DNB Markets om aksjemarkedet 24. mars:

Redningspakke fra Fed løfter oljepris og Asia

Investorene i Asia i dag ut til å reagere mer umiddelbart positivt på likviditetstiltakene annonsert av Fed i går.

FED: Seglet til Board of Govenors i USAs sentralbank The Federal Reserve System. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. mar. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Det amerikanske aksjemarkedet fortsatte i går ned på den direkte frykten knyttet til veksten i antall coronatilfeller, bekymringene for de langsiktige økonomiske effektene av virusspredningen og den haltende politiske evnen til å få på plass en avtale om de avbøtende tiltakene.

Dow var ved stengetid ned 3 %, S&P500 fortsatte ned 2.9 % og Nasdaq sluttet ned 0.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene var nede på 138-162% av gjennomsnittet for de tre siste måneder. Volatiliteten fortsetter også i rentemarkedet og den amerikanske tiåringen ligger i morgentimene i dag på 0.82 %, opp 10 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Etter en mindre nedgang på fredag var VIX-indeksen i går videre ned med 6.7 % til 61.6 punkter.    

Wuhan-dato satt

I motsetning til det amerikanske markedet ser investorene i Asia i dag ut til å reagere mer umiddelbart positivt på likviditetstiltakene annonsert av Fed i går. Et lyspunkt er det også at det nå skal være satt en dato for når utgangsrestriksjonene i Wuhan, Kina, er ventet opphevet, og regionen kan begynne prosessen mot en normalisering.

Etter gårsdagens oppgang har Nikkei i Japan i dag fortsatt opp og indeksen stiger kort før stengetid i dag med 6.2 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 3.6 %, mens Kospi i Sør-Korea er opp med 7.7 %.

På tross av oppgangen det siste halve døgnet bør nok investorene i dag også stålsette seg for fremleggelsen av flere av de tyngste europeiske innkjøpssjefsindeksene fra industrisektoren og tjenestesektoren. Oppdaterte tall for Eurosonen, Frankrike, Tyskland og UK offentliggjøres fra kl. 09.15 til kl. 12.00 norsk tid, og alle er ventet å komme inn innenfor et intervall på 38–45 punkter. Målinger under 50 punkter indikerer forventninger om en nedbremsing i økonomien.

Nærmest annonsert kollaps

Kombinasjonen av en nærmest annonsert kollaps i etterspørselen og fravær av tegn til samarbeid mellom de viktigste produsentene, holder fortsatt oljeprisene tilbake. Annonseringen av ubegrensede tiltak fra Fed har imidlertid løftet forhåpningene om at etterspørselssvikten kan bli mer kortvarige enn tidligere fryktet, og dette sendte i går WTI-prisen i USA opp med USD 3.65 pr. fat til USD 23.55 pr. fat. Prisen har fortsatt opp i morgentimene i dag og ligger i øyeblikket på USD 24.52 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 28.23 pr. fat, hvilket er opp USD 2.44 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.  

Prosjekter blir kansellert eller skaleres ned

Selv om vi kan få se positive reaksjoner i markedet i dag, har nyhetsstrømmen fra seismikksektoren fortsatt i negativ retning de siste dagene. Prosjekter blir kansellert eller skaleres ned, den nylige lisensrunden i Mexico-gulfen var mer skuffende enn allerede lave forventninger skulle tilsi, og i tillegg annonserer oljeselskapene nærmest daglig nedjusterte investeringsplaner.

Våre estimater for sektoren ligger under konsensus og vi venter at markedets forventninger vil fortsette å komme nedover i tiden fremover. Vi har salgsanbefalinger på PGS og Polarcus med kursmål på henholdsvis NOK 3 pr. aksje og NOK 0.10 pr. aksje. PGS stengte i går på NOK 3.13 pr. aksje, mens Polarcus stengte på NOK 0.35 pr. aksje. Vi gjentar en kjøpsanbefaling på TGS Nopec med et 12-måneders kursmål på NOK 150 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 103 pr. aksje. Vi venter at hele sektoren fortsatt vil være preget av høy volatilitet fremover.                   

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen