DNB Markets morgenrapport 30. juni:
Riksbanken holdt på planen fra april, og nøyde seg med et rentehopp på 25 basispunkter i går.
Dermed er den svenske styringsrenta igjen på nivå med den norske, på 3,75 prosent. Høye inflasjonstall, særlig for tjenester, samt en svakere krone, fikk imidlertid Thedeen og co. til å heve renteprognosen. Den viser nå en, og kanskje to hevinger senere i år (rentebanen topper ut på 4,05 prosent). Takten i verdipapirsalgene blir dessuten skrudd opp, med 1,5 mrd. til 5 milliarder kroner per måned fra og med september.
Rentetoppen kan bli høyere, og svenskekrona er en joker. Riksbanken peker på at det er en risiko for at den svake krona får større gjennomslag på prisveksten enn vanlig, nå som inflasjonen er så høy. I den pengepolitiske rapporten vises et scenario, med en videre svekkelse av krona, samt et dobbelt så sterkt gjennomslag fra kronesvekkelsen til importprisene enn i hovedscenarioet. Dette scenarioet gir en rentetopp på 4,50 prosent.
Svenskekrona svekket seg etter beskjeden, ikke så overraskende ettersom markedet priset inn om lag 30 prosents sannsynlighet for et rentehopp på 50 basispunkter. EURSEK var oppe i nesten 11,85 i løpet av ettermiddagen, men har siden falt tilbake, og noteres nå i morgentimene rett i overkant av 11,80, bare tre øre høyere enn torsdag morgen. Til sammenligning noteres EURNOK til 11,72, tre øre lavere enn i går morges.
Verdens største økonomi klarer seg bedre enn forventet. USAs annualiserte BNP-vekst fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år ble i går uventet oppjustert med sju tideler, til 2 prosent. Det private forbruket og eksporten hadde begge vokst sterkere enn tidligere rapportert. Antall førstegangssøkere på ledighetstrygd falt dessuten uventet med 26 000 i forrige uke, det største fallet på en uke siden oktober 2021. Størrelsen på fallet bør nok tas med en klype salt, ettersom fridagen Juneteenth nok har bidratt.
Det bør også nevnes at Federal Reserve i sin årlige stresstest av amerikanske banker, som ble publisert onsdag kveld, konkluderer med at banksektoren er sterk og godt kapitalisert. Det bidrar nok til at frykten for en hard økonomisk landing, gjennom alvorlig banktrøbbel, demper seg ytterligere.
Dermed stiger amerikanske og andre internasjonale renter. I går steg renta på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid («tiåringen») med 13 basispunkter til 3,84 prosent. Den tyske, franske, italienske og spanske tiåringen steg omtrent like mye. Den amerikanske toåringen gjorde et byks på 15 basispunkter, og swapmarkedet indikerer nå at aktørene priser inn en 50 prosents sannsynlighet for at Fed leverer to, og ikke bare én, rentehevinger før året er omme.
Vi tror Bank of England må trå hardere på bremsen enn vi tidligere har anslått. I lys av svært høy lønns- og prisvekst, og et fortsatt svært stramt arbeidsmarked, justerte vi prognosen vår i går. Vi venter nå at Bailey og co. leverer enda en heving på 50 basispunkter på neste møte i august, samt en heving på 25 basispunkter i september. Det gir en britisk styringsrentetopp på 5,75 prosent, et halvt prosentpoeng høyere enn vårt tidligere anslag. Merk at markedsprisingen ligger enda høyere, på 6,2 prosent.
Dagens viktigste amerikanske nøkkeltall handler om forbruk og inflasjon. Feds foretrukne inflasjonsindikator, forbruksdeflatoren, ventes å vise en uendret årsvekst på 5,7 prosent for priser på forbruk utenom mat og energi. Volumveksten i forbruket ventes å ha dempet seg med fire tideler, til 0,1 prosent m/m.
Fra eurosonen får vi førsteestimatet for inflasjonen i juni måned, som kan komme til å løfte forventningene til ECBs rentetopp videre oppover mot 4 prosent. Det ventes en oppgang i inflasjonen utenom mat og energi på to tideler, til 5,5 prosent år/år. Dette skyldes i stor grad en baseeffekt fra sterk nedgang i tyske transportpriser ett år i forveien, som følge av subsidier knyttet til energikrisen.
Klokka 10 får vi norske tall som kan påvirke markedene. Vi venter at NAVs tall for registrert arbeidsledighet vil ligge uendret på 1,8 prosent (sesongjustert) i juni, i tråd med Norges Banks anslag. Norges Banks valutakjøp på vegne av staten i juni måned blir også annonsert, se omtale i Magnes morgenrapport i går.
En uventet stor oppjustering av anslått BNP-vekst for Q1 ga sammen med lavere ledighetstall for forrige uke et løft i rentene i det amerikanske markedet i går. Blandede selskapsnyheter og en regulatorisk bekreftet åpning for fortsatte utbytter fra spesielt de større bankene trakk likevel indeksene opp. S&P500 stengte opp 0.5 %, Dow sluttet opp 0.8 % og Nasdaq endte uendret. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt til 80-84% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen var opp med 0.8 % til 13.5 punkter. I rentemarkedet har avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene kommet opp ned med 1 basispunkt siden i går ettermiddag og ligger før åpning i Europa på 3.84 %. Futureskontraktene på de amerikanske indeksene indikerer i øyeblikket en flat åpning for det amerikanske markedet i ettermiddag.
I et Japan som med korte unntak har slitt med deflasjon siden slutten av 1990-tallet har prisene kommet opp de siste to årene, men i morgentimene i dag bekreftes at KPI-veksten for Tokyo i juni var ned igjen på 3.1 % år/år. Samtidig var det også en negativ utvikling i industriproduksjonen fra april til mai. Nikkei-indeksen er kort før stengetid ned med 0.6 %. Oppdaterte kinesiske innkjøpssjefsindekser som tidligere i dag har kommet inn henholdsvis på linje med og lavere enn estimatene bidrar til en ny runde med forventninger om stimuleringstiltak og de viktigste kinesiske indeksene stiger inntil 1.2 %. Like før de norske arbeidsledighetstallene for juni i formiddag offentliggjøres vil også en tilsvarende oppdatering av de tyske ledighetstallene for samme måned kunne påvirke utsiktene for de europeiske markedene. Senere i ettermiddag får vi fra USA tall for utviklingen i økonomien til husholdningene og kjerneprisindeksen for mai. Nike la fram rapporten for selskapets fjerde kvartal etter stengetid i USA i går kveld og investorene reagerte med å sende aksjen ned 4 % i handel etter børs. Tesla legger normalt fram salgstall for kvartalet to dager etter kvartalsslutt. Det betyr at disse vil kunne være annonsert før markedene åpner igjen mandag morgen.
Oljeprisene har gjennom natten klatret opp igjen etter et fall sent i går ettermiddag og Brent ligger i morgentimene på USD 74.60 pr. fat, mens WTI har kommet opp igjen på USD 69.88 pr. fat. Det betyr imidlertid bare at Brent-prisen før åpning i Europa ligger tilbake på samme nivå som ved stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen ligger fortsatt USD 0.43 pr. fat lavere enn i går ettermiddag.
Rett over helgen vil de første selskapene begynne å offentliggjøre foreløpige tall for utviklingen gjennom Q2. Selvaag Bolig og Rana Gruber har ved foregående kvartalsskifter, ofte sammen med sjømataktørene Bakkafrost, Lerøy og Salmar, vært raskest ute med denne typen oppdateringer. I tillegg til at det kommer trafikktall fra Norwegian og SAS venter vi også at enkelte selskap som 2020 Bulkers, Noram Drilling og Höegh Autoliners i løpet av neste uke kan komme med sine månedlige oppdateringer. Basert på tidligere historikk og hva selskapene selv har kommunisert ser det videre ut til at tilsvarende oppdateringer fra PGS, TGS og Norse Atlantic først kan ventes i andre uke av juli. Dette betyr imidlertid fortsatt at markedet heller ikke for disse eventuelt vil måtte vente til slutten av juli eller godt inn i august før man får de første signalene om selskapets utvikling gjennom Q2 og status ved utgangen av første halvår. Utover de nevnte vil det ved overgangen til et nytt kvartal også være risiko for at ledelse og styre i øvrige selskaper etter sin interne oppsummering finner det nødvendig å gå ut med et positivt eller negativt resultatvarsel. Basert på de selskapene som vi imidlertid kan anta vil komme med oppdateringer de neste to ukene stikker etter vårt syn Selvaag Bolig, SAS og PGS seg ut med salgsanbefalinger. På den annen side har vi i uprioritert rekkefølge kjøpsanbefalinger på Rana Gruber, Lerøy, Salmar, Norwegian, 2020 Bulkers, Höegh Autoliners og TGS. Når det gjelder Bakkafrost har vi en holdanbefaling, mens vi ikke har anbefalinger på Noram Drilling og Norse Atlantic.
Morgenrapporten tar en pause de neste ukene og vi er tilbake igjen i slutten av juli.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.