Dagens morgenrapport:

Oljeprisfall og uro tynger børsene

Oljeprisfall etter OPEC-møte tynget Oslo Børs ved åpning i går.

ENERGITUNG BØRS: Oljeprisfall etter OPEC-møte tynget Oslo Børs ved åpning i går. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

De amerikanske børsene startet uken med nedgang etter å ha steget med over ti prosent de siste to ukene. Det åpnet bratt ned i går før det flatet noe ut, før fallet tiltok mot slutten av dagen. S&P 500-indeksen endte ned 0,6 prosent, Dow Jones avsluttet ned 2 prosent og Nasdaq var ned 0,7 prosent. Dette skyldes trolig en korreksjon i markedet etter en periode med oppgang.

Oljeprisfall etter OPEC-møte tynget Oslo Børs ved åpning i går. Beslutningen om å øke oljeproduksjonen blant OPEC-land sendte oljeprisen ned, brent var nede i 55 dollar fatet, men handles nå til 58. Oslo Børs falt ved åpning, men steg jevnt over hele dagen og endte opp 0,3 prosent. Krona svekket seg etter oljeprisfallet, men hentet seg inn i løpet av gårsdagen. EURNOK og USDNOK noteres nå til henholdsvis 11,76 og 10,39.

EU overveier å totalforby russisk gass. I dag skal EUs energikommissær Dan Jørgensen legge fram et veikart for hvordan EU innen utgangen av 2027 kan frigjøre seg helt fra russisk olje og gass. Dette vil kunne drive opp etterspørselen etter olje og gass fra andre tilbydere, slik som Norge og USA.

Asiatiske aksjemarkeder åpnet forsiktig i dag, drevet av optimisme rundt handelssamtalene mellom USA og asiatiske land. Den kinesiske CSI 300-indeksen steg med 0,6 prosent etter langhelgen, til tross for svake PMI-tall fra Kinas tjenestesektor, med en indeks på 50,7 i april. Turistforbruket i Kina er fortsatt lavere enn før pandemien. Børsene i Japan og Sør-Korea er stengt på grunn av helligdager.

Den amerikanske dollaren fortsetter å svekke seg, særlig mot den Taiwanske dollaren som har steget med omtrent åtte prosent på to dager og nådd sitt høyeste nivå på over to år. Dette har ført til spekulasjoner om at Taiwan enten frivillig lar valutaen styrke seg, eller at det skjer etter press fra USA. Taiwanske myndigheter sier selv at valutakursen ikke er et tema i forhandlingene.

De amerikanske innkjøpssjefenes indeks for tjenestesektoren (ISM) viser stabil aktivitet i april. Indeksen økte med 0,8 poeng til 51,6, noe som er bedre enn forventet. Vi trodde den ville falle til 50,5. Priser-betalt indeksen økte med 4,2 poeng til 65,1, som markerer fjerde måned på rad med nivå over 60 og det høyeste nivået på to år. Til sammenligning var indeksen over 80 våren 2022, så nåværende nivå er fortsatt lavt og indikerer kun moderat inflasjon.

I dag kommer tall for boligpriser her hjemme. Boligprisene økte med bare 0,1 prosent fra februar til mars etter å ha steget med 1,1 prosent fra januar til februar. Til tross for lav vekst i mars, er aktiviteten i boligmarkedet fortsatt høy. Vi forventer en økning på rundt 0,6 prosent i de kommende månedene, som er nær Norges Banks prognoser.