DNB Markets om aksjemarkedet 26. mars:

Ny virusfrykt i Asia

Etter tre dager med oppgang ser vi at Nikkei-indeksen i Japan i dag trekker ned med 3.8 %.

NIKKEI: En fotgjenger går forbi en elektronisk tavle som viser oppgangen i går. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Mer konkretisering av de forskjellige punktene og betingelsene knyttet til tiltakene for å begrense økonomiske konsekvenser av virusutbruddets akselererende herjinger på husholdninger, samt på små og store bedrifter, bidro i går til å skyve det amerikanske aksjemarkedet opp. Mot slutten av dagen dempet imidlertid uro for ytterligere utsettelse av et endelig vedtak oppgangen på indeksene. Løftet vi har sett de siste to dagene kan også vært drevet av at eventuelle gjenværende forhåpninger om vekst i inneværende år avskrives og fokus i økende grad rettes mot hvordan verden vil se ut i etterkant av tragedien.

Dow var ved stengetid opp 2.4 %, mens S&P500 og Nasdaq var henholdsvis opp 1.2 % og ned 0.5 %. Volumet på de tre hovedindeksene endte på 149-164% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ligger den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag uendret på 0.80 %. VIX-indeksen var i går opp 3.7 % til 64 punkter.

Tokyo stenges ned?

Etter tre dager med oppgang ser vi at Nikkei-indeksen i Japan i dag trekker ned med 3.8 %. Nedgangen kommer etter en uventet økning i antall virussmittede, og muligheter for at Tokyo i løpet av kort tid derfor kan bli stengt ned. De øvrige asiatiske markedene trekkes med ned og de viktigste kinesiske indeksene er i øyeblikket ned 0.9 %, mens Kospi i Sør-Korea etter en oppgang tidligere i dag nå er ned 0.2 %.

Fra Europa får vi i dag relativt oppdaterte indikatorer som kan fortelle noe om hvor svekket stemningen har blitt blant forbrukere og bedrifter de siste ukene. Både fra Frankrike, Sverige og Tyskland kommer det tall for forbruker- og bedriftstilliten.

USA: Hvor ille blir tallene?

I USA vil oppmerksomheten i denne forbindelse hovedsakelig være rettet mot hvor ille tallene for utviklingen i ledigheten var forrige uke. Estimatene knyttet til antall førstegangssøkende på ledighetstrygd er fryktet å ligge på 1.5 mill., mens antallet totalt registrerte ledige er ventet å ligge på 1.8 mill. En økning i antall førstegangssøkende oppe på dette nivået vil innebære at ledigheten stiger med nesten 2.5 gang mer enn under den verste uken av finanskrisen i 2009.

Fallende etterspørsel etter olje

I oljemarkedet forsetter utsiktene for fallende etterspørsel å holde prisene nede. Prisutviklingen i USA i går ble heller ikke hjulpet av at det dukket opp rapporter om at finansieringen av kjøpene som skal fylle opp de amerikanske strategiske reservene ikke var inkludert i den siste pakken med stimuleringstiltak. WTI-prisen endte likevel opp med USD 0.52 pr. fat til USD 24.45 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet ned igjen på USD 24.04 pr. fat. Brent-prisen ligger i morgentimene i dag på USD 27 pr. fat, tilnærmet uendret i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.  

Utbytter fra banker og forsikringsselskap

Finansdepartementet meldte sent i går at de ikke vil følge forslaget fra Finanstilsynet om å innføre en forskrift for å holde tilbake utbytter fra banker og forsikringsselskap. Departementet sier at de likevel venter at selskapene vil holde utbyttene tilbake inntil støvet fra den pågående krisen har lagt seg. Vi venter at de fleste selskapene vil utsette utbyttebeslutningene inntil videre, og at noen også vil kansellere planlagte utbytter.

I Gjensidige må beslutningen komme ganske raskt, ettersom selskapet har generalforsamling allerede i dag. Vi har en holdanbefaling på Gjensidige med et kursmål på NOK 200 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 173.50 pr. aksje.       

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen