Morgenrapport:

Økt konfliktnivå i Rødehavet

I løpet av natten har USA og allierte angrepet mål i Jemen, som en respons houthi-angrepene mot skipsfarten i Rødehavet.

ANGREP: I løpet av natten har USA og allierte angrepet mål i Jemen, som en respons houthi-angrepene mot skipsfarten i Rødehavet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. jan 2024
Artikkelen er flere år gammel

Koalisjonen skal i tillegg til USA bestå av Australia, Bahrain, Canada, Nederland og Storbritannia. Det er bekreftet fra houthiene at angrepene har forekommet, og i morgentimene har det kommet uttalelser om at houthiene vil fortsette å angripe Israelske skip, samt skip som skal til Israel. Biden har uttalt at nattens USA-ledede angrep er en tydelig melding om at de ikke vil akseptere fiendtlige handlinger som begrenser en av de viktigste kommersielle handlerutene i verden. Oljeprisen har steget litt, men det synes foreløpig uklart hvordan konflikten vil påvirke oljemarkedet. Spot fraktrater har også steget i forbindelse med angrepene, og om problemene vedvarer, vil ytterligere omdirigering av skip kunne føre til forsinkelser og økte fraktkostnader i en periode fremover. Foreløpig har vi ikke sett store utslag i andre deler av markedet, men risikoen for økt konfliktnivå kan raskt gi betydelige markedsutslag om dette eskalerer videre.

Amerikansk inflasjon kom inn noe høyere enn ventet, med både total- og kjerneinflasjon på 0,3 prosent m/m i desember. Det er tjenesteinflasjonen som fremdeles er høy, mens vareinflasjonen holdt seg lav i desember. Kjerneinflasjonen utenom husleier steg med 0,4 prosent fra november, og det er enkelte tjenestekomponenter som fremdeles har ganske høy vekst. I tillegg steg prisene knyttet til bolig (shelter) med 0,5 prosent, noe som var en oppgang fra prisveksten i november. At veksttakten tiltok igjen var noe overraskende, men med fallende leiepriser fremover, vil denne komponenten trolig avta i tiden fremover. 

Den korte versjonen er at seiglivet inflasjon gjør det mindre sannsynlig med tidlig kutt fra Fed, slik markedet i stor grad har priset inn. Vi tror fremdeles på første kutt i juni, og som dere kan lese i Knuts kommentar, mener vi gårsdagens tall styrker det synet. Rett i etterkant av publiseringen steg renten på både to- og tiårige amerikanske statsobligasjoner noen få basispunkter, men den har siden kommet ned igjen. Toårsrenten falt utover kvelden og er i morgentimene 7 basispunkter lavere enn i går morges. Dermed er det tydelig at markedet fremdeles priser inn sannsynlighetsovervekt for kutt i mars.

Dollaren styrket seg litt i etterkant av inflasjonstallene, men er i morgentimene tilbake på om lag samme nivå som i går. I fravær av store endringer i renteforventningene etter inflasjonstallene, virker det ikke å være spesielle nyheter som drev utviklingen. Krona styrket seg litt gjennom dagen i går og svingte en god del i etterkant av inflasjonstallene. EURNOK handler i morgentimene på 11,29. 

Utlånsundersøkelsen til Norges Bank viste at det var noe lavere etterspørsel etter boliglån i fjerde kvartal. Det var også en liten økning i bruken av avdragsfrihet for husholdningene, og bankene forventer at dette vil øke litt videre i første kvartal. Gitt renteoppgangen, var ikke dette spesielt overraskende, og er i tråd med utviklingen vi også har sett i kredittindikatoren med lavere kredittvekst. 

Kinesisk inflasjon falt 0,3 prosent m/m i desember, tredje måned på rad med prisfall. Lavere råvarepriser, samt svak innenlandsk etterspørsel, er blant forklaringene. Eksporttallene viste noe høyere vekst enn ventet med en økning på 2,3 prosent å/å. I etterkant av tallene virker det tydelig at det vil komme rentekutt fra den kinesiske sentralbanken neste uke.