DNB Markets morgenrapport 19. mai:

Nytt børsskrell, og ny kronesvekkelse

Kronen svekket seg på gårsdagens uro og en viss nedgang i oljeprisen.

SVEKKET: Kronen svekket seg på gårsdagens uro og en viss nedgang i oljeprisen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 19. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

Etter et par dager med litt fotfeste glapp det igjen før børsene, spesielt i USA. Nasdaq endte ned hele 4,7 prosent, mens S&P500 falt 4,0 prosent. Dette til tross for at tiårsrenten falt med 9 basispunkter til 2,91 prosent. Bakteppet var Fed-sjef Powells klare budskap på tirsdag om at renten vil bli hevet inntil inflasjonen kommer ned på en «klar og overbevisende måte». Det er også en relativt frisk nedgang i Asia i dag, med et fall på 2,3 prosent for Hang Seng og et fall på 1,4 prosent for japanske Topix. Nedgangen var mer moderat i Europa i går, der hovedindeksen Stoxx600 falt 1,1 prosent. Oslo Børs fremsto som et unntak med oppgang på 1,6 prosent. Det skyldtes nok i noen grad innhenting etter at de globale børsene gikk sterkt på nasjonaldagen.  

Kronen svekket seg på gårsdagens uro og en viss nedgang i oljeprisen. EURNOK gikk fra 10,21 i går morges til 10,32 nå, mens USDNOK steg fra 9,69 til 9,84. Oljeprisen (Brent) falt 1,3 prosent i går og endte dagen på 110,7 dollar fatet. Vår oljeanalytiker, Helge André Martinsen, var i går ute med nye oljeprisprognoser der han spår videre oppgang til 130 dollar fatet mot slutten av året. Lave lagre, lite ledig kapasitet og en opptrapping av sanksjonene mot Russland ventes å bidra til oppgangen. Han anslår deretter en gradvis nedgang i prisen til 90 dollar fatet i 2025. Forward-kurven ligger vesentlig lavere enn prognosene fra tredje kvartal i år og fremover.

Britisk inflasjon troner nå på toppen. I april steg inflasjonen kraftig til 9,0 prosent, løftet av den halvårlige prisjusteringen på strøm og gass, som viste en årsvekst på nesten 70 prosent. Kjerneinflasjonen er en god del lavere. Utenom mat og energivarer var inflasjonen i Storbritannia 6,2 prosent i april, nøyaktig det samme som i USA. Bank of England (BoE) venter at inflasjonen vil stigere videre til 10 prosent i fjerde kvartal. Det er derfor liten tvil om at sentralbanken vil fortsette å sette renten opp fremover. Vi anslår rentehevinger på 25 basispunkter på alle kommende møter inntil en rentetopp på 2,5 prosent nås i begynnelsen av 2023. Markedet priser inn omtrent det samme.

Gårsdagens reviderte utgave av inflasjonen i eurosonen var godt i tråd med de foreløpige tallene. Samlet inflasjon ble justert litt med til 7,4 prosent, mens kjerneinflasjonen ble liggende urevidert på 3,5 prosent. Kjerneinflasjonen er altså vesentlig lavere enn i Storbritannia og i USA. I dag kommer referatet fra ECBs rentemøtet i midten av april. Selv om referatene som regel ikke inneholder så mye nytt, vil nok dette saumfares på jakt etter mulige indikasjoner på når den første rentehevingen vil komme. Markedet priser nå nesten fullt inn en oppgang på 25bp. på møtet som holdes 21. juli. Et av de mer haukaktige medlemmene, Klaas Knot, luftet tidligere denne uken muligheten for at ECB kan heve med 50bp. dersom inflasjonen blir mer bredt basert.   

Amerikansk boligmarked kjøles ned etter hvert som renteeffektene slår inn. Boligbyggingen falt kun 0,2 prosent i april, men revisjoner viser en klart større nedgang i mars. Byggetillatelsene sank 3,2 prosent i april og peker i retningen av videre fall for byggingen. Nedgangen i boliglånssøknader for kjøp av bolig falt videre, og har sunket nesten 30 prosent fra årsskiftet. I dag kommer tallene for salget av brukte boliger i april og det er ventet et fall på 2,2 prosent etter en enda sterkere nedgang (på 2,7 prosent) i mars. Bakteppet er en oppgang i 30-års boligrente fra 3,3 prosent ved årsskiftet til 5,5 prosent nå. Tirsdag kom NAHB-rapporten som også underbygger inntrykket av en viss nedkjøling av boligmarkedet. Indeksen falt mye mer enn ventet og endte på 69 i mai (fra 77 i april).

Mangelen på arbeidskraft er stor i Norge for tiden. Ifølge denne rapporten fra NAV mangler norske selskaper 70 000 arbeidstakere. Situasjonen har snudd raskt etter pandemien og det har aldri før vært registrert så mange ledige stillinger som nå. Samtidig er sysselsettingsnivået det høyeste på 10 år. Mangelen er størst innen helse og omsorg (nesten 16 000) og innen bygg og anlegg (11 500). Knapphet på arbeidskraft varierer ifølge NAV betydelig rundt omkring i landet. Stramheten er størst i Nordland, etterfulgt av Møre og Romsdal og Troms og Finnmark. Østlandet ligger rundt snittet, mens knappheten er minst i Vestland og Agder. Stor knapphet vil trolig gi økt press på lønningene og er et argument for videre renteoppgang fra Norges Bank.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Selskapsrapporteringen og kostnadsutviklingen formidlet av de større detaljistene har ikke innfridd forventningene denne uken og sammen med utsiktene til stigende renter og forsterket bekymring for en resesjon i horisonten sendte dette det amerikanske aksjemarkedet ned i går. Dow endte ned 3.6 %, S&P500 stengte ned 4 % og Nasdaq sluttet ned 4.7 %. Samtidig kom volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene opp igjen på 94-113% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen steg med 18.6 % til 31 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjon i øyeblikket på 2.91 %. Det er ned 4 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. I futuresmarkedet indikeres i øyeblikket det amerikanske markedet opp rundt 0.1 % ved åpning senere i ettermiddag.

Gårsdagens utvikling i USA tynger de asiatiske markedene i dag og sender sammen med fortsatt pandemiusikre vekstutsikter i Kina og på tross av en sterkere japansk ordreinngang enn ventet indeksene i regionen nedover i morgentimene. Etter å ha lagt fram sin kvartalsrapport i går falt Cisco 13 % i handel etter børs i USA og dette bidrar dermed til å øke presset på deler av den asiatiske teknologisektoren. I Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid ned 1.8 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig fortsetter ned inntil 2.3 %. Den europeiske sentralbanken har blitt kritisert for å være enda med bakpå enn andre sentralbanker når det gjelder å håndtere inflasjonsrisikoen. Markedene vil ved dagens fremleggelse av referatet fra forrige rentemøte derfor se etter mulige nye signaler og endringer i synspunktene når det gjelder takten i eventuelle fremtidige endringer. Neste rentemøte i ESB er den 9. juni. Senere i ettermiddag kommer så både de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene og statistikken for antall solgte bruktboliger i april.

De amerikanske oljelagertallene lagt fram i går ettermiddag bekreftet en reduksjon i råoljebeholdningene og ikke minst et større trekk i produktlagrene for forrige uke enn ventet. Uroen for de globale vekstutsiktene, en mulig resesjon og konsekvenser for etterspørselen trumfet likevel bekymringene for høye drivstoffpriser inn mot sommeren og sendte WTI-prisen ned med USD 3.60 pr. fat til USD 108.89 pr. fat i USA i går. I morgentimene har prisen løftet seg noe igjen og WTI ligger i øyeblikket tilbake på USD 110.55 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 110.67 pr. fat og er med det ned USD 1.55 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Fortsatt kommer det Q1-rapporter fra sjømatsektoren og vi har i morgentimene i dag fått kvartalstallene fra Måsøval. Selskapet melder om en omsetning i kvartalet på NOK 280 mill. og et operasjonelt driftsresultat på NOK 75 mill. mot vårt estimat på henholdsvis NOK 365 mill. og NOK 93 mill. Konsensus i markedet lå i forkant på henholdsvis NOK 368 mill. og NOK 97 mill. Positive utsikter når det gjelder kontantstrømmen gjør samtidig at selskapet foreslår et ekstraordinært utbytte på NOK 1.50 pr. aksje. Verken vi eller konsensus lå på forhånd inne med noen forventninger om utbytte i forbindelse med dagens rapport. Ledelsen guidet ved Q4-presentasjonen et volum på 25.700 tonn for 2022, noe under vårt estimat på 26.200 tonn, og gjentar denne guidingen i dagens rapport. I likhet med økt visibilitet når gjelder den nye rapporteringsstrukturen, hva de sier om kostnadsutviklingen og kontraktssituasjonen venter vi at oppdateringen av de korte og langsiktige volumutsiktene vil få oppmerksomhet ved dagens presentasjon. Kursen stengte i går på NOK 48.50 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling på Måsøval med et kursmål på NOK 60 pr. aksje.