Aksjer og marked:

Nådeløst for hedgefond og shortere

- De mest shortede aksjene har steget over 42 prosent i år, sier aksjestrateg Paul Harper.

ENORME BEVEGELSER: -De enorme markedsbevegelsene har utløst en massiv avvikling av posisjoner blant hedgefond, sier Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det har vært begivenhetsrikt på børsene så langt i 2021. Størst oppmerksomhet har Reddit-gruppen WallStreetBets fått ved å koordinere kjøpene av aksjer som har vært mye lånesolgt, slik som GameStop og den amerikanske kinokjeden AMC. 

Hva er shortsalg?

Shorting av aksjer foregår ved at en aktør, eksempelvis hedgefond, låner aksjer fra langsiktige aksjonærer, eksempelvis fra indeksfond eller oljefondet, og selger disse aksjene i markedet. Indeksfondene får en renteinntekt fra utlåningen, samtidig som de beholder sin eierandel.

De som låneselger aksjene får pengene fra salget av aksjene, men må betale renter for lånet av aksjene og skylder i tillegg aksjene som ble lånt.

Det kan være flere årsaker til at noen ønsker å shorte en aksje. Det kan, eksempelvis, være en sikring mot en annen posisjon, eller rett og slett at de tror aksjen kommer til å falle i verdi. Det meste låneselgere kan tjene er 100 prosent, det skjer ved at aksjen går i null og låneselgere dermed ikke trenger å tilbakebetale lånet. I motsatt fall er teoretisk maksimal nedside uendelig.

Den verdenskjente investoren Charlie Munger har sagt at dersom du ønsker å være miserabel, lån enten mye penger eller låneselg aksjer. «Å låneselge aksjer er ikke verdt all frustrasjonen» var hans konklusjon.

Ikke alle er enige med Munger, og låneselgere kan være et viktig motstykke til ordinære kjøp av aksjene. 

Å låneselge aksjer er ikke verdt all frustrasjonen
Charlie Munger

Short-skvis

I GameStop har aksjen skutt i været som følge av koordinerte kjøp. Aksjen hadde en stor andel av aksjene lånesolgt. Når aksjen får stor oppmerksomhet og aksjene begynner å stige, vil stadig flere av shortere ønske å levere tilbake aksjene for å begrense tapene, noe som kan sende aksjene videre oppover.

- De enorme markedsbevegelsene har utløst en massiv avvikling av posisjoner blant hedgefond, sier Harper.

I samme moment som de mest shortede aksjene steg 42 prosent, falt den brede S&P500-indeksen med én prosent. Harper kommer med en advarsel til de som forsøker å dra nytte av slike koordinerte kjøp av aksjene:

- Bevegelser som blir styrt av kortsiktige kjøp fra investorer, uten endringer i det fundamentale, er ofte kortvarige.

Han påpeker at på grunn av størrelsene på lånesalget, kombinert med større markedsbevegelser, er det vanskelig å vite når utjevningene i porteføljene blir fullført. 

Bør du hoppe på toget i fart?

Når det blir slik massesuggesjon i markedet, kan det bli fristende å hoppe på toget i fart. Harper minner oss om farene ved å gjøre dette.

- På kort sikt kan en dyr aksje bli dyrere, men på lengere sikt så tenderer den mot fundamental verdi, styrt av inntjeningen til selskapet. Inntjeningspotensialet til disse selskapene er ikke endret i vesentlig grad til tross for en stor kursoppgang, og da er det bare spørsmål om tid før kursen kommer ned igjen, sier Harper.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.