DNB Markets morgenrapport 19. januar:
En forventning om en solid oppgang i oljeetterspørselen i år.
Vår oljeanalytiker, Helge André Martinsen, sendt i går ut nye oljeprisprognoser. Anslaget for oljeprisen i år har blitt løftet fra 53 USD/fat til 57 USD/fat. Anslaget for 2022 er uendret på 65 USD/fat. Anslagene bygger på en forventning om en solid oppgang i oljeetterspørselen i år.
En kald start på året for den nordlige halvkulen sammen med et uventet produksjonskutt fra Saudi-Arabia på 1m fat per dag, har bidratt til en større oppgang i prisanslaget for første halvår enn for annet halvår. I tillegg bidrar en svakere dollar til prisoppgang. De siste månedene har balansen i oljemarkedet svekket seg, og «OPEC+»-landene hadde en ledig produksjonskapasitet på anslagsvis 8,5m fat per dag. Det tilsvarer vel fire ganger den norske oljeproduksjonen.
Til tross for dette har oljeprisen så langt trukket opp, men denne overkapasiteten demper forventningene til prisene den nærmeste tiden. Utover i året ligger det imidlertid an til en markert oppgang i oljeetterspørselen. Denne kan passere 100m fat per dag mot slutten av året. Det er særlig land utenom OPEC som bidrar til denne etterspørselsveksten. Etterspørselsoppgangen møtes med økt produksjon slik at den ledige kapasiteten for «OPEC+»-landene avtar til 2,5m fat per dag mot slutten av året. Med en slik balanseutvikling er det grunn til å forvente høyere priser i andre halvår og inn mot neste år.
I går la vi også fram en forhåndsomtale av Norges Banks rentemøte denne uken. Norges Bank har så langt pekt på at behovet for en kraftig pengepolitisk stimulans tilsier at rentene blir holdt uendret en tid fremover og anslått at renten kan komme til å stige først i 2022. Det er lite ved det økonomiske bildet som har endret seg etter Norges Banks siste rapport fra desember. Det er tross alt kun fem uker siden forrige rentemøte. Riktignok har de månedlige BNP-tallene vist noe bedre aktivitetsutvikling i november enn Norges Bank anslo, og boligprisveksten var noe høyere i desember.
På den annen side var inflasjonen i desember litt lavere enn anslått, Niborrenten har så langt i år vært høyere og kronen har styrket seg mer enn ventet. I sum gir dette likevel ikke noe grunnlag for nå å signalisere noen ny kurs i pengepolitikken. Morgendagens møte er et såkalt mellommøte der det verken legges fram noen ny pengepolitisk rapport eller holdes pressekonferanse. Sammen med pressemeldingen som legges fram torsdag, kommer imidlertid et notat som utdyper rentekomiteens vurderinger.
For en uke siden justere vi EURNOK-prognosen vår ned til 1,10 på tre måneder sikt. Men risikopapirer møtte motstand forrige uke og det bidro også til at EURNOK og USDNOK trakk høyere. I går steg EURNOK til over 10,42, men det var nok litt mye litt raskt, så kursen falt straks tilbake til et nivå rundt 10,38. I løpet av natten har EURNOK falt til rundt 10,36 og er dermed faktisk 0,1 prosent lavere enn i går morges. I dette tidsrommet har EURUSD steget med 0,2 prosent og kronen har dermed styrket seg med 0,3 prosent mot dollar.
For øvrig har det vært relativt små endringer i valutakursene det siste døgnet. Med stengte markeder i USA blir ofte bevegelsene i øvrige markeder moderate. I Europa var det en liten oppgang i aksjemarkedene i går. I dag har både Nikkei 225 og Hang Seng-indeksene steget markert, og futuresprisen på S&P 500 peker mot en oppgang i USA i dag. I asiatisk handel har 10-års amerikansk statsrente trukket opp nesten to basispunkter siden markedet stengte på fredag. Etter at oljeprisen falt litt gjennom forrige uke, stabiliserte den seg i går.
Det ser ut til at den italienske statsministeren Giuseppe Conte overlever kabinettsspørsmålet. I går fikk han i alle fall tillit av det ene kammeret i parlamentet med en klar margin og større enn ventet. Det øker sjansen for at han også skal få tillit dagens avstemming i Senatet. Conte stilte kabinettsspørsmål etter at juniorpartner Matteo Renzis Italia Viva trakk seg fra regjeringssamarbeidet. Conte la vekt på behovet for stabilitet i håndteringen av pandemien og at Italia for tiden har presidentskapet i G20. Lange italienske renter trakk litt opp, men ECBs verdipapirkjøp har nok avverget et større salgspress. Resultatet av dagens avstemming ventes å foreligge ved sekstiden i kveld.
På nøkkeltallskalenderen i dag er det først og fremst ECBs utlånsundersøkelse og den tyske ZEW-indeksen som kan få oppmerksomhet. Utlånsundersøkelsen gir en oversikt over etterspørsel etter lån og lånevilkår i eurosonen. ZEW-indeksen er en indikator for tysk økonomi baser på intervjuer med investorer og analytikere. Ingen av disse indikatorene bør gi vesentlige markedsutslag.