DNB Markets om aksjemarkedet 14. september:
Det kommende statsministerskiftet i Japan signaliserer en stø kurs.
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn (*):
Oppkjøpsnyheter, mer positive nyheter knyttet til vaksineutviklingen, en forståelse av stø kurs etter det kommende statsministerskiftet i Japan og regulatoriske åpninger i det kinesiske finansmarkedet, gir de asiatiske indeksene oppdrift ved innledningen av uken.
I Japan ligger Nikkei-indeksen kort før stengetid opp med 0.6 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er opp inntil 1.2 %.
Når det gjelder oppkjøpsaktivitet ser oppmerksomheten ved ukestart ut til være rettet mot Nvidias overtakelse av Arm fra Softbank og mot det som ser ut til å bli Oracles overtakelse av TikToks virksomhet i USA. Når det gjelder nøkkeltall ser vi i dag ut til å få en relativt rolig start på uken. Her vil fokus etter hvert rette seg inn mot onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken. Før vi kommer så langt får vi innen de europeiske markedene åpner i morgen tidlig også oppdaterte tall for utviklingen i kinesisk industriproduksjon, detaljhandel og investeringer gjennom august.
Det ble en liten berg-og-dalbane tur for det amerikanske aksjemarkedet før helgen, men investorene ser til slutt ut til å ha konkludert med at det var mest fornuftig å ta ned igjen eksponeringen innen teknologisektoren og heller gå for den tradisjonelt mer sykliske delen av økonomien.
Dow og S&P500 avsluttet uken opp henholdsvis 0.5 % og 0.1 %, mens Nasdaq ved stengetid var ned 0.6 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 84-104 % av gjennomsnittet for de siste tre månedene. VIX-indeksen var fredag ned med 9.6 % til 26.9 punkter. I rentemarkedet ligger den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag på 0.67 %, hvilket er uendret i forhold til ved stengetid i det norske markedet på fredag.
Minste motstands vei for oljeprisen ser i øyeblikket ut til å være marginalt oppover. WTI-prisen steg i USA på fredag med 0.30 pr. fat til USD 37.40 pr. fat og prisen har i morgentimene i dag klatret svakt videre til USD 37.50 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 39.92 pr. fat, hvilket er uendret i forhold til ved stengetid i Oslo på fredag. Aktørene i oljemarkedet holder nå både et øye med orkanutviklingen ute i Atlanteren, forventningene til de ukentlige amerikanske lagertallene og ikke minst de ventede forpostfektningene foran torsdagens samtaler mellom deltakerne i OPEC+-samarbeidet.
Vi gjør denne uken ingen endringer i den ukentlige porteføljen med anbefalte aksjer. Mens porteføljen basert på fredagens sluttkurser var opp med 0.8 % steg indeksen i samme periode med 1 %. Så langt i år er porteføljen dermed ned 8.8 %, mens hovedindeksen er ned 8.9 %. De endelige avkastningstallene for uken og så langt for året blir imidlertid beregnet på grunnlag av gjennomsnittskursene gjennom de første timene av dagens handel.
Detaljhandelstall for kjøpesentrene i august ble lagt fram i går og disse indikerer en noe mer dempet utvikling enn ventet, men kommer til gjengjeld i etterkant av en vekst på over 20 % i juli. Veksten i august lå fortsatt på 3.3 % i forhold til samme måned i fjor. Både XXL og Europris inngår i vår portefølje med anbefalte aksjer og vi har på disse henholdsvis en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 25 pr. aksje og en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 52 pr. aksje. XXL sluttet fredag på NOK 22.68 pr. aksje, mens Europris endte på NOK 43.60 pr. aksje.
(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen.