Dagens morgenrapport:

Renteprising og resesjoner i USA

Prisingen av rentene i USA tilsier mange kutt fremover.

FED: USAs sentralbank. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Markedene tar høyde for rundt 1 prosentpoeng nedgang i styringsrenten innen årsslutt, og ytterligere rundt 1 prosentpoeng i løpet av første halvår neste år. Svake arbeidsmarkedstall for juli og en svært «duete» Powell-tale på Jackson Hole konferansen er de viktigste forklaringene på den aggressive prisingen.

USAs rentehistorie preges av resesjoner, som ofte har gitt kraftig rentenedgang. Dagens prising av mange kutt kan gi assosiasjoner til slike episoder. Men, markedet legger til grunn at rentenedgangen stopper på 3,0 prosent i slutten av neste år. Et slikt nivå er ikke konsistent med en resesjon. Fed mener selv at den nøytrale renten nå ligger på 2,75 prosent. En rente på 3 prosent gir dermed ikke stimulanser til økonomien, noe sentralbanken åpenbart vil ønske å gi under en resesjon.

Markedet ser egentlig for seg en myk landing, med en normalisering av renten. Dette forutsetter imidlertid at Fed ikke fortsetter å justere opp sin vurdering av normalrenten. I tillegg virker det som markedet ser bort fra muligheten for at inflasjonen på nytt kan overraske på oppsiden. Vår vurdering er at begge disse faktorene kan bidra til en høyere bunn for rentene enn det som prises inn nå. Vårt anslag tilsier en samlet rentenedgang på til sammen 1,5 prosentpoeng.

Forrige gang det var myk landing i USA, ble renten kun senket moderat. I 1995 ble renten kuttet 0,75 prosentpoeng (fra 6 prosent til 5,25 prosent), før den året etter ble hevet litt igjen. Oppfatningen da var nok da at normalrenten lå vesentlig høyere enn nå. Det at markedet nå priser inn mange flere kutt kan skyldes en vesentlig lavere normaltrente. Men, det kan nok også være et utslag av at noen aktører tar høyde for at det kan komme en resesjon, mens andre tror på en myk landing.

Gårsdagens markedsutvikling ga små renteutslag. Det var heller ingen makronyheter som påvirket rentene. I aksjemarkedet falt S&P500 0,6 prosent i går, mens Nasdaq var ned 1,1 prosent. Mest oppmerksomhet fikk Nvidia, som falt 7 prosent i etterhandelen. Den norske kronen styrket seg en del mot euroen i går, tross svake aksjemarkeder, og EURNOK handles nå rundt 11,66. Råoljeprisen har trukket litt ned de siste dagene og brent handles nå rundt 79 dollar fatet.

Norske og svenske tall på morgenkvisten. Her hjemme slippes detaljomsetningen nå på morgenkvisten. I juni stupte volumet for handelen med drøyt 5 prosent, etter en nesten like stor oppgang i mai. Vi venter en oppgang på 1 prosent fra juni til juli. Svensk BNP ventes å vise nedgang i andre kvartal. En solid kvartalsvis oppgang på 0,7 prosent i første kvartal ventes å bli reversert i andre kvartal. Konsensus anslår et fall på 0,8 prosent. 

Senere i dag kommer foreløpig inflasjon for august i Tyskland og i Spania. De kan gi en pekepinn på utfallet for morgendagens inflasjonstall for hele eurosonen. I Tyskland ventes det en nedgang fra 2,3 prosent i juli, til 2,1 prosent i august, i Spania fall fra 2,8 til 2,4 prosent.