Morgenrapport:

Myk forhandlingsfrist og håp om avtale for EU

Fjorten land mottok i går Trumps varslede brev om hvilken generell tollsats deres vareeksport til USA vil møte.

TOLL: – EU kan komme til å beholde minimumssatsen på 10 prosent i overskuelig framtid, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland. Foto: NTB
Publisert 08. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Blant disse er Japan og Sør-Korea (25 prosent), Sør-Afrika (30 prosent), Indonesia og Thailand (36 prosent). De fastsatte satsene er godt i tråd med nivåene vi så på Trumps tavle da han annonserte såkalte «gjensidige tollsatser» den 2. april. Flere brev vil komme i løpet av de nærmeste dagene. Som vanlig advarer Trump mottakerne mot å heve sine tollsatser på amerikanske varer som motsvar; da vil landet møte tilsvarende økning i retur.

Tollsatsene skal tre i kraft den 1. august, men det åpnes nok en gang for forhandlinger, og Trump går langt i å antyde at tidsfristen ikke er hugget i stein. Så langt er det bare Storbritannia og Vietnam som har kommet i havn med avtaler med USA. Ifølge Trump er imidlertid forhandlingene med India snart i mål. Kina og USA opprettet på sin side en form for våpenhvile i mai, etter ekstreme tilstander med gjensidige tollsatsene på godt over 100 prosent.

EU kan komme til å beholde minimumssatsen på 10 prosent i overskuelig framtid. Ifølge Politico har EUs handelsutsending, Maroš Šefčovič uttalt i et internt forum at EU ikke forventer å få et brev fra Trump. Det ryktes at en midlertidig avtale med USA kan bli annonsert denne uken, som et grunnlag for videre forhandlinger.

Trumps hint om myke forhandlingsfrister bidrar til økt risikoappetitt i markedene. Den asiatiske sesjonen i dag har vært preget av børsoppgang. Europeiske børser vendte opp igjen i går, mens amerikanske børser som forventet måtte fordøye den fornyede tolluroen ettersom de var feriestengte på fredag. S&P 500 falt med 0,8 prosent, mens Nasdaq falt med 0,9 prosent.

Oljeprisen børstet raskt av seg helgens nyhet om oppskalering av OPEC+-produksjon. Prisen på et fat nordsjøolje (førstekontrakt) steg med 1,8 prosent i går, til 69,3 dollar. EURNOK noteres i morgentimene 2 øre lavere enn i går morges, på 11,86. USDNOK noteres til 10,10, samme nivå som mandag morgen.

Svenske inflasjonstall var vesentlig høyere enn både analytikere og Riksbanken forventet i juni. Årsveksten i konsumprisene utenom energi hoppet fra 2,5 prosent i mai til 3,3 prosent i juni, et utfall som var hele fire tideler høyere enn sentralbankens anslag. Da Riksbanken senket renten til 2,00 prosent i juni, signaliserte de en mulighet for ytterligere rentekutt senere i år, hovedsakelig grunnet en økende bekymring for konjunkturutviklingen, samt en overbevisning om at inflasjonsøkningen i år ville være midlertidig og forbigående. Gårsdagens tall er imidlertid en påminnelse om at inflasjonen enda ikke er fullt under kontroll, og støtter vår prognose om styringsrenten ikke skal videre ned.

Markedets forventinger om videre rentekutt fra Riksbanken ble slukket etter gårsdagens inflasjonstall. Sannsynligheten for rentekutt på neste møte, slik den prises i markedet, sank fra i overkant av 40 prosent til nærmere 10 prosent. Den svenske krona styrket seg på bred basis, og med 0,8 prosent mot den norske krona.

Utover nye brev-nyheter vil vi følge med på den amerikanske småbedriftsundersøkelsen NFIB i dag. Den kan gi nyttige signaler om bedriftenes planer om ansettelser, lønnsvekst og prissetting i en situasjon der det er stor usikkerhet om hvordan politiske krumspring påvirker den amerikanske økonomien.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.