DNB Markets om aksjemarkedet 12. juni:

Kursfall med revurdering

Mer bekymring for en ny runde med stigende virustilfeller.

NYTT UTBRUDD: Gretel Cacerces deler ut masker sist søndag til mennesker som ønsker å teste seg for covid-19 i Florida. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Signalene vi så tidligere i uken om mer bekymring for en ny runde med stigende virustilfeller fortsatte i går både å tynge sektorene som nå egentlig var ventet hente seg opp igjen og de generelle forventningene til en rask økonomisk bedring.

Et høyere antall registrerte ledige enn ventet bidro i tillegg sammen med presset på rentene og fallet i oljeprisen til å dempe stemningen i det amerikanske aksjemarkedet i går.

Dow endte torsdag ned 6.9 %, mens S&P500 og Nasdaq sluttet ned henholdsvis 5.9 % og 5.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene steg samtidig til 110-126 % av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Både fallet i rentene på den amerikanske tiåringen og løftet i VIX-indeksen indikerer at risikoviljen er redusert. Tiåringen var i går ned med 10 basispunkter til 0.70 %, mens VIX-indeksen steg med 48 % til 40.8 punkter. 

Råvaretunge

Etter å ha startet betydelig lavere ser vi at de asiatiske indeksene i morgentimene i dag, og i løpet av de siste timene, har hentet opp igjen noe av fallet. Nikkei-indeksen i Japan ligger imidlertid fortsatt ned 0.8 % kort før stengetid. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig fortsatt ned inntil 1.3 %, mens den finans- og råvaretunge australske hovedindeksen trekker ned med 2.1 %.

Ser vi på utviklingen i USA i går kveld ser vi også at noen av de svakeste sektorene gjennom dagen snudde opp igjen i handel etter børs. Kursfallet ser ut til å ha lokket enkelte kjøpere tilbake inn i både flybransjen, cruiseindustrien og finanssektoren. Innen flybransjen snudde flere av de største selskapene opp 5-6 % i forhold til sluttkursene, mens ledende cruiseaktører vendte opp rundt 4 % og de større bankene samtidig hentet seg opp igjen med 1-3%.

Før vi tar helg vil vi i dag få oppdaterte tall for utviklingen i industriproduksjonen både i UK og Eurosonen, nye tall for ledigheten i Italia og en ny måling av forbrukertilliten i USA. Innen de europeiske markedene åpner igjen på mandag vil vi i tillegg ha fått oppdaterte tall for utviklingen i kinesisk industriproduksjon, detaljhandel og investeringer gjennom mai.

Langtrukken

I oljemarkedet har utsiktene for en mer langtrukken økonomisk opphenting av global økonomi sammen med de fortsatt stigende amerikanske lagertallene lagt en demper på entusiasmen det siste døgnet. WTI-prisen i USA var i går ned med USD 3.38 pr. fat til USD 35.78 pr. fat. I morgentimene i dag ligger prisen ytterligere noe ned på USD 35.55 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 37.90 pr. fat og er dermed ned USD 1.32 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.   

Ocean Yield

Ocean Yield besluttet ved rapporteringen av Q1-tallene å redusere kvartalsutbyttet til USD 0.05 pr. aksje. Basert på våre estimater vil dette løfte egenkapitalandelen med 0.5%-poeng pr. kvartal i tiden fremover. Selskapet har i dag annonsert at de i forbindelse med en transaksjon med Aker vil løfte egenkapitalandelen med ytterligere 2%-poeng. Ved utgangen av Q1 lå egenkapitalandelen på 26.5 %, kun like over lånebetingelsenes krav om 25 %. Usikkerheten nå gjelder om denne bufferen vil bli benytter til å skrive ned verdien på andre fartøy i flåten eller for å utnytte identifiserte vekstmuligheter i markedet. Kursen stengte i går på NOK 22.45 pr. aksje og basert på et krav til direkteavkastning i form av utbytte på 7 % har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 30 pr. aksje.     

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen