Dagens morgenrapport:

Renteoppgang på sterke tall

Vi fikk en solid renteoppgang i EUR-renter i går, særlig i den korte enden av rentekurven.

RENTEOPPGANG: Vi fikk en solid renteoppgang i EUR-renter i går, særlig i den korte enden av rentekurven. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 31. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det er lite som tyder på noen bråbrems i amerikansk økonomi. Veksten i BNP i tredje kvartal endte på 2,8 prosent (annualisert), marginalt svakere enn i andre kvartal og marginalt svakere enn ventet. Tallene er likevel sterke av flere grunner. For det første vitner veksttakten om en økonomi som fortsatt vokser betydelig mer enn hva som ansees å være normal vekst. For det andre er innenlandsk etterspørsel sterk. Ikke bare vokser forbruket med friske 3,7 prosent annualisert, men investeringsveksten er god (selv om boliginvesteringene fortsatt faller). Det var dessuten særlig sterkere importvekst som bidro til at samlet BNP-vekst skuffet litt. Men denne importveksten må nok delvis kunne relateres til frykt for streik blant havnearbeiderne og muligens høyere tollsatser etter presidentvalget. Og sist, veksttakten virker å være sterkere enn Fed la til grunn ved forrige rentemøte i september. 

Fokuset for Fed har skiftet mot arbeidsmarkedet. Etter at tallene for ledige stillinger tirsdag pekte mot at arbeidsmarkedet kjøles videre ned, viste gårsdagens ADP-tall at sysselsettingen steg med friske 233 000 i oktober, det høyeste nivået siden i fjor sommer. Så skal det legges til at ADP-tallene ikke alltid er noen god pekepinn for hva vi kan vente av sysselsettingstall (non-farm) på fredag, og denne måneden må vi vente at orkansesongen vil påvirke tallene på fredag. Forventningene for fredagens tall ligger nå så lavt som 101 000, det laveste siden desember 2020, og vi husker hvordan forrige måneds overraskende sterke tall var avgjørende for renteoppgangen vi har sett i dollar. 

Renteoppgang i EUR etter tall og taler. Vi fikk en solid renteoppgang i EUR-renter i går, særlig i den korte enden av rentekurven. BNP-tallene for tredje kvartal viste en vekst på 0,4 prosent fra andre kvartal, det dobbelte av forventningene. Riktignok er tallene trolig preget av noen midlertidige faktorer, som OL, men selv om veksttakten er svak, er den noe sterkere enn ECB har sett for seg. Gårsdagens tall for tysk inflasjon, som steg mer enn ventet basert på et bredt sett med drivere, ga ECBs Schnabel og Nagel støtte i sin tilnærming i pengepolitikken. De mener nemlig at inflasjonskampen ikke er vunnet ennå, og ECB bør være varsomme med å kutte rentene for raskt. Markedet responderte på gårsdagens nyheter med å fjerne 10bp med kutt fra ECB innen juni neste år og løfte 2 års swaprenter med like mye. 

Det har ikke alltid vært sånn at statsbudsjetter er de store markedshendelsene, men vi skal ikke mer enn to år tilbake for at britene hadde sin forrige budsjettkrise, som førte til statsminister Truss avgang. I går var det Labour-regjeringens tur, og budsjettet som ble lagt fram inneholdt både betydelig skatteøkninger, sterkere offentlig forbruk og investeringer. Ifølge Office for Budget Responsibility (OBR) sine beregninger vil det foreslåtte budsjettet øke veksten og inflasjonen på kort sikt, og på lengre sikt vil statens lånebehov øke. Som en konsekvens ventes det dermed at Bank of England (BoE) ikke kan kutte rentene like raskt, og prisingen av BoE neste år steg med ca. 15bp neste år, og markedet priser omtrent rentekutt på annethvert møte, godt i tråd med våre anslag.

Oljeprisen steg i løpet av gårsdagen, og reverserte dermed fallet siden mandag. Gårsdagens oppgang kom etter at Reuters rapporterte at OPECs varslede produksjonsøkning i desember kunne bli skjøvet ut i tid enda en gang. Brent 1 kontrakt handler nå nær 73 dollar fatet.