DNB Markets om aksjemarkedet 25. mars:

Oppgang på bekreftet politisk avtale

Har blitt enige om en redningspakke på 22.000 milliarder kroner.

KRISEPAKKE: Kongressen i USA og Det hvite hus er blitt enige om en gigantisk krisepakke. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. mar. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Etter i første omgang å ha reagert halvhjertet på mandagens støttetiltak fra Fed lot det amerikanske aksjemarkedet seg i går både inspirere av begeistringen i de øvrige globale markedene og av stigende sannsynlighet for en enighet i den parallelle politiske prosessen.

Dow lå ved stengetid opp 11.4 %, S&P500 var opp 9.4 % og Nasdaq samtidig opp 8.1 %. Volumet på de tre hovedindeksene endte på 145-172% av gjennomsnittet for de siste tre månedene. I rentemarkedet ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene i dag på 0.86 %, opp 1 basispunkt i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. VIX-indeksen var i går ned med 0.1 % til 61.7 punkter.

Asia stiger

På tross av at futures på det amerikanske markedet i øyeblikket peker litt ned igjen, fortsetter oppgangen i Asia i morgentimene i dag. Denne oppgangen kommer etter at amerikanske politikere har bekreftet avtalen om en finansiell redningspakke.

Nikkei-indeksen i Japan ligger kort før stengetid opp 6.7 % og de viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp 2.4 %. Etter et kraftig løft i går stiger Kospi i Sør-Korea i tillegg videre med 4.6 %.

Nøkkeltallene lagt fram i Europa og USA i går bekreftet negative utsikter for økonomien og det var spesielt tallene fra tjenestesektoren som viste signaler om en bråstopp. I Europa får vi i dag nye tall for ledigheten i Norge, den tyske forventningsindikatoren, tall for utviklingen i boligprisene i UK og en oppdatering av belgisk bedriftstillit for mars. Fra USA kommer det etter hvert tall som antakelig vil vise et fall i boliglånssøknadene for forrige uke og et fall i ordreinngangen for varige goder i februar.

Investorene vil imidlertid fortsatt ha mye av oppmerksomheten rettet mot utviklingen av pandemitallene og mulighetene for å få øye på et lys i enden av denne tunnelen.         

Ikke like mye begeistring i olje

I oljemarkedet har imidlertid ikke aktørene i like stor grad latt seg rive med av de globale stimuleringstiltakene, selv om prisene etter en initiell oppgang i går har fortsatt noe oppover. Utsiktene for at tilbudsveksten kommer ut i et marked hvor etterspørselen er på full fart nedover holder prisutviklingen fortsatt tilbake. WTI-prisen i USA var i går opp med USD 0.38 pr. fat til USD 23.94 pr. fat og ligger i morgentimene i dag på USD 24.92 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i dag på USD 28 pr. fat, hvilket er opp USD 0.16 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.    

Schibsted foreslår av avlyse utbytte

Schibsted annonserte etter stengetid i går kveld at den økte usikkerheten forårsaket av virusutbruddet gjør at selskapet foreslår å avlyse utbetalingen av det tidligere foreslåtte utbyttet på NOK 2 pr. aksje. Videre er selskapet i den situasjonen at mens trafikken inn på nyhetssidene har nådd rekordnivåer, opplever de at annonsører kansellerer eller i første omgang utsetter planlagte markedsføringskampanjer.

Selskapet har ikke oppgitt mer konkret hva dette vil kunne innebære for tallene, men hvis vi ser på utviklingen under finanskrisen falt annonseinntektene den gang ned rundt 12-17 % år/år i Norge og Sverige. Vårt EBITDA estimat for 2020 ligger rundt 15 % under forventningene reflektert i konsensus, men vi venter at konsensus vil komme ned fremover. Schibsted endte i går på NOK 188.40 pr. aksje og vi har før eventuelle justeringer en holdanbefaling med et kursmål på NOK 200 pr. aksje. 

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen