Rekordmange kvinner investerer i aksjer

Tallet på kvinner som investerer i aksjer på Oslo Børs, steg til rekordhøye 137.000 i fjor. Likevel øker mennene forspranget.

Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Dette viser ferske tall fra AksjeNorge. 

22.000 flere kvinner sparer nå i aksjer enn for ett år siden, skriver P4. Økningen er på 19 prosent.

- Stadig flere kvinner sparer langsiktig, og det er veldig positivt sier, daglig leder i AksjeNorge Kristin Skaug til kanalen.

Flere kampanjer rettet mot kvinner og aksjesparing i 2020 drev tallet opp, mener Skaug.

- Samtidig har det blitt mer åpent for å diskutere sparing og økonomi i sosiale medier og i sosiale sammenhenger, sier hun.

Antallet aksjonærer på Oslo Børs økte samtidig med 23,6 prosent, eller nesten 92.000 nye aksjonærer, viser en rapport fra AksjeNorge. Og mens kvinneandelen økte med 19 prosent, ble det samtidig 26 prosent flere menn som investerer i aksjer.

Kvinnene økte sine verdier med 16 prosent, mens mennene økte sine verdier med 27 prosent, viser rapporten.

EKSPERT: Behnaz Ganji er finansiell rådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Tiden er din beste venn

- Det er veldig positivt å se økningen på antall investorer i aksjemarkedet og særlig positivt å se økningen blant kvinnelige investorer. Gjennom huninvesterer-kampanjen har vi ønsket å øke kvinners bevissthet rundt egen økonomi og hvordan man kan spare smart. Å se at mange kvinner nå har tatt dette steget er veldig positivt. Å spare i aksjemarkedet eller i aksjefond trenger ikke være veldig komplisert, men det vil mest sannsynlig over tid være smart. 

Dette sier Behnaz Ganji, som er finansiell rådgiver i DNB. 

Hun sier at enkeltaksjer krever mer oppfølging av deg som investor, men kan være veldig spennende å ha i en portefølje. Men tid er likevel det viktigste. 

 - Tiden er din beste venn i aksjemarkedet. Det vil svinge og i perioder vil det bety betydelig verdivariasjon, men en lang tidshorisont vil redusere svingningene over tid, og gjøre det lettere å holde fokus på målet ditt.

Kort oppsummert, sier hun: 

- Mitt beste tips er: Legg en plan som inneholder formål og tidshorisont, og hold deg til den. Alltid hold deg til planen.