DNB Markets morgenrapport 22. november:
Kortvarig fall i oljepris gav kroneutslag.
Det ble en aldri så liten berg-og-dal-banetur i oljeprisen i går ettermiddag. Etter å ha startet uken om lag der den avsluttet forrige uke, på rundt 87 dollar fatet, gikk det pent og pyntelig for seg på formiddagen. Cirka klokken 15:00 falt oljeprisen kraftig, til om lag 82,5 dollar fatet. Grunnen til at oljeprisen falt til det laveste nivået siden krigen brøt ut i mars skal ha vært nyheter om økt produksjon fra OPEC, samtidig som Kinas Covid-politikk og smitteoppblomstring ventes å legge en demper på etterspørselen. Saudi Arabias energiminister var raskt ute og avkreftet disse ryktene, og kom i stedet med en bekreftelse på at de planlagte produksjonskuttene vil fortsette ut 2023. Dersom etterspørselen skulle svekke seg ytterligere, vil større kutt kunne forekomme. Kommentarene ga en rask retur av oljeprisen opp til 87,5 dollar fatet. Fra dette nivået har den sakte, men sikkert krøpet seg opp mot 87,8 dollar fatet i morgentimene.
Sammenlignet med nivåene fra tidligere i år, er oljeprisen relativt lav i øyeblikket. I tillegg har gassprisene kommet kraftig ned fra forrige krisetopp i slutten av august. Summen av dette er lavere inntekter fra olje- og gassproduksjon, noe som igjen gir lavere vekslingsbehov med tanke på skattebetalinger for februar, april og juni neste år. Neste uke publiserer Norges Bank sine valutakjøp for desember, og vi anslår uendrete kronekjøp på 3700 m/dag. Vi tror de vil avslutte kjøpene halvveis inn i desember, noe som vil føre til en todelt måned med tanke på krone-medvind. Se Magnes ukentlige valutakommentar her.
Krona svinger fremdeles, men er fortsatt om lag på nivå med slutten i forrige uke. EURNOK handler i morgentimene rett over 10,50, men var nede i 10,47 før oljeprisfallet og oppe i nesten 10,55 da oljeprisen falt kraftig på ettermiddagen. Generelt har de siste ti dagene vært en historie om kronesvekkelse, til tross for at norske renter har steget noe etter de sterke tallene som har kommet inn i november. Noe av den samme utviklingen i USDNOK i går, med bevegelse fra 10,22 til 10,30 på ettermiddagen før kursen igjen trakk noe nedover. I morgentimene ligger USDNOK i underkant av 10,25.
Det er en svært mager nøkkeltallskalender i starten av denne uken. I går kom det ett nøkkeltall av interesse fra USA, nemlig Chicago Feds National Activity Index. Som navnet antyder, er dette en slags BNP-indikator, basert på tidlig innkomne tall. Denne viste at aktiviteten var noe under trend i oktober, -0,05, mot konsensusforventningen om utvikling om lag på trend, 0,0. Det var med andre ord litt svakere aktivitet enn ventet i oktober, men på ingen måte noe dramatisk. Av de 85 underindeksene var det 40 som bidro negativt. Det var blant annet en del sysselsettingsrelaterte delindikatorer som trakk ned denne gangen, noe som kan tyde på at arbeidsmarkedet er i ferd med å kjøles ned. På den annen side ble tallet for september revidert opp ganske betydelig, fra 0,10 til 0,17.
I fravær av nøkkeltall var det en lang rekke ECB-representanter som holdt taler i går. Blant annet kom Philip Lane med noen interessante utsagn som handlet om at renteendringene (naturlig nok) må sees i sammenheng med nivåene vi befinner oss på. Hans poeng var at sannsynligheten for flere store rentehopp er i ferd med å avta nå som nivået har kommet opp. Retorikken er noe vi kjenner igjen fra Norges Banks 25 basispunkter heving i november, med signaler om å gå mer forsiktig til verks herfra. Med unntak av at vi forventer 75 basispunkter fra Riksbanken på torsdag, kan dette fort bli en gjennomgående tendens i kommunikasjonen fra sentralbankene fremover. De har gjennomgående fått opp rentenivået i løpet av 2022 og forventer at inflasjonen målt ved 12-månedersvekst vil falle kraftig i starten av 2023. Ikke bare er det base-effekter fra fjorårets prisoppgang som vil bidra til dette, også impulsene fra råvaremarkeder og utviklingen i produsentprisindekser viser at kostnadsveksten er i ferd med å avta. Samtidig viser flere aktivitetsindikatorer at økonomiene er i ferd med å nedkjøles. Dermed kan perioden med raske og store hevinger gå mot slutten, og vi beveger oss inn i en periode hvor sentralbankene vil forsøke å fininnstille politikken for å unngå at de strammer til for hardt, samtidig som alle signaler om varigheten på prispresset (gjennom for eksempel lønnsvekst og arbeidsmarkedsutvikling) blir spesielt viktige.
Kombinasjonen av høy volatilitet i oljeprisen, en ny runde med renteutsikter fra Fed-representanter, blandede selskapsnyheter og ikke minst bekymring for konsekvensene av pandemiutviklingen i Kina skjøv det amerikanske aksjemarkedet ned i går. Dow var ned 0.1 %, S&P500 snudde ned 0.4 % og Nasdaq sluttet ned 1.1 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 77-85% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontrakten på S&P500 er svakt positiv i Asia så langt i dag og indikerer en marginal åpning opp i det amerikanske markedet i ettermiddag. I rentemarkedet har avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene kommet opp på 3.82 %, hvilket er 1 basispunkt over nivået ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag.
Etter at vi i går fikk en svak til lunken start på uken i de asiatiske markedene ser investorenes risikovilje heller ikke ut til å ha bedret seg nevneverdig gjennom det siste døgnet. Pandemisituasjonen fra Kina fortsetter å tynge stemningen i negativ retning og de viktigste indeksene her er ned inntil 1 %. I Japan støttes verdsettelsene noe av USD-utviklingen og Nikkei er kort før stengetid opp 0.7 %. Når det gjelder makronyheter vil OECD i formiddag kunne gi bevegelser i markedene i forbindelse med at de legger fram oppdaterte estimater for global inflasjon og BNP-vekst i 2022 og 2023. Ved forrige gjennomgang ventet OECD en BNP-vekst for 2023 på henholdsvis 0.3 %, 0.5 % og 4.7 % for Eurosonen, USA og Kina.
Samtidig som bekymringene øker for at pandemiutviklingen og -håndteringen i Kina vil fortsette å bremse etterspørselen i oljemarkedet og usikkerheten stiger når det gjelder innføringen av et pristak på russisk olje ble det i går meldt at OPEC+ mente det kunne være på tide å diskutere en oppjustering av eksportkvotene ved møtet den 4. desember. Dette ble imidlertid senere benektet av saudiske myndigheter, som tvert imot gjentok at dagens produksjonskutt vil fortsette ut året. Uttalelsen fra Saudi-Arabia reverserte mye av det umiddelbare fallet på den første meldingen. Når det gjelder Russland skal USA, UK og EU være enige om tiltak for å stanse transport og ytelse av finansielle tjenester knyttet til eksport av olje solgt over et visst prisnivå, men verken hvilket prisnivå eller tidsplan for innføringen er så langt kommunisert. Utfordringen er å få plass en ordning som inn i vintersesongen vil gi minst mulig rom for russisk inntjening uten samtidig å sende oljeprisene betydelig oppover. WTI-prisen i USA var i går opp med USD 0.03 pr. fat til USD 79.80 pr. fat, og har i morgentimene i dag kommet videre opp på USD 80.19 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning på USD 87.70 pr. fat, opp USD 4.31 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
BW LPG stengte i går på NOK 89.20 pr. aksje og kursen er, inkludert utbytte, opp rundt 4 % siden selskapet la fram kvartalstall for Q3 forrige uke. I samme periode har verdsettelsen av det konkurrerende LPG-rederiet Avance Gas også hatt en moderat positiv utvikling og kursen er opp med rundt 3 %. Avance Gas legger fram sine kvartalstall torsdag denne uken. Her har vi en estimert topplinje på USD 38.4 mill. og venter en EBITDA på USD 26.3 mill. Til sammenligning ligger konsensusforventningene på henholdsvis USD 38.3 mill. og USD 26.5 mill. Konsensus venter samtidig et utbytte på USD 0.12 pr. aksje mot våre forventninger på USD 0.10 pr. aksje. Vårt kursmål er basert på forventet rateutvikling, samlet vekst i den globale flåten samt estimert underliggende verdi av selskapets fartøy ett år fram. Med et kursmål på NOK 73 pr. aksje mener vi verdsettelsen i Avance Gas har noe mer å gå på og har en kjøpsanbefaling. I BW LPG har vi etter Q3-tallene en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 114 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.