DNB Markets morgenrapport 9. september:

Lavere vekst, høyere inflasjonsutsikter og renteoppgang

Aksjemarkedene ned i går etter at Feds regionale rapport ble publisert.

NED: Aksjemarkedene likte åpenbart ikke nyheter om lavere vekst, høyere inflasjonsutsikter og renteoppgang. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 09. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

Beige Book, dvs. Feds regionale rapport i forkant av rentemøtene, ble publisert i går kveld, og viste at aktivitetsveksten har avtatt noe siden forrige Fed-møte i slutten av juli. Dette skyldes i hovedsak Delta-varianten, som har påvirket servering, reiseliv og turismen negativt. I tillegg har noen andre næringer (f.eks. bilbransjen) blitt rammet av mangel på vareinnsats og knapphet på arbeidskraft. Rapporten påpekte ellers at inflasjonen holder seg høy, men stabil. Bedriftene melder om sterk prisoppgang på viktige innsatsvarer som metaller, på frakttjenester og på byggematerialer med unntak for tømmer. Mange distrikter indikerte at selskapene venter en signifikant oppgang i deres utsalgspriser i månedene som kommer. Det kan bety høyere inflasjon.   

Antall ledige stillinger i USA økte videre til et nytt, rekordhøyt nivå i juli. Det ble uventet en kraftig oppgang til 10,9 millioner stillinger. I juli var det 8,7 millioner ledige Det betyr at det var 25 prosent flere ledige stillinger enn antall ledige. Forholdstallet er dermed det samme som i perioden 2018/19, da vi var på tampen av en svært lang oppgangsperiode. Oppgangen i ledige stillinger fortsetter for de fleste næringer. Størst oppgang finner vi innen servering, overnatting og underholdning. Dette bidrar til et oppadgående lønnspress særlig i de mest påvirkede bransjene.     

John Williams, som er nestleder i Feds rentekomité (FOMC), repeterte i går budskapet i Powells
Jackson Hole tale, og tok dermed til orde for at nedtrappingen av verdipapirkjøp kan starte i år.
Det er en klar indikasjon på at Fed ikke har ombestemt seg på grunn av en litt svak arbeidsmarkedsrapport. Williams fikk følge av to regionale presidenter. James Bullard i St. Louis Fed argumenterte i FT for en rask nedtrapping av verdipapirkjøpene, med start i år. Han trakk fram knapphet på arbeidskraft og en mulig oppsiderisiko for inflasjonen som argumenter. Bullard regnes som haukaktig, og har stemmerett i år. Også Robert Kaplan i Dallas Fed sa i går at sterke data tilsier at det kommer en plan for nedtrapping denne måneden.

Den britiske sentralbanksjefen, Andrew Bailey, sa i går at han mener at kriteriene for en strammere pengepolitikk er oppfylt. Rentekomiteen var delt på midten i denne vurderingen i august, og det er derfor interessant å vite av sjefen var blant haukene. Det støtter vår prognose om at første heving fra Bank of England vil komme i februar neste år.

Aksjemarkedene likte åpenbart ikke nyheter om lavere vekst, høyere inflasjonsutsikter og renteoppgang. Derfor ikke så rart at det ble nedgang i alle markeder i går, og videre nedgang i Asia i dag, dog med unntak for Shanghai som er uendret. Tiåringen i USA falt 4 basispunkter til 1,33 prosent. Oljeprisen trakk litt opp i går til 72,7 dollar fatet og EURNOK var stabil på rundt 10,30.

Den svenske BNP-indikatoren viste en oppgang på 0,5 prosent i juli. Dette var godt i tråd med anslagene, og viser at aktiviteten fortsetter å ta seg opp i svensk økonomi. Veksttakten er fortsatt solid, spesielt sett i lys av at indikatoren steg med 1,5 prosent i juni og nesten like mye i mai. Det var det private forbruket som trakk mest opp i juli, som følge av at husholdningene brukte mer penger på hoteller og restauranter. Nivået på aktiviteten er 7,8 prosent høyere enn i juli i fjor. Den svenske kronen reagerte ikke nevneverdig på denne publiseringen.  

Dagens viktigste begivenhet er utvilsomt ECBs rentemøte. Det viktige spørsmålet er om oppgangen i inflasjonen i det siste betyr at sentralbanken vil justere ned takten i sine pandemirelaterte verdipapirkjøp (PEPP). Vårt syn er at ECB mest sannsynlig vil opprettholde dagens kjøpstakt på rundt 80 mrd. euro per måned også i fjerde kvartal i år. Selv om enkelte medlemmer av rentekomiteen har vært ute med et haukaktig budskap, tror vi majoriteten anser oppgangen i inflasjonen som midlertidig. Et signal om nedtrapping nå vil også fremstå som en stor kontrast til det noe mer duete budskapet som Christine Lagarde & Co la fram i juli. For mer detaljer, se Kjerstis forhåndsomtale her.   

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

En statusrapport fra Fed avdekket utflating av veksttakten som følge av en nye runde med virusspredning i sommer, knapphet på enkelte inputfaktorer og utfordringer med å få besatt ønskede stillinger. Dette la en demper på det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow endte ned 0.2 %, S&P500 stengte ned 0.1 % og Nasdaq ned 0.6 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 83-89% av gjennomsnittet for disse tre måneder. Mens VIX-indeksen var ned med 1 % til 18 punkter var renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ned med 4 basispunkter til 1.33 %. Renten ligger i morgentimene i dag på 1.33 %, ned 2 basispunkter fra nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Etter en solid start på uken flatet de asiatiske markedene mer ut i går og har i dag falt tilbake drevet i hovedsak av utviklingen i USA, nye lokale pandemi- og reguleringsbekymringer samt oppdateringen av de kinesiske prisstigningstallene for august. Nikkei-indeksen i Japan ligger kort før stengetid ned 0.8 %, mens de viktigste kinesiske indeksene er ned med inntil 2 %. Heller ikke i forbindelse med dagens rentemøte i den europeiske sentralbanken er det ventet noen endringer i rentene og interessen knytter seg i første rekke til hvorvidt banken bekrefter at de vil holde takten i obligasjonskjøpene uendret i tiden fremover. Konklusjonen på det får vi kl. 13.45 norsk tid. Noe senere i ettermiddag kommer så ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstall. Det er i utgangspunktet ventet en ny ukentlig reduksjon i antall førstegangssøkende på ledighetstrygd, men som en følge av orkanen Ida kan vi ikke se bort fra at usikkerheten denne gangen kan være noe større enn vanlig.

En privat ukentlig måling av de amerikanske oljelagrene indikerte i går et trekk i råoljebeholdningene på 2.9 mill. fat for forrige uke. I utgangspunktet var det ventet at de offisielle tallene som legges fram i ettermiddag ville vise et tilsvarende trekk på 4.5 mill. fat. På tross av et lavere trekk enn ventet var WTI-prisen i går likevel opp med USD 0.97 pr. fat til USD 69.35 pr. fat. Oppgangen kom på meldinger om at orkanskadene er mer omfattende og at det vil ta mer tid å få produksjonskapasiteten i gang igjen i Mexico-gulfen enn først antatt. Mens WTI-prisen i morgentimene har kommet ned igjen på USD 69.20 pr. fat ligger Brent samtidig på USD 72.60 pr. fat. For sistnevnte er det en pris USD 0.16 pr. fat over nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Meltwater melder i dag at selskapet i august fikk nye kunder innen sitt premiumsegment tilsvarende årlige abonnementsinntekter på USD 4.3 mill. Det inkluderer da helt nye kunder og allerede eksisterende kunder konvertert opp fra lavere segmenter. Selskapet rapporterer disse tallene månedlig. I og med at tallene for august er de høyeste så langt for 2021 ser det i første omgang ikke ut til at de har vært påvirket av sesongsvingninger og en mulig roligere ferieperiode i målgruppen. Før eventuelle endringer har vi en kjøpsanbefaling på Meltwater med et kursmål på NOK 76 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 44 pr. aksje.     
              
Aker Carbon Capture arrangerer i dag kapitalmarkedsdag. Vi har ingen anbefaling på aksjen, men ser ikke bort fra at det i forbindelse med presentasjonen kan komme oppdateringer på ett eller flere av selskapets utviklingsprosjekter. Selskapet har tidligere annonsert samarbeid om enkeltprosjekter med blant annet Elkem, Ørsted og Aker Solutions. Presentasjonene starter kl. 15.00 i ettermiddag.