DNB Markets morgenrapport 8. november:
Og det til tross for energikrise og høye elektrisitetspriser.
Norsk industriproduksjon fortsetter i mer eller mindre stabilt sideleie. Tross energikrise og de høye elektrisitetsprisene, steg norsk industriproduksjon med 0.7 prosent i september. Industriproduksjonen i tredje kvartal samlet sett fortsetter dermed den flate trenden. Oppgangen ble likevel 0.4 prosent fra forrige kvartal. Særlig raffineri, kjemisk og farmasøytisk industri økte produksjonen fra forrige kvartal, men dette knyttes til at produksjonen normaliserte etter vedlikeholdsstans tidligere.
Oppgang i Sentix indeksen, som måler investorenes sentiment i eurosonen. Bildet er ikke like beksvart som forrige måned, men utsiktene er fremdeles ganske dystre. En mulig forklaring på den lille oppgangen i sentimentet, er den kraftige korreksjonen ned for de europeiske gassprisene. Siden toppen i slutten av august, har TTF med levering om en måned, trukket ned med mer enn 65 prosent. TTF med kortere levering falt mye mer. Nedgangen er de europeiske gassprisene skyldes flere forhold. Vi har allerede observert tydelig produksjonsstans blant gasskrevende industri på grunn av de høye prisene. Noe av nedetiden er midlertidig, andre legges trolig ned. En annen viktig grunn til prisfallet, er flaks med mildværet i høst, som har bidratt til lavere gassbruk i oppvarmingssektoren. Det er ikke sikkert vil fortsette inn mot vinteren. I tillegg har lav gassetterspørsel fra Kina, vært en viktig grunn til at LNG-tilgjengeligheten har vært såpass god gjennom året. Europa går nå inn mot vinteren med nesten fulle gasslagre. Men med krigen i Ukraina og president Putin som ikke skyr unna å bruke energivåpenet, er nok den underliggende ubalansen i det europeiske gassmarkedet langt fra løst.
IEA varslet nylig at normalisert gassforbruk i Kina, vil gjøre det svært krevende å fylle de europeiske gasslagrene til sommeren. Her vil jeg bare legge til et lite, men viktig punkt. Det er lett å gå i fellen hvor man tenker null-Covid gir svak økonomisk vekst, som igjen gir laber kinesisk gassetterspørsel. Denne argumentasjonsrekken setter til side den økte betydningen av kull i Kina. Siden den kinesiske kullkrisen i fjor høst, og etterfulgt av krigen i Ukraina, har Kina bevisst og massivt skalert opp egenproduksjonen av kull (selv om det er en del usikkerhet omkring kvaliteten på dette kullet). Gjort om til gass ekvivalenter, er økningen i kinesisk kullproduksjon noe som 200–275 BCM/år. La dette bare synke litt inn – til sammenligning importerte hele EU ca. 165 BCM/år av russisk gass totalt sett i fjor. Industriproduksjonen i Kina har faktisk holdt seg veldig robust tross nedstengingene. I stedet for coal-to-gas switching, får vi dessverre det motsatte. Fremover, blir Kinas strategi med tanke på kullbruk viktig å følge med på.
Bank of England har måttet se gjennom ganske store omveltninger i regjeringens finanspolitikk. Pendelen svingte voldsomt fra Liz Truss sine store skattekutt, til Rishi Sunak sine foreslåtte skattehevinger. Nå ser det ut til at den nye finansministeren planlegger ytterligere justeringer omkring arveavgift. Som sjeføkonomen Pill fremhevde i går, det er ved desember-møtet til Bank of England at kunne se nærmere på de finanspolitiske vilkårene for britisk økonomi.
Luften siger litt ut av de kinesiske børsene. Gjenåpningshåpet omkring Kinas null-Covid strategi ser ut til å endelig ha dempet seg, muligens hjulpet av rapporter om at det vil bli en kontroller og dermed lengre prosess, som kan vare til utgangen av 2023. I tillegg ser det ut til at nyhetene omkring ny smitteoppblomstring i Kina, særlig i Guangzhou provinsen, demper utsiktene på kort sikt. Børsene i USA steg derimot litt mer gjennom gårsdagen med S&P 500 opp 1.0 prosent, mens også de europeiske børsene trakk oppover med Stoxx 600 opp 0.3 prosent.
I morgen tidlig våkner vi til nyheter fra det amerikanske mellomvalget. Meningsmålingene har svingt en del, men i de siste dagene har flere pekt mot en «rød bølge», der republikanere er ventet å vinne flere seter i begge husene i kongressen. Treffsikkerheten til meningsmålingene har vært noe mer variabel de siste årene, så vi venter i spenning. Dersom Demokratene minsker flertallet, eller mister den, gjør det president Bidens neste to år i det Hvite Hus mer krevende. I oppløpet til valget har Trump videre hintet sterkt om en retur til politikken. Ellers på nøkkeltalls-kalenderen i dag er det verdt å følge med på signalene fra NFIB for å ta temperaturen blant de små bedriftene i USA. I tillegg får vi taler fra flere av sentralbankene.
Risikoviljen steg i det amerikanske aksjemarkedet i går på forventninger både om positive innlåsingseffekter av dagens kongressvalg og om at KPI-tallene senere i uken vil vise at inflasjonen har passert toppen. Dow innledet uken med en oppgang på 1.3 %, S&P500 fortsatte opp 1 % og Nasdaq var opp 0.9 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 92-95% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var ned igjen med 0.8 % til 24.4 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene opp 4 basispunkter i forhold til i går ettermiddag og er i øyeblikket på 4.23 %, mens futureskontrakten på S&P500 peker ned med 0.2 %.
Etter en oppgang på mandag dempes de asiatiske markedene så langt i dag av de svekkede håpene om en reversering av den kinesiske pandemistrategien. I Japan er Nikkei-indeksen imidlertid kort før stengetid likevel opp 1.3 %. Både utviklingen i USA og selskapsrapporteringen trekker i positiv retning. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned inntil 1 %. I påvente av at de kinesiske KPI- og PPI-tallene legges fram tidlig i morgen ser det i dag ut til å være begrenset med retningsimpulser vi kan vente når det gjelder nøkkeltall av fra makrosiden. Før vi i ettermiddag får en oppdatering av bedriftstilliten i USA vil imidlertid markedene holde et lite øye med eventuelle nyanserende rentekommentarer fra representanter for ESB og Fed. I tillegg vil det amerikanske kongressvalget kunne fortsette å påvirke markedene.
I oljemarkedet ser aktørene i denne omgang ut til å mene at en svakere USD-kurs i lys av de reverserte forventningene til kinesisk etterspørsel ikke er tilstrekkelig til å forsvare en prisoppgang som umiddelbart løfter Brent videre opp i retning av USD 100 pr. fat. Mens WTI-prisen i USA i går var ned med USD 0.81 pr. fat til USD 91.84 pr. fat ligger Brent-prisen i morgentimene på USD 97.38 pr. fat, hvilket også er ned USD 0.81 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Prisene vil i dag også kunne bli påvirket av de amerikanske energimyndighetenes månedlige oppdatering av de kortsiktige utsiktene for energimarkedene. Denne rapporten legges normalt fram etter stengetid i det norske markedet.
NRC Group legger fram sine Q3-tall i dag og her venter vi i utgangspunktet at interessen vil være rettet mot marginutviklingen i det tilbakelagte kvartalet og kommentarene knyttet til marginbildet fremover. For perioden venter vi en omsetning på NOK 1.9 mrd. og en EBITA på NOK 90 mill., tilsvarende en margin på 4.6 %. Q3 er høysesong for selskapet og for hele 2022 venter vi en lavere margin på 2.3 %. Selskapet har kommunisert en målsetting om at de i løpet av 2024–2025 vil ha løftet marginen for hele året til 4-5%. Med våre forventninger om 4.4 % for 2023 får vi et estimert løft i EPS fra NOK 1 for 2022 til NOK 2.70 for neste år. Kursen stengte i går på NOK 18.90 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens oppdatering en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 38 pr. aksje.
Veidekke legger fram Q3-tall i morgen tidlig og selv om vi her ligger noe høyere enn konsensus på estimert omsetning for kvartalet ligger vi samtidig lavere når det gjelder forventet EBIT. Vi venter at selskapet opplevde en mindre effekt av de økte energi- og oljepriser enn det vi fikk presentert av konkurrenten NCC da de i september sendte ut et resultatvarsel knyttet til utviklingen i sin norske asfaltvirksomhet. Likevel venter vi imidlertid at også Veidekke vil se en tilstrekkelig effekt til nå på helt kort sikt å levere en inntjening noe under markedets forventninger. Fremover venter vi på den annen side at selskapet vil kunne kompensere kostnadsutviklingen med prisøkninger. I kombinasjon med en estimert direkteavkastning på 8-9% og mulighetene som ligger i en solid balanse, med blant annet en ventet kontantbeholdning på over NOK 3 mrd. ved utgangen av 2022, gjør dette at vi har en kjøpsanbefaling på Veidekke med et kursmål på NOK 125 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 89.50 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.