Morgenrapport:
Oljeprisen steg ytterligere med et par dollar i går, men oppgangen i går hadde imidlertid begrensede utslag for kronen.
Oljeprisen steg ytterligere med et par dollar i går og Brent handles i dag rundt 77,5 USD/fat. I starten av uken var prisen under 72 USD/fat. Oppgangen i går hadde imidlertid begrensede utslag for kronen, som er marginalt svakere mot både euro og dollar sammenliknet med i går morges. Uroen i markedene har trolig overskygget effektene av økt oljepris. I USA og Europa endte aksjemarkedene litt ned i går. I USA ble nedgangen dempet av energisektoren og at ISM-indeksen for tjenestesektoren steg langt mer enn ventet. I Asia i dag har børsene i Japan og Hong Kong steget videre, og futures på den amerikanske S&P 500 peker mot oppgang senere i dag.
Norske boligpriser, justert for sesongvariasjoner, fortsatte videre opp i september med en vekst på 0,4 prosent fra måneden før, i tråd med vårt anslag. Ujustert gikk prisene ned, men var likevel 4,1 prosent høyere enn i september i fjor. Det ble lagt ut omtrent like mange boliger for salg i september i år som i fjor, men antall solgte boliger steg med 11,7 prosent (å/å), og antall usolgte boliger gikk ned. Samlet sett fremstår aktiviteten i boligmarkedet som høy. Det tyder på at husholdningene langt på vei har tilpasset seg et høyere rentenivå og et lavere nivå på kjøpekraften.
I dag kommer den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra USA. Vi har anslått at sysselsettingen steg med160.000 personer i september, litt over konsensusanslaget og litt mer enn i august. Vi tror ledigheten holdt seg uendret og at lønnsveksten var 3,8 prosent å/å. Dersom det slår til tror vi sjansen for nok et rentekutt på 50 basispunkter går ned.
Mandag legger regjeringen frem stats- og nasjonalbudsjettet for 2025. Det har allerede kommet en rekke lekkasjer, for eksempel at regjeringen vil senke momssatsen på vann- og avløpsavgiftene. Regjeringen har tidligere varslet at den vil fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften som ble innført i 2023. Ellers handler lekkasjene ofte om formål politikerne vil bevilge mer penger til. Helheten i budsjettet holdes det likevel tett om frem til publisering, selv om en melding om avgiftene ved en glipp ble publisert i går (og trukket tilbake). Selv om mange er opptatt av skatteopplegget og hvem som tilgodeses i budsjettet, er det den samlede innretningen av finanspolitikken som er viktig i forhold til aktiviteten i økonomien og hvordan budsjettet påvirker renteutsiktene.
Handlingsregelen for finanspolitikken tilsier at budsjettet fratrukket netto petroleumsinntekter og justert for effekter av konjunktursykelen, kan ha et underskudd tilsvarende 3 prosent av pensjonsfondet, men må også ses i forhold til aktiviteten i økonomien. For neste år er det utsikter til at økonomien vil være nær full kapasitetsutnyttelse, men at pris- og lønnsveksten er noe høyere enn det som er forenlig med inflasjonsmålet. Det peker mot at finanspolitikken bør virke nøytralt på økonomien, samtidig som pengepolitikken holdes litt på den stramme siden.
Den sterke veksten i pensjonsfondet gir imidlertid rom for å øke bruken av oljepenger vesentlig. I avveiingene mellom å bruke penger til det regjeringen mener er en rekke gode formål og samtidig unngår at finanspolitikken bidrar til en strammere pengepolitikk, venter vi at regjeringen vil legge opp til en uttaksprosent på 2,5 prosent. Det vil innebære en svak ekspansiv impuls på økonomien, men være i tråd med forutsetningene som Norges Bank har lagt til grunn for sine forventinger om rentekutt til neste år. Det er også en mulighet at regjeringen vil øke bevilgningene til Ukraina. Det vil de finanspolitiske indikatorene vise en mer ekspansiv effekt, men effekten på norsk økonomi kan likevel være relativt nøytral.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.