Handelsdata fra DNB aksjehandel november:

Privatinvestoren flyr høyere

Privatinvestorene økte aktiviteten i november. Norwegian ble mest handlet, mens elbil-aksjer dominerte internasjonalt.

POPULÆR AKSJE: Norwegian ble mest handlet i november. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 02. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Denne rapporten er utarbeidet av Marius Brun Haugen i samarbeid med Jarle Nummedal og Tobias Brodd – DNB Markets. Her kan du laste ned hele rapporten.

Privatinvestorene økte aktiviteten

Privatinvestorene som handler via aksjehandelstjenesten i nettbanken til DNB økte aktivitetsnivået i november, men nettosolgte aksjer for fjerde måned på rad. Totalt i november ble det solgt aksjer for 132 millioner kroner mer enn det ble kjøpt for, ledet an av Equinor, REC Silicon og Nordic Semiconductor. 

Foto: DNB Markets

NAS fløy til topps

Norwegian fløy til topps på listen med de mest handlede aksjene i november. Aksjekursen steg i starten av november, men falt utover i måneden i takt med at pandemi-frykten på ny festet grepet i markedet. I sum lot ikke investorene  seg ikke skremme og nettokjøpte aksjen. REC, Equinor, Kahoot og DNB ble derimot nettosolgt. 

Foto: DNB Markets

De mest kjøpte aksjene

Privatinvestorene nettokjøpte både tank- og tørrlastshipping i november. De var også på kjøperen i flere av sjømataksjene som opplevde aksjekursfall i måneden som gikk. 

Foto: DNB Markets

De mest solgte aksjene

Topplisten med de mest solgte aksjene denne måneden domineres igjen av børsens største selskap målt i markedsverdi. Oljeprisen falt, mens gassprisen steg og aksjekursen gikk sidelengs. 

Foto: DNB Markets

8 av de 10 mest handlede aksjene på Euronext Growth ble nettokjøpt

Privatinvestorene nettokjøpte Euronext Growth for 110 millioner kroner i november. Også den samlede handelsaktiviteten steg noe. 8 av de 10 mest handlede aksjene (transaksjoner) ble nettokjøpt. På topplisten for EG-aksjene var det bare Bergen Carbon Solutions og Vaccibody (Nykode) som ble nettosolgt. 

Foto: DNB Markets

Elbil-aksjene dominerer internasjonalt

Øverst på topplisten for de mest handlede internasjonale aksjene i november finner vi nok en gang elbil-produsenten Tesla. Aksjen ble også nettokjøpt. Lucid og Rivian er andre elbil-aksjer som har sneket seg inn på topplisten. 

Foto: DNB Markets

Menn kjøpte, mens kvinnene solgte XXL

Mennene kjøpte XXL-aksjen i måneden som gikk. Kanskje mente de det beste blackweek-tilbudet til XXL var på børsen? Kvinnene derimot, de nettosolgte aksjen.
Som alltid presiserer vi at man ikke skal lese for mye ut av disse dataene. Dette er en kuriositet! 

Foto: DNB Markets

Nettosalg i grønne aksjer

I figuren tracker vi handelsaktiviteten i 29 nordiske «fornybar-aksjer» (ESG).

Handelsaktiviteten i fornybaraksjene (i prosent av totalhandelen) landet på 11 prosent i november, noe ned fra 12 prosent i oktober. Investorene nettosolgte aksjene i «fornybarindeksen» for rett over135 millioner kroner. Det er det største nettosalget på månedsbasis siden januar 2021. 

Foto: DNB Markets

De unge, fremadstormende og erfarne

NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets

Regionsaksjene – mest nettokjøpt og nettosolgt

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets