DNB Markets morgenrapport 10. februar
Blandede nøkkeltall fra verdens to største økonomier og vedvarende bekymring for coronaviruset dempet stemningen i markedene på fredag.
Dette er en morgenrapport (*) fra DNB Markets, skrevet av Ingvild Borgen Gjerde, rente- og valutaanalytiker:
Børsene endte i rødt på begge sider av Atlanteren, med S&P500 i USA ned 0,54% og Stoxx 600 i Europa ned 0,27%. Nedsalget på fredag må sees i sammenheng med den sterke oppgangen tidligere i uka; hovedindeksen i både USA og Europa endte uka opp over 3%, i en kraftig gjeninnhenting etter børsfallene i slutten av januar, som var drevet av coronavirusfrykten.
Siste nytt om coronaviruset er at 910 personer nå er bekreftet døde, i følge tall fra Bloomberg. Dødstallene har dermed oversteget de fra Sarsviruset i 2003. Videre har det kommet frem at fem briter har blitt smittet mens de var i Frankrike sammen med en annen brite, som trolig fikk viruset i Singapore, men som ikke selv har vært i Kina. At folk blir smittet uten å ha hatt kontakt med noen som har reisehistorie til Kina blir av Tedros Ghebreyesus, sjef for verdens helseorganisasjon (WHO) omtalt som «bekymringsverdig», og noe som kan tyde på større smitte i land utenfor Kina. Ghebreyesus har også uttalt, i en tweet i går, at når det gjelder smitte til land utenfor Kina kan det hende vi nå bare ser toppen av isfjellet. Hvorvidt det er fornyet coronavirusbekymring eller generell profittaking etter en uke med kraftig oppgang er ikke helt sikkert, men børsene i Asia handler i alle fall i rødt i morgentimene i dag.
Stemningen i markedene vil trolig forbli usikker, og skiftende, så lenge man enda ikke vet omfanget av coronaviruset, eller hvor store økonomiske konsekvenser det vil få. At det vil få konsekvenser er derimot sikkert, og da er det også viktig hva slags tilstand verdensøkonomien var i før coronaviruset la en demper på aktiviteten i store deler av den. På den fronten fikk vi som sagt litt blandede tall på fredag.
Arbeidsmarkedsrapporten fra USA viste lite tegn til at amerikansk økonomi er på vei til å miste fart i 2020, med 225 nye sysselsatte i januar. Det markerte en oppgang i sysselsettingsveksten i forhold til desember (147 tusen), og betydelig mer enn det som var ventet (165 tusen). Ledigheten steg riktignok fra 3,5% til 3,6%, men det skyldtes at deltakelsesraten i arbeidsstyrken steg, fra 63,2% til 63,4%. Lønnsveksten steg også, fra 3,0% til 3,1% år/år. Alt i alt en solid rapport med andre ord, og ikke noe som gir sentralbanken (Fed) grunn til å kutte renta med det første.
Det virket imidlertid ikke å være dommen fra markedet, ettersom rentene på både 2- og 10-årige amerikanske statsobligasjoner falt på fredag. Sistnevnte falt med hele 7 basispunkter, til 1,56%, etter å ha steget i takt med børsene tidligere i uka. Rentefallet må sees i sammenheng med at stemningen i markedet generelt surnet til, og at investorene dermed søkte seg til trygge havner, noe som sender rentene på trygge statsobligasjoner ned. Det må også sees i sammenheng med rentefallet i Europa, som er mer forståelig sett i lys av nøkkeltallene som kom derfra tidligere på dagen.
På morgenkvisten fredag kom nemlig tall for både tysk og fransk industriproduksjon i desember, og det var ikke oppløftende lesning. I Tyskland, hvor aktiviteten i industrisektoren har falt siden slutten av 2017, falt produksjonen med hele 3,5% m/m i desember. Det var riktignok etter en oppgang på 1,2% i november, men likevel skuffende, og noe som antyder at det verste enda ikke er over for tysk industri, hvor produksjonsvolumene nå er 10% lavere enn hva den var i november 2017. I Frankrike har ikke ting vært fult så nattsvart som i Tyskland, men også der falt produksjonen mer enn ventet i desember, med hele 2,8% m/m. Produksjonsvolumene i Frankrike er dermed 4% lavere nå enn i november 2017. Industrien i eurosonen ligger an til å merke etterspørselsbortfall som følge av nedstengningen i Kina etter coronaviruset, og det kommer altså på et tidspunkt der aktiviteten fra før av har falt mye.
Denne uka er ikke like tung av nøkkeltall som forrige uke var, men inflasjonstall (KPI) fra USA på torsdag og detaljhandelstall på fredag blir verdt å få med seg. I tillegg holder Fed-sjef Powell sin halvårige tale for det amerikanske senatet på tirsdag og onsdag. Her hjemme holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin årstale i Norges Bank på torsdag, og før det får vi inflasjonstall for januar nå på morgenkvisten i dag, og forbrukertillit for første kvartal på tirsdag.
(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen.