Morgenrapport:

Europeiske nøkkeltall overrasker positivt, motsatt i USA

Der PMI-indeksene fra eurosonen overrasket positivt, så var det stikk motsatt for innkjøpssjefindeksene fra USA.

EUROPA: Der PMI-indeksene fra eurosonen overrasket positivt, så var det stikk motsatt for innkjøpssjefindeksene fra USA. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. apr. 2024
Artikkelen er flere år gammel

Indikasjoner på forsiktig oppsving i eurosonen. Gårsdagens innkjøpssjef-indekser (PMI-er) fra eurosonen bærer bud om at oppsvinget er på vei. Den samlede indeksen viste solid oppgang for tredje måned på rad og steg med 1.1p til 51,4, det høyeste nivået siden mai i fjor. Det er som ventet slik at det er tjenestesektoren som trekker mest opp, mens industriindeksen faktisk viste et lite fall til et nivå som fortsatt peker mot lavere aktivitetsvekst fremover. Da vi oppdaterte våre prognoser i forrige uke, tok vi ned anslaget for BNP-veksten i eurosonen, dels basert på at avslutningen på fjoråret var svakere enn vi hadde ventet og dels fordi vi ventet at oppsvinget i eurosonen komme først utover i andre halvår når inflasjonen virkelig kommer ned og vi ser en bedring i husholdningenes kjøpekraft. 

Gårsdagens tall indikerer at selv om aktivitetsveksten er svak nå, så kan det være et at veksttakten har tatt seg forsiktig opp allerede på starten av andre kvartal. Det vil i så fall være godt i tråd med ECBs prognoser, og neppe innebære at ECB får kalde føtter på det varslede rentekuttet i juni. Så endret da heller ikke markedsprisingen av forventningene til ECB seg nevneverdig i etterkant av tallene. Denne vurdering ble i stedet bekreftet da Bundesbanks Nagel i en tale i Berlin i går etter at tallene ble publisert gikk langt i å si at dersom utviklingen fortsetter som nå, så blir det rentekutt i juni. Men han sa også at det er for tidlig å si noe konkret om veien videre etter juni, og at det vil avhenge av utviklingen fremover. Vi tror oppsvinget fortsetter, og at ECB fortsetter å kutte på møtene i september og desember. Les gjerne mer i Ingvilds notat fra forrige uke om utsiktene for eurosonen. 

Svake amerikanske PMI-er. Der PMI-indeksene fra eurosonen overrasket positivt, så var det stikk motsatt for innkjøpssjefindeksene fra USA. Samleindeksen falt 1,2p til 50,9, og mens underindeksen for nye ordre indikerer nedgang for første gang på seks måneder, falt sysselsettings-indeksen med 3,2p til 48. Selv om indeksene for både industri og tjenestesektoren skuffet, så peker de mot en oppbremsing ganske godt i tråd med forventningene vi og andre har til amerikanske økonomi. Dessuten tillegges nok ISM-indeksene i USA mer vekt, disse får vi utover i neste uke. 

Sterke resultater ga aksjeoppsving. Etter noen litt svake uker i aksjemarkedene, ble det oppgang for de fleste indeksene i går. De svake amerikanske nøkkeltallene bidro til et lite rentefall gjennom dagen, men det er ikke større enn at 2 års amerikanske swaprente fortsatt handler innenfor intervallet mellom 4,80 og 4,90 prosent som vi har sett siden inflasjonsoverraskelsen for to uker siden. Men vi er inne i rapporteringssesongen, og flere selskaper har meldt om overraskende god utvikling. 

Det er ikke de store begivenhetene på kalenderen i dag, og ECBs Schnabels åpningskommentarer på en bokmesse i Frankfurt bør neppe kunne skape de store markedsreaksjonene.