DNB Markets om aksjemarkedet 13. januar

Positiv start i Asia

Men det amerikanske aksjemarked gikk ned fredag.

KINA: Kinensiske investorer kikker på aksjepriser på fredag. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. jan. 2020

Skuffende sysselsettingsvekst, signalene fra en avtakende lønnsvekst og manglende støtte fra selskapsnyhetene i forkant av denne ukens start på rapporteringssesongen sendte det amerikanske aksjemarkedet ned på fredag.

Dow endte uken ned 0.5 %, mens S&P500 og Nasdaq begge avsluttet ned 0.3 %. Volumet omsatt på hovedindeksene la seg i tillegg ned på 87-107% av gjennomsnittet for de siste tre måneder.

I rentemarkedet ligger avkastningen på den amerikanske tiåringen før åpning i dag ned 2 basispunkter på 1.82 %. VIX-indeksen var fredag opp 0.2 % til 12.6 punkter.   

Mer positivt i Asia i dag

Stemningen ser noe mer positiv ut i Asia i morgentimene i dag med de kinesiske indeksene opp inntil 1 % i påvente av en forventet bekreftelse av handelsavtalen med USA senere denne uken.

I Japan er markedene i dag stengt, mens øvrige indekser i regionen ser ut til å få noe drahjelp av helgens valgresultat på Taiwan. Kinesiske myndigheter legger før åpning i Europa i morgen fram handelsbalansetallene for desember.

Både i Europa og i USA er det i dag særdeles tynt når det gjelder nøkkeltall fra makrosiden. Månedlige handelsbalanse- og industriproduksjonstall for UK ser ut til å utgjøre dagens eneste oppdateringer. Mens kvartalsrapporteringen fortsatt vil la vente på seg både i de nordiske markedene og i resten av Europa kommer vi denne uken imidlertid langsomt mer i gang i USA.

Fra tirsdag begynner resultatene å komme inn fra de større aktørene innen finanssektoren. De første selskapene innen transport- og oljeservicesektorene, sistnevnte representert ved Schlumberger, kommer med sine kvartalsoppdateringer på fredag. 

Kan ha bidratt til å dempe en prisnedgang

Med risikoen for eksporten ut fra Persiabukta oppfattet som betydelig redusert, var WTI-prisen i USA på fredag ned med USD 0.58 pr. fat til USD 58.99 pr. fat. Riggaktiviteten i det amerikanske markedet ble før helgen rapportert å være ned med 11 enheter foregående uke, og dette kan ha bidratt til å dempe en prisnedgang. Mens WTI-prisen i morgentimene i dag har kommet opp igjen på USD 59.18 pr. fat ligger Brent-prisen på USD 65.08 pr. fat, hvilket er ned USD 0.10 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen.

Sjefsskifte bidro negativt

Etter en første forlenget uke var årets portefølje med anbefalte aksjer ned med 0.4 % basert på fredagens sluttkurser, mens hovedindeksen gjennom samme periode var ned 0.2 %. Sjefsskiftet i Europris ser ut til å ha bidratt negativt ettersom aksjen så langt er ned 4.5 % siden starten av året. På det vi mener er attraktive multipler basert på 2020-estimatene har vi imidlertid samtidig oppjustert kursmålet i aksjen fra NOK 31 til NOK 36 pr. aksje, og gjentar en kjøpsanbefaling. Vi beholder Europris og gjør denne uken heller ingen øvrige endringer i porteføljen. Den endelige avkastningen for uken blir beregnet basert på kursutviklingen gjennom de første timene av dagens handel.