DNB Markets morgenrapport 20. mai:
Etter onsdagens kraftige skrell på de amerikanske børsene, fremstår gårsdagens fall som mer moderat.
S&P500 falt med 0,6 prosent, mens nedgangen på Nasdaq ble kun 0,3 prosent. I Europa var fallet noe større, med Stoxx600 ned 1,4 prosent, mens britiske FTSE100 falt 1,8 prosent. Det ser dessuten bedre ut i Asia i dag, med oppgang både for Shanghai (1,1 prosent), Hang Seng (1,8 prosent) og Topix (0,7 prosent). Futures-indeksene både i USA og i Europa peker dessuten i retning av at uken vil avsluttes med oppgang på børsene.
Børsuroen i går sendte de lange rentene nedover. Mye uro gjør at investorer trekker mot mer sikre aktiva. Den amerikanske tiåringen falt videre i går og var helt nede i 2,77 prosent før den hentet seg en del inn på ettermiddagen, og endte ned 4 punkter til 2,84 prosent. Det var betydelig sterkere rentenedgang i Europa, spesielt i Sverige (ned 12 punkter), Norge (9 punkter), men også i Tyskland (8 punkter) og de andre store landene. Oljeprisen (Brent) var nede i 106 dollar fatet i går ettermiddag, men trakk deretter markert opp til rundt 112 dollar fatet. Kronen hentet seg også litt inn igjen, og EURNOK handles nå rundt 10,27.
Hvorvidt markedsuroen vil fortsette fremover, avhenger nok i stor grad av hvordan det går med inflasjonen og den økonomiske veksten. Bakteppet er en inflasjon langt over inflasjonsmålene i mange land, og oppgangen er stort sett bredt basert, noe som gjør at sentralbankene vanskelig kan «se gjennom» den. Samtidig hersker det stor usikkerhet rundt hvor mye økonomiene tåler av renteoppgang. På den ene side fremstår arbeidsmarkedene svært solide, med lav ledighet og et høyt antall ledige stillinger. På den annen side stiger lønningene mindre enn prisene, slik at realinntektene faller og forbrukertilliten er betydelig svekket. I USA går dette likevel bra som følge av at husholdningene sparte svært mye under pandemien. Dermed kommuniserer Fed’s Powell tydelig at renten skal en god del mer opp, og over det nøytrale nivået om nødvendig. I Europa virker husholdningene mer sårbare, noe som tilsier at det er større risiko for et tilbakeslag. Britisk forbrukertillit falt i går f.eks. til det laveste nivået på 48 år. Dette kan være grunn til at sentralbanker som BoE og ECB synes mer forsiktige med å sette rentene opp enn Fed.
Referatet fra ECBs rentemøte i april ga likevel inntrykk av at et flertall av styremedlemmene ser de som nødvendig å heve renten relativt raskt. De ønsker ikke å havne bakpå, slik Fed åpenbart har gjort. På møtet ble det annonsert at kjøp av verdipapirer ville stoppe i tredje kvartal, og at første heving ville komme noe tid etter dette. Denne «guidingen» åpner åpenbart for heving i juli og referatet viser at noen medlemmer åpenbart er utålmodige etter å komme i gang. Dette synet har trolig blitt forsterket av at inflasjonen har økt ytterligere. Duene i komiteen legger blant annet vekt på at inflasjonsforventningene fortsatt er godt forankret i inflasjonsmålet. Vår prognose tilsier at renten heves i september, men sannsynligheten for en oppgang allerede i juli har økt betraktelig.
Det kom et lite knippe amerikanske nøkkeltall i går. Viktigst var nok den regionale industriindeksen fra Philadelphia Fed, som falt kraftig i mai. Amerikansk industri har greid seg bra i det siste, så nedgangen kom overraskende. Det var dog positivt met et fall for målingen av betalte priser. Bruktboligomsetningen falt med 2,4 prosent i april, og nedgangen i mars ble revidert opp til 3,0 prosent. Salget falt også markert i februar. Det er flere klare svakhetstegn i bruktboligmarkedet nå. Det tar lengre tid å omsette en bolig (2,2 måneder i snitt), og det ligger markert flere boliger ute for salg nå enn bare for et par måneder siden. Neppe noen tvil om at det er renteoppgangen som begynner å bite. Antall nye søkere til ledighetstrygd (claims) økte litt foregående uke, men nivået er fortsatt svært lavt og indikerer ingen svekkelse av arbeidsmarkedet.
Viktigst her hjemme i dag er Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal. Den viser forventninger til inflasjon og lønnsvekst fremover. Svarene kommer bl.a. fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. I dagens situasjon, men et særdeles stramt arbeidsmarked og tiltakende prisvekst, er nok denne undersøkelsen enda viktigere enn ellers. Vi blir ikke overrasket om forventningene til både inflasjon og lønnsøkninger har tiltatt ytterligere fra forrige rapport.
Bekymringene for at det foregår en negativ vending i stemningen hos forbrukerne la sammen med noe høyere ledighet enn ventet, et lavere boligsalg og ikke minst kursfallet i Cisco en demper på det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow endte ned 0.8 %, S&P500 var ned ytterligere 0.6 % og Nasdaq falt med 0.3 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 96-115% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Aktivitetsnivået er ventet å stige i dag som følge av forfallsterminer i derivatmarkedene. VIX-indeksen var ned 5.2 % til 29.4 punkter. Tross rente- og inflasjonsutsiktene holder samtidig avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner seg i morgentimene 22 basispunkter over den tilsvarende for toåringen og ligger i morgentimene på 2.84 %. Det innebærer at tiåringen er opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. I futuresmarkedet indikeres i øyeblikket at det amerikanske aksjemarkedet vil åpne opp rundt 0.8 % ved åpning senere i ettermiddag.
Med drahjelp av blant annet kinesiske rentekutt ser de asiatiske markedene mer positive ut inn mot avslutningen av ukens handel og i Japan ligger Nikkei-indeksen kort før stengetid opp med 1.2 %. Løftet kommer også etter at KPI-tallene for april viste en prisvekst på linje med forventningene og på tross av at Yen har styrket seg noe mot USD. De viktigste kinesiske indeksene trekker samtidig opp med inntil 2.1 %. I det norske markedet kan i dag Norges Banks forventningsundersøkelse for Q2 få oppmerksomhet. Undersøkelsen måler blant annet en rekke aktørers forventningene til rente- og inflasjonsutviklingen fremover.
I oljemarkedet bidrar skiftende usikkerhet knyttet til de globale etterspørselsutsiktene fortsatt til en volatil prisutvikling. Vi så i går også at drivstoffbekymringer i USA og noe større bekymring for at det kan gå mot en resesjon i Europa gjorde at WTI i motsetning til vanlig ble priset nesten uten rabatt i forhold til Brent. WTI-prisen var i USA i går opp med USD 3.58 pr. fat til USD 112.47 pr. fat, men har i morgentimene kommet ned igjen på USD 110.85 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 111.34 pr. fat. Det innebærer at Brent før åpning i Europa er USD 2.58 pr. fat over nivået fra ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag.
Kvartalsrapporten fra Golden Ocean fikk en positiv mottakelse i et utfordrende marked ved åpning i går. Ved stengetid var aksjen fortsatt opp 0.5 % og endte på NOK 148.90 pr. aksje. Solide Q1-tall i forhold til forventningene, et høyere utbytte enn ventet og en guiding som lå over konsensusestimatene la grunnlaget for det innledende løftet. Spesielt de kommuniserte ratene på den delen av flåten som allerede er på kontrakt for Q3 trekker i positive retning og vi har etter rapporten oppjustert estimert EBITDA for 2022 med rundt 3 %. Forventet utbytte for 2022 er samtidig oppjustert fra USD 2.41 pr. aksje til USD 2.56 pr. aksje. Basert på gårsdagens sluttkurs og dagens USD-kurs mot NOK vil det innebære en forventet direkteavkastning på like under 17 %. Vi opprettholder kjøpsanbefalingen på Golden Ocean og har løftet kursmålet fra NOK 151 til NOK 167 pr. aksje.
Tar vi utgangspunkt i Elkem, Norsk Hydro, Rana Gruber samt Yara og ser på utviklingen i de for de forskjellige selskapene relevante råvare- og produktpriser samt valutakurser den siste uken stikker Norsk Hydro seg ut som det selskapet som har sett den mest positive medvinden de siste dagene. Valutakursene har riktignok gått i negativ retning, men på kort sikt har dette blitt mer enn kompensert av en oppgang på USD 146 pr. tonn for aluminiumsprisene. Hvis vi skulle legge dagens spotpriser inn i våre estimater for de neste 12-måneder ville pris- og valutautviklingen den siste uken løftet EPS for Norsk Hydro med NOK 0.80 til NOK 8. Kursen stengte i går på NOK 72.58 pr. aksje. Vi har en holdanbefaling på Norsk Hydro med et kursmål er NOK 80 pr. aksje.