Økonomiske utsikter:

Laber kinesisk vekst blir den nye normalen

– Nedturen i boligmarkedet utgjør nå den fremste økonomiske risikoen for Kina, sier Kelly Chen.

LABER VEKST: – Nedturen i boligmarkedet utgjør nå den fremste økonomiske risikoen for Kina, sier Kelly Chen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. aug. 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det var store forventninger til at Kinas gjenåpning etter harde korona-nedstengninger ville skape en ny forbruksvekst i landet med 1,4 milliarder innbyggere.

Chen er makroøkonom i DNB Markets. Hennes team har nylig publisert Økonomiske Utsikter, hvor teamet går gjennom norsk og internasjonal økonomi.

– Middelklassen i Kina velger heller å spare mer, samtidig siver luften ut av boligmarkedet, sier Kelly Chen.

– Luksusmerker, som LVMH, opplever sterk vekst i Kina, utover det var det få tegn til betydelig oppdemmet etterspørsel, sier Chen.

Hun mener at arrene etter en periode med stor usikkerhet og inntektssvikt er tydelige.

Kinesisk boligmarked i søkelyset

– Nedturen i boligmarkedet utgjør nå den fremste økonomiske risikoen for Kina, skriver Chen.

Hun påpeker at boligmarkedssektoren ikke bare en viktig for den kinesiske økonomien, men også for en rekke råvaremarkeder tilknyttet boligsektoren.

– Boliginvesteringene har gradvis blitt dominert av spekulanter, kjøpere som tar opp lån for å investere i sekundærboliger, og siden årtusenskiftet har dette vært svært lønnsomme investeringer, sier Chen.

Dramatisk nedgang

Tiltro til fortsatt prisvekst og at myndighetenes kontroll over tilgang til land og boligpriser har bidratt til høy boligetterspørsel.

– Nedgangen i både boligsalg- og bygging de siste to årene har vært dramatisk, mens også gjennomsnittlige boligpriser har fått seg en liten knekk, skriver Chen.

Hun peker på at det nå er langt lavere boligigangsettinger enn det som trengs for å få balanse i det lange løp, slik at det er gode forutsetninger for at aktiviteten skal ta seg opp. Samtidig har det ikke skjedd.

– Det skyldes flere ting, men grunnleggende har etterspørselen etter boligkjøp sviktet. Boligkjøpere har mistet tiltro til eiendomsutviklere, spekulanter har innsett at boligprisene ikke vil stige like mye framover, og førstegangskjøpere utsetter boligkjøp i håp om enda lavere priser, sier Chen.

Dermed kan det bli krevende for boligmarkedet å finne bunnen uten enda kraftigere støttetiltak fra myndighetenes side. 

Kinesiske myndigheters respons har endret seg

Tidligere har kinesiske myndigheter brukt boligsektoren som verktøy til å stimulere økonomien.

– Det virker som det er aksept for nedgangsperioden og at stimulansene kan koste mer enn det smaker, sier Chen.

Hun sier at de er forsiktige med å stimulere en spekulativ boligsektor ettersom det er forventet synkende befolkning og lavere tilflytningsvekst til byene.

– Vi tror at myndighetene heller er opptatt av å begrense nedsiden for boligsektoren, sier økonomen.

Høy ungdomsledighet og behov for omstilling

– Arbeidsledigheten mellom 16 og 24 år var i overkant av 21 prosent i juni, sier Chen.

Hun forteller at Kina har satset på utdanning for å øke produktiviteten i økonomien, noe som har gitt et kraftig løft i utdanningsnivået i arbeidsstyrken. Men omstillingen i økonomien henger etter.

– Trass stigende ungdomsledighet melder fabrikker om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Lønnsøkninger løser neppe ubalansen i arbeidsmarkedet, det må strukturelle omstillinger til, sier Chen.

Hun tror ikke denne omstillingen vil få fart dersom myndighetene bruker gammeldagse virkemidler for å stimulere økonomien. 

Svake investeringer i industrien

– Det er påfallende at bedriftenes investeringsvilje samlet sett har vært lav. Vi tror at mye kan skyldes de ustabile rammebetingelsene for privat næringsliv, utfordringene for eksportnæringen og det anspente forholdet til Vesten.

Det anspente forholdet mellom Vesten og Kina er ikke noe som løses over natten.

– Netto utenlandsinvesteringer i Kina stupte med nesten 80 prosent sammenlignet med fjoråret på tross av Kinas gjenåpning. Internasjonale bedrifter holder tilbake investeringer grunnet økt usikkerhet, sier Chen.

Hun forteller at Kina søker å doble bruttonasjonalprodukt per innbygger innen 2035. Det krever en gjennomsnittlig vekst på godt over fire prosent per år.

– Da kreves det dyptgripende strukturelle endringer i økonomi og samfunnsliv. Mange gode reformer i den retning ble skissert ut i 2013, men ikke alle har blitt gjennomført i tiåret siden. I år vil Kinas myndigheter trolig lansere en rekke nye reformer. Dersom reforminitiativene ikke kommer vil det gi ytterligere nedside for de kinesiske vekstutsiktene, avslutter Chen. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.