Dagens morgenrapport:
Lange norske renter har fortsatt å stige etter Norges Banks rentebeslutning på torsdag.
Styringsrenten ble holdt uendret på 4,50 prosent, men sentralbanken signaliserte tydelig at det første rentekuttet trolig ikke kommer før første kvartal 2025. På forhånd hadde markedet imidlertid priset inn et rentekutt i desember, som nå i ettertid er justert til januar. Renteoppgangen startet tidlig forrige uke, sannsynligvis på grunn av oppgang i lange amerikanske renter, og har fortsatt å stige etter rentemøtene. Kun i løpet av forrige uke er lange norske renter opp mellom 20–40 basispunkter. Renten på 10 års amerikanske statsobligasjoner handles nå rundt 3,74 prosent, omtrent 10 basispunkter høyere enn starten av forrige uke.
Detaljhandelen i Storbritannia økte mer enn forventet i august. Oppgangen var bredt basert, med klesbutikker og supermarkeder som de største bidragsyterne for månedsveksten på 1,1 prosent, mot ventet 0,5 prosent. Det ser nå ut til at høyere realinntektsvekst bedrer kjøpekraften til britiske husholdninger og bidrar til økt konsum. Forbrukertilliten for september viste imidlertid et mindre positivt fremtidssyn og kan indikere noe svakere momentum i tiden fremover. Likevel mener både sentralbanken og vi at utviklingen i Storbritannia støtter synet om en gradvis forbedring av den økonomiske veksten og dermed også gradvise rentekutt.
S&P500 nådde ny toppnotering i etterkant av Feds rentemøte. Mindre optimisme rundt kunstig intelligens og økt resesjonsfrykt sendte indeksen under 5200 i august, det laveste nivået siden mai. I ettertid har børsene hentet seg inn igjen, til tross for en mindre korreksjon i starten av september. Dagen etter at Fed kuttet styringsrenten med 50bp, la investorene nervøsiteten bak seg og sendte børsene videre opp. S&P500 steg til 5713, som er ny toppnotering for indeksen, og har siden holdt seg over 5700.
Prisen på et fat nordsjøolje (Brent) har steget gjennom de siste to ukene og handles nå rundt 75 dollar. I forkant av denne oppgangen lå oljeprisen Brent under 70 dollar per fat, et nivå vi ikke har sett siden desember 2021. Bekymringer for svakere etterspørsel og overskuddstilbud har lagt et vedvarende nedadgående press på prisen. Imidlertid ser nå økte spenninger i Midtøsten, samt et bedret risikosentiment etter Feds rentekutt, ut til å drive i motsatt retning. Dersom OPEC ikke tilbakefører produksjonen som planlagt, som er vårt hovedanslag, venter vi at oljeprisen holder seg rundt 77 dollar fatet i 2025.
Vi har lagt bak oss en uke med flere viktige rentemøter, men onsdag denne uken venter enda et, nemlig Riksbankens rentebeslutning. Fed var først ut blant sentralbankene forrige uke og kuttet den amerikanske styringsrenten med 50bp. Norges Bank og Bank of England valgte dagen etter, på torsdag, å holde rentene uendret. På onsdag forventer vi at Riksbanken annonserer 25bp kutt i styringsrenten til 3,25 prosent. Sannsynligvis vil de også indikere en lavere rentebane og raskere tilnærming til kutt fremover. Derfor har vi oppdatert våre prognoser og forventer ytterligere kutt på rentemøtene i september, november og desember i år. Les mer i Ulf sin kommentar her.
Ukens nøkkeltallskalender starter i dag med PMI-er fra eurosonen, før vi på fredag får amerikansk PCE-inflasjon, norsk arbeidsledighet og norsk detaljhandel. For dagens PMI-er forventer vi videre oppgang i både industri- og tjenestesektoren, drevet av husholdningenes etterspørsel. Vekst i reallønningene, kombinert med et fortsatt stramt arbeidsmarked og lavere renter, mener vi bidrar til økt konsum.