DNB Markets morgenrapport 26. august:
I dag retter nok markedene blikket mot Kansas Feds Jackson Hole symposium.
Den lille byen i Wyoming får nok likevel ikke den oppmerksomheten den bruker å få ettersom symposiet også i år vil foregå digitalt. Symposiet har siden 1978 samlet sentralbankene, finansministere, akademikere og markedsaktører hver høst. Tittelen på året samling er «Macroeconomic Policy in an Uneven Economy». Normalt ville konferansen starte i dag med en velkomsttale, middag og sosial omgang. Det blir det ikke noe av i år. Det som skjer i dag, er først og fremst at programmet for symposiet legges fram. I morgen starter innleggene. Det er annonsert at Fed-sjef Powell vil holde sitt innlegg klokka 16.00 norsk tid fredag, og det er nok det innlegget det er knyttet mest spenning til. Etter at møtereferatet fra Fed-møtet i juli viste at det hadde vært en utstrakt diskusjon om hvordan og når Fed bør trappe ned de løpende kjøpene av verdipapirer, er mange spente på hva Powell vil si om en slik nedtrapping på Symposiet. En åpenbar mulighet er at han sier lite og vil vente til etter diskusjonen på septembermøtet. Da vil Fed trolig bli enige om når den skal starte med nedtrapping og i hvilket tempo. Men det byr deg også en anledning til å utdype vurderingene som Fed gjør rundt en slik nedtrapping. Han kan for eksempel utdype det som sto i referatet, om at det ikke var noen mekanisk sammenheng mellom nedtrapping og renteøkning.
Det var nok en dag med oppgang i de viktigste amerikanske aksjeindeksene. S&P 500 steg med 0,2 prosent fra dagen før. Markedet omtales likevel som relativt stille og mange er avventende til Jackson Hole, se omtale nedenfor. I Europa var Stoxx 600-indeksen omtrent flat, og i dag har flere indekser i Asia falt, med Han Seng ned med 1,4 prosent. Det har bidratt til å trekke futures på S&P 500 litt ned. 10-års amerikansk statsrente steg med 4–5 basispunkter i den amerikanske sesjonen i går og noteres nå rundt 1,33 prosent. EURUSD har steget med 0,2 prosent det siste døgnet. Oljeprisen steg tydelig for tredje dag på rad og handles nå rundt 72 USD/fat. Det kan ha bidratt til å trekke kronen litt sterkere. EURNOK har falt med 0,2 prosent det siste døgnet etter en mer tydelig nedgang dagen før og noteres i skrivende stund til 10,38. Det kan se ut til at 10,35 er en krittstrek for EURNOK for tiden. Flere ganger har EURNOK falt ned mot 10,35, men trukket opp etterpå. Det var også tilfelle i går.
I dag legger ECB fram referat fra sitt rentemøte 22. juli. ECB har justert inflasjonsmålet til 2 prosent og at målet er symmetrisk. Tidligere var målet at inflasjonen skulle være nær, men under 2 prosent. Det er dermed ikke ventet at referatet vil medføre nye signaler om pengepolitikken. Referatet vil nok først og fremst gi innsikt i diskusjonene innad i styret, og hvilke spenninger det er mellom de ulike fraksjonene. I eurosonen kommer det også tall for veksten i pengemengde og kreditt. Den ekspansive pengepolitikken til ECB har gitt utslag i at både pengemengde og kreditt stiger og er viktige bidrag til at aktiviteten i økonomien kan stige. I USA kommer det ukentlige tall for antall nye søkere til ledighetstrygd. Her er det ikke ventet vesentlige endringer fra sist.
Vi legger i dag fram vår andre rapport for året om de økonomiske utsiktene. I den anledning holder vi et webinar. Det starter kl. 09:00 og kan ses her.
I USA falt ordrene for varige goder litt tilbake i juli, og kjernekomponenten litt mer enn totalordrene. Det var litt mindre fall enn ventet, men markerer likevel en pause i ordreoppgangen. Oppbremsingen kom etter mange måneder med sterk vekst, og nivået på ordrene ligger godt over 2019-nivået.
IFO-indeksen falt tilbake nok en måned i august. Nedgangen var bredt basert, med fall innen tjenesteyting, industri og handelsnæringen. Indeksen for forventninger til aktiviteten fremover falt mer enn hovedindeksen. Det trekkes fram at flaskehalser i produksjonskjeden og bekymringer for økningen i smitte av deltaviruset som årsaker til fallet. Forventningsindeksen har normalt vært en god indikator for aktiviteten her og nå. Indeksen for nåsituasjonen, som ofte er mer bakoverskuende, viste ytterligere oppgang. Samlet sett peker indeksen mot at gjeninnhentingen i tysk økonomi bremser opp.
Etter en volatil start bidro etter hvert selskapsoppdateringer, stigende renter, et roligere oljemarked og en noe bedre ordreinngang for industrien enn ventet i går til å holde det amerikanske aksjemarkedet over utgangspunktet fra dagen før. Dow endte opp 0.1 %, mens S&P500 og Nasdaq begge sluttet opp 0.2 %. Aktiviteten på de tre hovedindeksene holdt seg på fortsatt moderate 75-88% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen falt i går med 2.5 % til 16.8 punkter, mens renten på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag har kommet opp på 1.33 %. Det er opp 2 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
I Asia dempes i dag investorenes risikovilje av de nå vedvarende bekymringene for mulige nye kinesiske reguleringstiltak rettet mot teknologisektoren og en sørkoreansk påminnelse om at de globale rentene er på vei oppover. Sentralbanken i Sør-Korea har i løpet av natten løftet renten med 25 basispunkter til 0.75 %. I Japan har Nikkei-indeksen imidlertid hentet seg litt inn den siste timen og er kort før stengetid opp 0.1 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned inntil 1.8 %. I påvente av fredagens signaler fra Fed-konferansen i USA vil interessen når det gjelder makrosiden i dag være rettet mot offentliggjøringen av referatet fra det forrige rentemøtet i ESB, de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene og andre runde med oppdaterte tall for amerikansk BNP-vekst i Q2.
Et høyere ukentlig trekk både på råoljebeholdningene og drivstofflagrene enn ventet gjorde at WTI-prisen i USA i går fortsatte opp USD 0.76 pr. fat til USD 68.47 pr. fat, men prisen har i morgentimene i dag kommet ned igjen på USD 67.76 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 71.83 pr. fat, hvilket er opp USD 0.80 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i Oslo i går.
Rundt 30 selskaper legger i dag fram sine tall for årets Q2. To av disse er Rana Gruber og BW LPG. I førstnevnte er investorenes fokus hovedsakelig rettet mot de løpende jernmalmprisene og utsiktene for utbytte. Selskapet meldte allerede i går at foreslått utbytte for kvartalet ligger på NOK 3.86 pr. aksje, mot våre forventninger om NOK 3.10 pr. aksje. Tallene lagt fram i morgentimene i dag viser at EBITDA for kvartalet kom inn på NOK 70 mill., hvilket er rundt 20 % over vårt estimat. Differansen ser etter en første gjennomgang i hovedsak ut til å komme av et høyere solgt volum enn ventet. Ledelsen presenterer rapporten kl. 08.00 og her vil vi følge med på blant annet utsiktene for volum, kostnadsutvikling og eventuelle justeringer av kontraktsandelen fremover. Rana Gruber stengte etter utbytteannonseringen i går på NOK 68.60 pr. aksje. Vi har fram mot dagens rapport hatt en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 95 pr. aksje. BW LPG sender også ut tall i dag og her ligger vårt estimat for topplinjen på USD 107 mill. mot konsensus på USD 98 mill. Rapportert netto resultat for kvartalet er estimert å ende på USD 22 mill., mot konsensus på USD 12 mill. Vårt estimat inkluderer her en gevinst på salg av fartøy med USD 10 mill. Ledelsen følger opp rapporten med en presentasjon kl. 13.00 i ettermiddag. BW LPG stengte i går på NOK 50.10 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 82 pr. aksje.
Golden Ocean sender i likhet med BW LPG ut Q2-tall før åpning i dag og følger deretter opp med en presentasjon senere i ettermiddag. For Golden Ocean venter vi i likhet med konsensus en EBITDA på USD 132 mill., samt et netto resultat på USD 89 mill. mot konsensus på USD 86 mill. Videre venter vi et utbytte på USD 0.31 pr. aksje mot konsensus på USD 0.28 pr. aksje. Forutsatt Q2-tall på linje med forventningene vil interessen her være rettet mot utsiktene for Q3. Før rapporten ser konsensus for seg en økning i netto resultatet til USD 137 mill. og et utbytte på USD 0.42 pr. aksje for Q3. Golden Ocean stengte i går på NOK 94.95 pr. aksje og vi har før eventuelle justeringer på grunnlag av dagens oppdateringer en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 126 pr. aksje.