Lakseskatten overrasket:
– Problemet er at laksen skal skattes på en normpris og ikke faktisk utsalgspris, sier forvalter Dag Hammer.
Midt i en turbulent periode i både aksje- og rentemarkedet kom regjeringen Støre med en kraftig innstramming av skatten for norskprodusert laks og ørret.
– Over natten øker marginalskatten med 40 prosentpoeng, en slik endring er åpenbart dramatisk for næringen og for investorene som er investert i selskapene, sier Dag Hammer.
Hammer forvalter DNB SMB og DNB Norge Selektiv. DNB SMB har relativt få fiskeoppdrettsaksjer i referanseindeksen og har dermed svært lite investert i denne bransjen av den årsaken.
DNB Markets har laget en websending om skatteendringene i oppdrettsbransjen med analytiker Alexander Aukner og aksjestrateg Paul Harper. Denne finner du i aksjehandelsløsningen til DNB.
– Jeg var heldig i den forstand at jeg var undervektet norskbasert fiskeoppdrett i DNB Norge Selektiv, og overvektet Bakkafrost. Jeg solgte derimot Bakkafrost og Salmar på meldingen, sier Hammer.
Bakkafrost produserer mest på Færøyene og er i utgangspunktet ikke påvirket av meldingen fra den norske regjeringen. Dagen etter Hammers nedsalg kom det melding fra færøyske myndigheter om lignende grep, noe som gjorde at Bakkafrost falt påfølgende dag.
– Det skjer veldig mye om dagen, det er mye usikkerhet, og det gjenspeiler seg i børssvingningene, sier Hammer.
Utfordringen, slik Hammer ser det, er at skatten er rettet inn mot en normpris for laks, altså hva den handles for i spot-markedet.
– Mange selskaper selger laks på lange kontrakter for å få mer stabil inntekt. Det sier seg selv at hvis spotprisen er 120, skatten baseres på 120 og selskapet selger til 60, så vil ikke det gå bra. Markedet for lange kontrakter vil kollapse, sier Hammer.
Han håper at innretningen på lakseskatten endres slik at den baseres på faktiske salgspriser.
– Jeg vil ikke bli overrasket om det kommer endringer, sier Hammer.
– Forslaget kutter inntjening per aksje med rundt 30 – 50 prosent for de ulike selskapene, noe vi så umiddelbart i et voldsomt fall i aksjekursene på onsdag, sier Hammer.
Aksjemarkedet ser hele tiden framover og tar raskt hensyn til ny informasjon. Lakseaksjene regelrett stupte på nyhetene fra regjeringen.
– Slike fall kan jo skape muligheter, men det er veldig usikkert. Det avhenger hvordan innretningen blir til slutt. I tillegg har vi sett et betydelig salgspress fra utenlandske investorer, sier Hammer.
– Endrede rammebetingelser av en slik karakter over natten er åpenbart ikke positivt med hensyn til utenlandske interesse for norske aksjer. Norske aksjer utgjør normalt ikke en stor del av deres porteføljer, fortsetter Hammer.
Endringer av denne art må gjennom behandling i Stortinget. Statsbudsjettet legges fram på torsdag.
– Det blir veldig interessant å følge behandlingen av dette forslaget i Stortinget. Det er stor uenighet også innad i regjeringspartiene, sier Hammer.
Det er en god grunn til at vi ser klynger av laksemerder i norske fjorder. Det er ikke så mange steder laksen trives, og man kan ikke bare sette ut laksemerder hvor som helst.
– Du trenger relativt rolig sjø, relativt stabile og lave vanntemperaturer. Dette gjør at Færøyene, Shetland, Skottland, Canada, Chile og Norge er der det meste av det tradisjonelle oppdrettet foregår, sier Hammer.
I tillegg settes det opp landbasert oppdrett som ikke blir påvirket av dette forslaget til økt skattlegging.
– Det er vanskelig å få full oversikt over hvordan dette vil slå ut for industriens vekst og investeringer framover. Vi må se hva det endelige forslaget faktisk blir og snakke med selskapene og høre deres vurderinger, avslutter Hammer.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.