Kronekursen skjuler dramatisk halvår for oljefondet

Aksjemarkedene sank først til bunns på grunn av koronapandemien, så steg de uvanlig mye.

AVTROPPENDE: Sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

Men på grunn av kronekursen har oljefondets verdi knapt endret seg.

Fondet hadde større tap enn noen gang tidligere i første kvartal, mens i andre kvartal ligger det an til at fondet kan oppnå sitt kanskje sterkeste resultat noensinne i internasjonal valuta, melder NRK.

Men målt i norske kroner er verdien av Statens pensjonsfond utland (oljefondet) kun marginalt høyere enn ved utgangen av første kvartal. Kronekursen kollapset nemlig i første kvartal, både på grunn av koronapandemien og oljeprisen. For oljefondet motvirket kronesvekkelsen den kraftige nedturen i aksjemarkedene, slik at den knapt ble synlig på fondets verdi målt i norske kroner. I andre kvartal har krona til gjengjeld styrket seg kraftig, på linje med oljefondet.

Et veldig langsiktig mandat

- Det at utenlandsk valuta styrker seg mot norske kroner når børsene faller er jo noe som gjør at våre aksjeinvesteringer i utlandet holder seg bedre i verdi i perioder med børsuro. Dette er jo en medvirkende grunn til at mange norske aksjefond velger å ikke valutasikre utenlandske aksjeinvesteringer; nettopp fordi det gir en «buffer» når aksjemarkedene faller, sier rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets. 

Hun tror ikke nødvendigvis det er grunnen til at oljefondet velger å ikke valutasikre sine aksjeinvesteringer.

- De har jo et veldig langsiktig mandat, og da styrer man risiko på en annen måte, men det gjør jo helt klart noe med avkastningen til fondet på kort sikt målt i norske kroner.

Samtidig sier hun at det ikke er sånn at vi nordmenn har grunn til å føle oss rikere selv om oljefondet gjør det relativt bra på grunn av valutabevegelser.

- Snarere tvert imot, fordi den kraftige kronesvekkelsen gjør at vår kjøpekraft har blitt svekket. Når vi etter hvert skal ut på utenlandsferie igjen vil vi merke at vi får mindre for kronene våre i Europa og USA enn det vi tidligere fikk, og det gjelder også økonomien vår for øvrig; nemlig at alle de varene vi importerer har blitt dyrere.