Dagens morgenrapport:

Økt risiko for høyere inflasjon og høyere arbeidsledighet

Fed virker villig til å vente en stund for å få mer klarhet i hvordan inflasjonen og arbeidsledigheten utvikler seg.

FED-SJEF JEROME POWELL: Fed virker villig til å vente en stund for å få mer klarhet i hvordan inflasjonen og arbeidsledigheten utvikler seg. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Den amerikanske sentralbanken (Fed) holdt renten uendret, som ventet. I pressemeldingen sa sentralbanken at veksten i den økonomiske aktiviteten var solid, til tross for svingninger i nettoeksporten. Samtidig var det økt risiko for både høyere inflasjon og høyere arbeidsledighet og det var tydelig at komiteen ser en mulig utfordring fremover dersom både inflasjonen og arbeidsledigheten begynner å stige i månedene som kommer. På pressekonferansen sa Sentralbanksjef Jerome Powell at FOMC kan vente med å ta grep inntil de har fått mer håndfaste data. Powell avsto fra å gi konkrete signaler om fremtidig politikk og sa at «Det er ennå ikke klart hva vi bør gjøre.»

På pressekonferansen fikk Powell spørsmål om presidenten og finanspolitikken. Han sa at Trump ikke påvirker «vårt arbeid eller hvordan vi utfører det». Om forholdet til finanspolitikken mente Powell at gjelden er på en usunn bane, men ikke på et usunt nivå (ennå). «Jeg tror ikke Kongressen trenger våre råd om finanspolitikk, slik vi ikke trenger deres råd om pengepolitikk,» sa Powell. 

Vi holder fast ved vår prognose om uendret styringsrente gjennom året. Fed virker villig til å vente en stund for å få mer klarhet i hvordan inflasjonen og arbeidsledigheten utvikler seg. Vi mener også at det vil være vanskelig for Fed å senke renten ytterligere dersom inflasjonen tar seg tydelig opp, og at det trolig bare er en markant og langvarig økning i arbeidsledigheten som kan tvinge FOMC til å gjøre det.

Markedsreaksjonene var blandede, med små utslag i rente, valutakurs og aksjemarked. S&P 500 falt umiddelbart etter annonseringen, men hentet seg inn og endte opp 0,4 prosent. Tiårs amerikansk statsrente endte ned noen få punkter fra i dagen før. Dollaren styrket seg litt mot euro i tiden etter annonseringen, men svekket seg litt i løpet av natten og er i skrivende stund ned 0,3 prosent sammenlignet med i går morges. Norske kroner har svekket seg med 0,1 prosent mot euro det siste døgnet og dermed med 0,4 prosent mot dollar.

Det er ventet at både Riksbanken og Norges Bank i dag annonserer at de holder sine styringsrenter uendret, mens Bank of England ventes å levere sitt fjerde kutt siden i fjor høst. Riksbanken har notert seg at inflasjonen fikk et løft i starten av året, men kunne på møtet i går konstatere at prisveksten i april ble som ventet. Tallene for utviklingen i aktivitet og arbeidsledighetet har vært svingende. Riksbanken signaliserte i mars at den ville holde renten i ro en stund fremover og vil trolig gjøre nettopp det ved dagens annonsering. 

Også Norges Bank ble tidligere i år overrasket over høyere inflasjon og lønnsvekst, og signaliserte i mars at renten kan bli holdt i ro til over sommeren. Med et lønnsoppgjør i tråd med forventningene og få andre tall, er det ikke ventet noen endring i renten ved gårsdagens møte. 

I Storbritannia viser de siste tallene at inflasjon og lønnsvekst er på en stigende trend, med kjerneinflasjon rundt 3,5 prosent. Denne utviklingen gjør det vanskeligere å senke renten videre, slik sentralbanken signaliserte i mars. Med en rente på 4,5 prosent mener imidlertid sentralbanken et pengepolitikken vil være innstrammende også etter et rentekutt, og den svake veksten taler for lettelser i pengepolitikken.

I morgen kommer det norske inflasjonstall for april. Norges Bank ventet at kjerneinflasjonen vil falle til 3,2 prosent, fra 3,4 prosent i mars. Vi venter en nedgang til 3,1 prosent. Det er særlig utviklingen i matprisene som bidrar til den forventede nedgangen, ettersom matprisene steg uvanlig kraftig i fjor.