Morgenrapport:
EURNOK handles nå rundt like under 11,6 og USDNOK rundt 10,7.
Den importveide valutaindeksen, I-44, har nesten styrket seg til det nivået Norges Bank la til grunn for kvartalet. Sammen med en litt svakere utviklingen i den økonomiske aktiviteten de siste par månedene, er argumentene for å skyve et forventet rentekutt ut i tid litt svekket. Vi mener fortsatt at det er mest sannsynlig at Norges Bank vil sette renten ned i desember i år.
Gårsdagens referat fra Feds møte ved inngangen til mai inneholdt lite nytt. Referatet viste komitémedlemmenes bekymring for at inflasjonen kunne forbli høy, og at de var enige om at tallgrunnlaget den siste tiden ikke hadde gjort dem tryggere på at inflasjonen var på vei ned mot målet på to prosent. Selv om medlemmene i utgangspunktet mente at renten var høy nok til å dempe inflasjonen og aktiviteten, var de blitt mer i tvil om i hvilken grad dette vil skje. Dette ble også kommunisert av Fed-sjef Powell etter møtet.
Til tross for lite nytt, reagerte aksjemarkedene med fall, lange renter trakk litt opp og dollaren styrket seg litt. S & 500 endte i går ned 0,3 prosent, men fra et høyt nivå. Det kan hende at markedene reagerte på at noen av komitémedlemmene var villige til å heve renten videre om inflasjonsutviklingen skulle tilsi det. Selv om denne formuleringen i referatet er en tautologi, økte nok markedenes bekymring for en mulig renteøkning noe.
Salget av brukte boliger i USA falt med 1,9 prosent fra mars til april, etter et fall på 3,7 prosent i mars. Ifølge Bloomberg var det ventet at omsetningen hadde steget med 0,8 prosent fra mars til april. Forventning til oppgang skyldes blant annet at renten på boliglån gikk litt ned i mars og bidro til en oppgang i de foreløpige boligkjøpstallene for april. Ifølge Capital Economics har imidlertid boliglånsrenten steget igjen, og vil trolig bidra til å legge ytterligere press på omsetningen i mai. Nedgangen bruktboligsalget i mars og april kommer etter et markert løft i februar, og salget i april var fortsatt høyere enn i fjerde kvartal i fjor. Selv om salget er dempet, er det også tilfellet med tilbudet. Antall usolgte boliger utgjorde kun 3,5 måneders omsetning i april. Normalt har usolgte boliger utgjort 4–6 måneders omsetning, ifølge WSJ. Høye renter har bidratt til at mange kvier seg for å bytte bolig. Konsekvensen er en oppgang i prisene.
I dag legger ECB fram tall for vekst i avtalt lønn. ECB har trukket fram utviklingene i lønningene som en viktig faktor, i vurderingene av pengepolitikken. Dersom lønnsveksten holder seg oppe, kan det bli vanskelig å få inflasjonen ned på målet. I fjerde kvartal i fjor var veksten 4,5 prosent, ned fra 4.7 prosent i tredje kvartal. Det er de høyeste vekstratene siden tidlig på 1990-tallet. Siden 2008 har lønnsveksten for det meste svingt rundt 2 prosent, og i lange perioder vært nærmere 1 enn 2 prosent.
PMI-indeksene for eurosonen har vist en svak utvikling for industrien, men også at tjenestesektorene har vekst. I dag kommer det foreløpige PMI-tall for mai. Vi forventer en ytterligere forbedring i eurosonens PMI-er, og anslår at den sammensatte indeksen vil stige til 52,0, fra 51,7 i april. En ytterligere forbedring i PMI-ene peker mot at BNP-veksten i andre kvartal kan tilta fra den observerte veksten på 0,3 % k/k i 1. kvartal. Mer positive vekstutsikter er en viktig grunn til at vi tror ECB vil senke renten på hvert annet møte, heller enn hvert møte, etter et rentekutt i juni. Dette har også ECBs Isabell Schnabel nylig understreket. Samtidig ser det ut til at et kutt på møtet i juni ligger fast. En overraskelse i PMI-dataene bør derfor ikke påvirke markedsprisingen på kort sikt.