Dagens morgenrapport:

Markedet venter på inflasjonstall fra USA

Finansmarkedene venter spent på den amerikanske KPI-inflasjonen for juli, et nøkkeltall som kan gi utslag i markedet.

KPI: Finansmarkedene venter spent på den amerikanske KPI-inflasjonen for juli, et nøkkeltall som kan gi utslag i markedet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

 Inflasjonen har vært lavere enn ventet de siste to månedene, og sammen med svake tall fra arbeidsmarkedet, har bekymringen for resesjon økt. Vi forventer at både konsumprisveksten og den underliggende inflasjonen øker med 0,2 prosent m/m i juli. Veksten i husleiene, som veier tungt i KPI, ser nå ut til å avta etter å ha holdt seg høy over en lengre periode. Dette bidrar til at årstakten i underliggende inflasjon reduseres marginalt til 3,2 prosent.

Dersom de amerikanske inflasjonstallene samsvarer med våre prognoser, vil markedet sannsynligvis anse dette som støttende for rentekutt denne høsten. Det er priset inn rett over fire rentekutt fra Federal Reserve (Fed) i løpet av året, og det er fortsatt sannsynlighetsovervekt for et kutt på 50 basispunkter på rentemøtet i september. Vi tror imidlertid Fed vil nøye seg med å kutte renten med 25 basispunkter. 

Produsentprisene i USA kom inn noe under forventning i juli, og bidro til fall i lange renter. Kjerne-PPI viste ingen endring m/m, mot forventet økning på 0,2 prosent. Siden produsentprisene inneholder komponenter som inngår i PCE-inflasjonen, Feds foretrukne inflasjonsstatistikk, falt rentene og dollaren svekket seg. 

Den amerikanske NFIB-rapporten peker mot videre demping i lønnsveksten. Rapporten viste bedre sentiment blant små bedriftseier i juli, men nivået er fortsatt under det langsiktige gjennomsnittet. Andelen bedrifter som planlegger lønnsøkninger, har sunket fra 22 prosent til 18 prosent, noe som er på det laveste nivået siden april 2021. Selv om NFIB-rapporten viste en noe svakere tendens, tyder ikke den på at USA allerede er i resesjon, slik som Sahm-regelen tidligere har indikert. 

Renten på 10 års amerikanske statsobligasjoner falt med 8 basispunkter gjennom gårsdagen, og handles nå rundt 3,85 prosent. Lange norske renter har også falt noen basispunkter. Svekkelsen av dollaren har gitt nedgang i USDNOK til 10,75, mens EURNOK handles rundt 11,81, på tilsvarende nivåer som i går. Oljeprisen (Brent) holder seg fortsatt over 80 dollar per fat, i skrivende stund rundt 81 dollar per fat. Amerikanske børser steg gjennom gårsdagen.

Britiske nøkkeltall viste et blandet bilde av utviklingen i arbeidsmarkedet. Selv om lønnsveksten falt betydelig fra 5,7 prosent til 4,6 prosent, noe som støtter opp under ytterligere nedkjøling, indikerte en nedgang i arbeidsledigheten til 4,2 prosent et strammere arbeidsmarked. Imidlertid kan lav respons på ledighetsundersøkelsen ha påvirket sistnevntes nedgang. Lønnsveksten innen privat sektor, som Bank of England er spesielt opptatt av, falt i tråd med deres anslag. Samlet sett mener vi utviklingen i det britiske arbeidsmarkedet fortsatt er i tråd med våre prognoser om ytterligere ett rentekutt i år, i november. Pundet styrket seg, og markedet ser det litt mindre sannsynlig med rentekutt i september etter nøkkeltallene. 

Dagens nøkkeltallskalender er tettpakket med inflasjonstall. I påvente av de amerikanske får vi både britisk og svensk KPI klokken 08:00. Inflasjon i Storbritannia har falt mye i år, men på grunn av sterke baseeffekter forventer vi økning i konsumprisveksten til 2,7 prosent å/å. Den underliggende inflasjonen tror vi derimot vil falle videre til 3,4 prosent å/å. For svensk økonomi forventer vi at den svake trenden fra juni vil vedvare og anslår en konsumprisvekst (CPIF) og underliggende inflasjon på henholdsvis 0,2 og 0,3 prosent m/m.