Sparetrender
Både menn og kvinner har noe å lære av hvordan den andre sparer, mener Bengt Olav Lund, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB
Kvinnene kom virkelig på banen som fondssparere i fjor, og den sterke trenden fortsetter også i år
- Kvinner sparer mer i fond, de har blitt mer bevisst på sparingen og tar ansvar selv. Det er veldig bra, sier Bengt Olav Lund, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB.
Av de første sju månedene i 2020, er totalt 46 prosent av DNBs nye kunder kvinner. I de første tre månedene var det enda nærmere en likevekt mellom kjønnene, etter at kvinner i fjor høst for første gang var i flertall blant DNBs nye fondskunder.
Er det vanskelig å spare i fond?
- Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig, og tilbyr blant annet spareveiledere og finansielle rådgivere for å hjelpe kundene i gang, forteller Lund.
Den beste måten er å starte tidlig med et lite beløp hver måned
Han peker på at det er viktig å starte tidlig, fordi da trengs det mindre beløp hver måned og avkastningen får tid til å hjelpe til.
- Den beste måten er å starte tidlig med et lite beløp hver måned, så får kundene sett det med egne øyne hvordan det fungerer i praksis, sier Lund.
Kvinnelige sparere er sterkt representert i fond som DNB Aktiv Rente og DNB Likviditet. Dette er rentefond med lavere risiko enn aksjefond. I tillegg velger kvinner oftere et av kombinasjonsfondene i DNB Spare og DNB Lev Mer serien.
Lavere andel i aksjer kan gjøre det enklere å stå gjennom en periode med svingninger i verdens aksje- og rentemarkeder. Samtidig er det i aksjemarkedet avkastningsmulighetene, og risikoen, er størst.
- Vi ser tydelige tegn til at menn er mer aktive enn kvinner. De prøver i større grad å time markedet, mens kvinner er mer trofaste til sin spareplan. Samtidig ser vi klare tendenser til at menn søker større risiko med høyere avkastningsmuligheter i sparingen enn kvinnene, forklarer Lund.
Det er svært vanskelig å time markedene, og dersom kundene bommer på kjøp og salg vil det få stor betydning for avkastningen. Morningstar gjennomfører jevnlig en studie som heter «Mind the Gap» og den viser at investorer generelt taper avkastning grunnet kjøp og salg av fondsandeler i fond som svinger mye.
- Vi har i den siste tiden opplevd at kvinner er flinkere til å stå gjennom turbulens. Det kan vise seg å være en god strategi. Det er ekstremt vanskelig å time markedene, så oppretthold spareplanen din, oppfordrer Lund.
Renten er rekordlav i Norge, under koronautbruddet kuttet Norges Bank styringsrenten til null. Det får store konsekvenser for avkastningsmulighetene i rentemarkedet og på bankkonto. Det bidrar til økt interesse for å spare i noe som kan gi høyere avkastning.
- Vi ser at #Huninvesterer-kampanjen vår har bidratt til at flere kvinner sparer. Interessant nok ser vi også at det kommer flere mannlige sparere. Stor oppmerksomhet fra mediene rundt rentenivået gjør også at folk søker mot sparing som gir mulighet for høyere avkastning, forteller Lund.
Er det kvinner eller menn som spør om hjelp før de setter i gang med sparingen?
- Vi ser at en større andel kvinner er i kontakt med våre sparerådgivere før de tar sine sparevalg, sier Lund.
Det kan bety at de får hjelp til den vanskelige delen, valg av aksjeandel. Det gjør kanskje at kvinner i større grad gjennomfører sparingen selv når det er uro ute i markedene.
- Menn bør være forsiktige med å tro at de kan tjene på å forutse når markedene skal opp og ned og være mer lojal mot spareplanen sin, sier Lund før han fortsetter med en oppfordring til kvinner:
- Kvinner bør fortsette å ta ansvar for din egen sparing.
I forhold til investertkapital er det fortsatt slik at de største beløpene kommer fra menn. Lund mener det er positive signaler at det er større likevekt mellom kjønnene i antall nye spareavtaler.