Morgenrapport:
Børsene i USA endte dagen opp, børsene i Kina stiger også videre i morges.
Børsene i USA endte dagen opp, samtidig som de lange rentene steg. Den amerikanske tiåringen, renter på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid, steg til 4,5 prosent i skrivende stund, mens S&P 500 og Nasdaq indeksen steg med hhv. 0,7 og 1,1 prosent. At markedene har skjøvet forventningene om det første rentekuttet til Fed til enda senere, har ikke hindret optimismen på de amerikanske børsene. Oljeprisen Brent steg også moe over helgen, og er nå tilbake over 82 dollar fatet. Det er i påvente av OPEC+ møtet på søndag, og om kartellet vil videreføre de kraftfulle produksjonskuttene sine til annet halvår. Dollaren svekket seg litt mens kronen styrket seg videre, med EURNOK under 11,5.
Børsene i Kina stiger også videre i morges. Oppgangen på de kinesiske børsene de siste ukene er trolig drevet av redningspakken for boligsektoren som ble lansert 17. mai. Særlig aksjene for boligutbyggere har steget, og utenlandske investorer har også kommet forsiktig tilbake. Denne redningspakken har gitt håp om at myndighetene endelig skal stimulere økonomien, men jeg tviler på at den er tilstrekkelig for det.
Jeg ser ikke redningspakken som en slags dramatisk snuoperasjon fra de kinesiske myndighetene, eller at den skal signalisere en slags endring i deres responsfunksjon. Ja, det kan virke voldsomt at den kinesiske staten via statseide selskap skal kjøpe boliger direkte fra utbyggere og husholdninger, enten for å gjøre dem om til sosialboliger eller for å gi husholdninger mulighet til å oppgradere til noe nytt. Dette har ikke blitt gjort siden boligkrisen i 2014–2016. Men disse tiltakene ble allerede luftet for nesten et år siden, i juli 2023, og dermed bør de ikke anses som noe ‘nytt’. Og de få byene der disse tiltakene ble testet ut siden i fjor sommer fikk dessuten lite effekt, ifølge Bloomberg.
Videre er midlene satt av til redningspakken beskjedne. Sentralbanken skal gi statseide selskaper rabatterte lån på 300 milliarder RMB, som kan føre til oppkjøp for nesten 500 milliarder RMB. Men anslagene om hva som trengs for å fjerne overskuddsbeholdningen av usolgte boliger varierer fra 9 til 30 tusen milliarder RMB. Myndighetene forsøker å begrense boligkorreksjonen, men de er nok fremdeles forsiktige med å gi for mye gass, i frykt av å blåse opp en ny boligboble som da blir et større problem senere.
Kinesisk industriprofitt steg med 4,3 prosent i årets første 4 måneder. Det skyldes god aktivitet i industrien, ikke minst etter myndighetenes tiltak for å fremskynde utbytting av gammelt utstyr. Videre har eksporten tatt seg opp. Faktisk meldes det nå om mangel på konteinere igjen, ifølge Caixin. Det kan skyldes perverse effekter: nå må eksportørene få ut varene før de nye økte tollsatser trer i kraft. Dessuten har særlig eksporten til Sør-Amerika økt, ettersom bedriftene etablerer de aller siste leddene av produksjonen utenfor Kina og nær USA. Slik sett har tendensene til deglobalisering ikke enda gitt tydelige utslag vesentlig svakere vekst i Kina, eller betydelig økt vareinflasjon.
Nøkkeltallskalenderen er tynn i dag, og markedene i USA og Storbritannia er stengt. Men senere denne uken blir inflasjonen i eurosonen og USA høydepunktene for uken. Før ECBs rentemøte 6. juni får vi nøkkeltall for prisveksten i eurosonen. Vi tror at kjerneinflasjonen i eurosonen forblir uendret i mai, med stabil tjenesteinflasjon på hele 3,7 % å/å. Dette vil trolig ikke hindre ECB fra å kutte rentene i juni, men vedvarende høy inflasjon kan påvirke hyppigheten av fremtidige rentekutt. I USA er Fed også data-avhengige. FOMC-medlemmene vil se klare tegn på avtakende inflasjon i USA før de skal i gang med rentekutt. Vi forventer at PCE-inflasjonen avtar så smått i april, i tråd med KPI-inflasjonen. Her hjemme får vi detaljhandelstall for april, samt Norges Banks daglige NOK-salg i juni.