg på ulike arrangementer.

Markedsaktørene er vare for flere signaler om en høyere og mer langvarig rentetopp. Forrige ukes «dot-plot» fra den amerikanske rentekomiteen indikerte ikke bare én, men to ytterligere rentehevinger i år. Det var ikke minst ytterligere et skudd i baugen til forventningene om en snarlig snuoperasjon fra Fed. Markedets forventninger om nivået på den amerikanske styringsrenta ved utgangen av året har klatret fra 3,75 prosent da bankuroen herjet som verst i midten av mars til 5,21 prosent nå.

Tall fra boligmarkedet i USA støtter opp om inntrykket av at økonomien ikke er på vei utforbakke. I dag får vi tall for boligbygging, som har falt med nesten 30 prosent fra toppen i april 2022. Gårsdagens NAHB-indeks, som måler stemningen blant boligbyggerne, overgikk anslagsstillernes forventning med god margin. Den steg for sjette måned på rad i mai, til det høyeste nivået siden april i fjor. Det er et tegn på at byggingen nå kan være på vei opp igjen.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Mens det amerikanske markedet i går var stengt ser vi at de asiatiske indeksene i dag fortsetter nedover etter gårsdagens negative start på uken. Verken en ny runde med reduserte kinesiske renter, oppdaterte japanske nøkkeltall som ikke er fullt så svake som ventet eller lavere råvarepriser bidrar til å snu stemningen. De viktigste kinesiske indeksene er ned inntil 1.9 %, mens Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid er ned med 0.4 %. Futureskontraktene S&P500 peker i morgentimene i dag mot en åpning ned 0.2 % for det amerikanske markedet i ettermiddag. Renten på tiårige statsobligasjoner ligger i øyeblikket på 3.80 %, opp 4 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag.  

I tillegg til at Fed-sjef Powell denne uken, i forbindelse med halvårsoppdateringen av kongressen, vil få mye oppmerksomhet på sine vurderinger av mulighetene for å styre amerikansk økonomi inn mot en myk landing og unngå resesjon vil flere øvrige medlemmer av rentekomiteene på begge sider av Atlanteren allerede i dag komme med ferske synspunkter på renteutviklingen fremover. Ikke minst hvilke signaler medlemmene kommer med om eventuelle justeringer ved de neste rentemøtene i Fed og ESB, henholdsvis 26. og 27. juli, vil kunne påvirke markedene. Når det gjelder makro får vi i Europa i dag tall for kostnadsveksten i Tyskland gjennom mai, mens vi fra USA i ettermiddag får en oppdatering av utviklingen i byggeaktiviteten samme måned. I USA legger også FedEx fram tall for selskapets Q4 etter stengetid i kveld.  


I oljemarkedet har det vært begrenset med nye impulser det siste døgnet. Tall som indikerer noe høyere produktetterspørsel i Kina gir et bidrag i positiv retning, men aktørene ser likevel heller ikke i oljemarkedet ut til å la seg imponere av de reduserte kinesiske rentene. Brent-prisen har i morgentimene kommet ned med USD 0.62 pr. fat siden i går ettermiddag og ligger i øyeblikket på USD 75.91 pr. fat. WTI handles samtidig på USD 71.09 pr. fat, hvilket er USD 0.46 pr. fat under nivået ved stengetid i det norske markedet i går. 

I Sverige oppsummerer Skistar i dag skisesongen med fremleggelse av tallene for selskapets Q3-kvartal, hvilket innebærer perioden f.o.m. mars t.o.m. mai. Kvartalet er selskapets nest viktigste ettersom Q3 sammen med Q2 står for like over 90 % av virksomhetens omsetning gjennom året. Dette impliserer også at selskapet nå er godt inne i en lavsesong som vil vare fram til begynnelsen av desember. Sesongsvingningene gjenspeiles også i forventningene til resultatene og mens vi i forbindelse med dagens Q3 har en estimert EBITDA på SEK 589 mill. venter vi at denne vil være redusert til SEK -125 mill. når tallene for inneværende Q4-kvartal legges fram. Kursen steg rundt 20 % i etterkant av Q2-rapporten i midten av mars, men verdsettelsen har siden falt tilbake igjen mot utgangspunktet og den stengte i går på SEK 116.70 pr. aksje. Kursnivået i markedet reflekterer dermed rundt 75 % av vårt estimat for summen-av-delene. Etter vårt syn er denne rabatten for høy og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på SEK 140 pr. aksje. I tillegg til den operasjonelle virksomheten i ski- og hotellanleggene sitter selskapet på en tilknyttet eiendomsportefølje, utviklingsprosjekter og en tomtebank som etter vår mening ikke er reflektert i dagens kurs.

Vi minner om at tegningsperioden for kjøp av aksjer i DOF Group nå nærmer seg slutten. Siste frist for å tegne seg for kjøp av aksjene er i dag, tirsdag, kl. 12.00 norsk tid. DNB Markets bistår selskapet i denne transaksjonen og for ytterligere informasjon om selskapet, tegning, ventet tidspunkt for tildeling samt planlagt tidspunkt for notering på Oslo Børs kan man lese her

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.