Aksjer og marked:
Her ser aksjestrateg Paul Harper og forvalter Torje Gundersen muligheter for gode kjøp – og noen faresignaler.
I to ulike webinarer har aksjestrateg Paul Harper og lederen for taktisk aktivaallokering, Torje Gundersen, snakket om utsiktene for aksjemarkedet.
- Vi er bare en papirbåt på et veldig stort hav; det er havet som bestemmer, sier Gundersen.
Gundersen peker på det faktum at det er vanskelig å spå, spesielt om framtiden, men hans team er overordnet positivt til utviklingen i markedet fremover.
I begge webinarene kommer det inn mange spørsmål om verdsettelse på børsen og om det utgjør en fare for større nedside.
- Det er dårligere avkastningspotensial i forhold til risiko nå enn det var på bunnen i mars 2020, men det er en mangel på alternativer til aksjer, sier Gundersen.
Han sier at du bør være klar over at vi er i en sårbar situasjon, hvor mye avhenger av at det skal gå bra.
- Samtidig har vi nettopp vært gjennom turbulens i 2020, og vi tror på lysere tider, fortsetter han.
Gundersen tror vi klarer å leve med koronaviruset og at vaksinasjonsprogrammet ruller videre med økende tempo. Det er også andre forhold som understøtter aksjekursene; det vil fortsatt være lave renter, amerikansk pengepolitiske stimulanser under Joe Biden og mye tilbakeholdt etterspørsel.
Er dette et marked man skal kjøpe aksjer i?
- Prisingen av aksjer er absolutt høy, så det er en stor risiko nå. Hvis veksten i økonomien skuffer, eller rentene går opp mye, så kan det bli en stor utfordring for aksjene, sier aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper.
Harper er bekymret for at aksjekursene har forskuttert resultatutviklingen i selskapene, men påpeker at han også tror at selskapene på Oslo Børs vil oppleve bedrede resultater i året som kommer.
- Over tid er det slik at det er resultatveksten som avgjør hva slags avkastning vi får i aksjer, forteller Harper.
Gundersen peker på at de tror Price/Earnings-multipelen (forholdet mellom en bedrifts aksjekurs og årsresultat) både på Oslo Børs og verdensindeksen, vil falle. Han tror at Oslo Børs vil stige omtrent ti prosent, mens han venter at årsresultatet til hovedindeksen vil stige med gjennomsnittlig 50 prosent. Dermed ligger det an til et godt børsår.
Harper er av samme oppfatning, men har et lengre perspektiv.
- Over den neste syklusen tror jeg at vi vil få en gradvis reduksjon i Price/Earnings-multipelen, noe som vil gjøre at avkastningen i aksjene blir lavere enn resultatveksten, men fremdeles positiv.
Harper kommer samtidig med en advarsel:
- Skulle det dukke opp noe negativt, så kan denne prosessen skje plutselig heller enn gradvis. Avkastningen blir mest sannsynlig noe lavere enn historisk gjennomsnitt, og risikoen er noe høyere fordi det er en nedsiderisiko i forbindelse med den høye verdsettelsen, sier Harper.
Harper påpeker at analytikerne gjør vurderinger av enkeltselskaper, samtidig som det er noen sektorer som peker seg ut.
- Vi har litt mer tro på de sykliske sektorene, slik som energi og råvarer, men det er viktig å ha en godt diversifisert portefølje, sier Harper.
Harper pekerpå at svingningene som kommer periodevis i disse sektorene kan være store, og anbefaler at man sørger for å ha en god spredning på ulike sektorer, men kanskje en liten overvekt i energi og råvaresektorer. Det er en underliggende positiv trend i den realøkonomiske gjeninnhentingen og det er vanligvis i denne perioden slike selskapene gjør det godt.
- Vi har sykliske aksjer på overvekt i porteføljene, i tillegg til finanssektoren, sier Gundersen.
Gundersen sier at hvis markedene blir gode og vi ser en forsiktig økende rente, vil dette normalt sett slå godt ut for finansselskapene. Harper påpeker i sendingen at det også vil være positivt for finansaksjene dersom ballasten med bokførte tap ikke blir realisert. Tilbakeholdt utbytte i forbindelse med koronapandemien har heller ikke vært til fordel for bankene i Europa.
Harper mener det er bedre å være godt diversifisert i bunnen og ha en overvekt i de sektorene du har mest tro på.
Gundersen peker på at at det har vært stor spredning i aksjemarkedene, hvor grønne aksjer og teknologiaksjer har skutt fart, mens andre selskaper handles til lave multipler.
- Vi så starten på en rotasjon mot sykliske aksjer i desember, vi tror at denne dreiningen fortsetter, sier Gundersen.
Harper fikk spørsmål om det gode aksjemarkedet kan gi oppsving i oppkjøp og fusjoner. Oppkjøp blir ofte positivt tatt imot av de aksjonærene som eier det overdragende selskapet, da det ofte blir betalt en premie i forhold til underliggende verdi.
- Ja, utsiktene til oppkjøp og fusjoner er noe større i år enn det har vært tidligere, sier Harper.
Årsaken han oppgir er at verdsettelsen er høyere, noe som gjør at selskapene som kjøpes opp har en høyere aksjekurs, og det gjør det enklere for selgere å akseptere.
- I tillegg kan fusjoner ha en innvannende effekt for det overtakende selskapet fordi også disse aksjekursene er høyere, sier Harper.
Innvanning av eksisterende aksjonærer betyr at de enten kontrollerer større andel av selskapet eller at transaksjonen gir en større merverdi. Han påpeker derimot at det er veldig vanskelig å spå hvor denne aktiviteten kommer til å skje, derfor synes han det er vanskelig å komme med konkrete investeringsforslag.
*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.