DNB Markets morgenrapport 26. oktober:
Boligprisene og forbrukertilliten ned i USA.
Lange renter har falt betydelig det siste døgnet. Renta på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid («tiåringen») noteres i morgentimene til 4,09 prosent, hele 15 basispunkter lavere enn tirsdag morgen. Den italienske tiåringen falt med 21 basispunkter til 4,38 prosent i går, mens den tyske og franske er ned 16 basispunkter. Den norske tiåringen nøyde seg med en nedgang på åtte basispunkter i går, til 3,67 prosent.
Parallelt med rentefallet steg børsene, for tredje dag på rad. Europeiske Stoxx 600 steg med 1,4 prosent, mens Oslo Børs nok en gang hang etter med en oppgang på 0,4 prosent. I USA steg S&P 500 med 1,6 prosent, mens teknologibørsen Nasdaq steg med 2,3 prosent. Stemningen er god også i Asia i dag. Børsene stiger i Kina og Japan, og Hong Kongs Hang Seng indeks henter seg videre inn etter mandagens brutale fall, med en oppgang på 2,5 prosent i dag.
Høyere risikoappetitt hos investorene kan vi også se spor av i valutamarkedene. Dollaren svekker seg på bred basis. EURUSD noteres nå rett under paritet, etter en oppgang på 0,8 prosent det siste døgnet. Krona styrker seg tross nedgang både i olje– og gasspriser det siste døgnet. EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 10,35 og 10,40, henholdsvis to og ni øre lavere enn i går morges.
Noe av rentefallet kan nok knyttet til at gårsdagens amerikanske nøkkeltall var litt svakere enn ventet. Boligprisene, som lenge var forbausende motstandsdyktige i lys av den kraftige renteoppgangen, falt for andre måned på rad i august. Og forbrukertilliten, slik den måles i Conference Boards indeks, falt noe mer enn ventet i oktober, etter to måneder på rad med oppgang. Nedgangen var drevet av et mer pessimistisk syn på tilstanden i økonomien her og nå. Bekymringer om inflasjonen, som har vært avtakende siden juli, tok seg dessuten opp igjen. Samtidig tyder en oppgang i andelen som planlegger å gjøre store innkjøp, som bil, bolig, vaskemaskiner og tv, på at amerikanske forbrukere fortsatt har mer å gi.
I morgen ettermiddag leverer ECB etter alle solemerker nok en renteheving på 75 basispunkter. Innskuddsrenta vil da være oppe i fortsatt lave 1,50 prosent. Selv om vi ser tydelige tegn til at eurosonen er på vei inn i en resesjon, vil dette neppe rokke ved sentralbankens plan: Renta skal opp i nøytralt lende i løpet av kort tid. I motsetning til blant annet Fed og Norges Bank har ikke den europeiske sentralbanken et offisielt estimat på det nøytrale nivået (altså nivået der renta verken bidrar med gass eller brems i økonomien). Men uttalelser fra forskjellige komitémedlemmer tyder på at et flertall ser for seg at den er på rundt 2 prosent. Derfor tror vi ECB hever renta ytterligere med 50 basispunkter i desember.
ECB vil nok også stramme til langs andre dimensjoner. Det er grunn til å tro at vi i morgen kan få signaler om at sentralbanken planlegger å følge i Feds og Bank of Englands fotspor og redusere sin balanse fra neste år. Balansen har svulmet gjennom pandemien, som følge av storstilte verdipapirkjøpsprogrammer og billige lån (TLTRO-er) til bankene. Les gjerne mer om møtet her.
Den pengepolitiske innstramningen, kombinert med heller dystre økonomiske utsikter, har gjort det dyrere å låne, men også vesentlig vanskeligere å få banklån i eurosonen. ECBs utlånsundersøkelse, som ble publisert i går, viser at bankenes interne retningslinjer og kriterier for å få innvilget lån strammer seg markert inn for både bedrifter og husholdninger. Det er fordi bankene ser høyere risiko knyttet til de økonomiske utsiktene og har en lavere risikotoleranse enn før,
Innstramningen i kredittpraksisen for boliglån er særlig sterk, og har faktisk ikke vært sterkere siden fjerde kvartal i 2008. Andelen som får avslag på sine boliglånssøknader har steget fra 28 prosent i andre kvartal til 31 prosent i tredje kvartal, en uvanlig rask økning. Bankene rapporterer at etterspørselen etter boliglån i eurosonen faller markert. Bedriftenes låneetterspørsel øker imidlertid fortsatt. Høye og økende produksjonskostnader og lagerbygging øker nemlig deres finansieringsbehov.
Både fremlagte og forventede resultatrapporter bidro fortsatt i positiv retning for det amerikanske aksjemarkedet i går og ga sammen med støtte fra både lavere renter, dempet boligprisvekst og en stabil forbrukertillitsmåling oppgang for tredje dag på rad. Dow steg med ytterligere 1.1 %, S&P500 var opp med 1.6 % og Nasdaq lå ved stengetid opp 2.3 %. VIX-indeksen var samtidig ned igjen med 4.7 % til 28.5 punkter, mens volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 94-105% av volumet for de siste tre måneder. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.10 %. Det er 3 basispunkter høyere enn ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontrakten på S&P500 peker i morgentimene mot en åpning ned 0.9 % for det amerikanske markedet i ettermiddag.
Futureskontraktene tynges i dag av de i USA i går kveld fremlagte kvartalsrapportene fra blant annet Alphabet og Microsoft. Aksjene i de to selskapene ble i handel etter børs sendt ned med henholdsvis 7 % og 8 %. En svekkelse av Yenkursen, mindre bekymring for amerikansk renteoppgang og signaler fra kinesiske myndigheter om at de ved behov vil kunne støtte markedene gjør at Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid likevel er opp 1.1 % og at de viktigste kinesiske indeksene samtidig er opp inntil 2.3 %. Også i dag vil investorenes oppmerksomhet i første rekke være rettet mot selskapsrapporteringen. Alene i det norske markedet får vi før åpning oppdaterte kvartalstall fra mer enn 20 selskaper, blant annet fra Aker BP, Norwegian og Telenor. Samtidig sparker imidlertid også den canadiske sentralbanken i ettermiddag i gang en serie med globale rentemøter for denne og neste uke. Forventningene er blitt oppjustert de siste dagene og canadierne er nå ventet å øke styringsrenten med 75 basispunkter til 4 %. ESB er neste sentralbank ut og avholder sitt rentemøte i morgen. Før vi kommer så langt vil vi i morgen tidlig også ha fått oppdaterte inntjeningstall for kinesisk industri samt kvartalsrapporten fra blant annet Meta Platforms.
I oljemarkedet ser den pågående strupingen av russiske eksportmuligheter ut til å balansere med bekymringen for en resesjonsdrevet svekkelse av den globale etterspørselen. WTI-prisen i USA var i går opp med USD 0.28 pr. fat til USD 84.91 pr. fat, og ligger i morgentimene i dag på USD 84.90 pr. fat. Brent ligger før åpning i dag på USD 92.87 pr. fat, og er med det ned USD 1.24 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. Brent-prisen har kommet ned etter offentliggjøringen av de foreløpige amerikanske lagertallene for forrige uke.
Kostnads- og marginutviklingen vil være noe av det vi ser nærmere på i forbindelse med dagens Q3-rapport fra Elopak. Selskapet justerte opp prisene tidligere i år og samtidig har også prisene på enkelte viktige råvarer kommet ned i forhold til i Q2. I motsatt retning trekker økte energikostnader og det faktum at Q3 normalt er et roligere kvartal for selskapet. I rapporten vil vi også se spesielt etter bekreftelse på en opprettholdt vekst for den amerikanske delen av virksomheten og samtidig fravær av ytterligere avviklingskostnader knyttet til den tidligere russiske virksomheten. For kvartalet har vi en estimert omsetning på EUR 256 mill. med en justert EBITDA på EUR 30 mill., og ligger med det helt på linje med konsensus. Elopak stengte i går på NOK 21 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en holdanbefaling med et kursmål på NOK 21 pr. aksje.
I forbindelse med dagens Q3-rapport fra Aker BP venter vi en omsetning på USD 4.9 mrd. mot konsensusforventninger på USD 4.6 mrd. Videre har vi en estimert EBITDA på USD 4.5 mrd. mot konsensus på USD 4.3 mrd., men venter i likhet med konsensus et utbytte for kvartalet på USD 0.53 pr. aksje. I tillegg til tallene for det tilbakelagte kvartalet venter vi at markedet i dag vil følge ekstra godt med på hvilke signaler ledelsen gir om eventuelle justeringer i investeringsbehovet for perioden fram til 2026 og i den sammenheng også forventet effekt på kontantstrømmen fremover. Aker BP stengte i går på NOK 319.20 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 450 pr. aksje.