Dagens morgenrapport:
Amerikanske renter steg i går ettermiddag.
Det skjedde etter at BNP-veksten for tredje kvartal ikke ble revidert ned som ventet og antall nye søkere til ledighetstrygd gikk litt ned. Både to- og tiårsrenten steg markert da dataene ble sluppet, og toåringen fortsatte opp utover kvelden. Tiårsrenten hadde falt tidligere på dagen, slik at renten i dag tidlig kun er opp et basispunkt fra i går morges. Toårsrenten er derimot opp med rundt 8 basispunkter. I aksjemarkedene endte S&P 500 opp med 0,4 prosent og i Europa steg Stoxx 600 med 1,25 prosent. Den positive tendensen i aksjemarkedene har fortsatt i Asia i dag, med oppgang i hovedindeksene både i Japan og Kina. Særlig i Kina har aksjekursene steget markert. Det kan henge sammen med stadig nye opplysninger om myndighetenes stimulansepakke. Eksempelvis varsles det om innføring av barnetrygd for flerbarnsfamilier. Oljeprisfall har imidlertid tynget energisektoren, noe som bidro til at hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,8 prosent.
Den sveitsiske sentralbanken (SNB) satte renten ned med 0,25 prosentpoeng i går, til 1,00 prosent. Dette var som flertallet av analytikerne i en Bloomberg-undersøkelse ventet. Det var også noen som ventet et større kutt og noen ventet uendret rente denne gangen. Gjennom september har den sveitsiske francen svekket seg litt mot euro, og noen mente det kunne være nok til å la renten ligge i ro ettersom veksten er god og inflasjonen har flatet ut (dog på et lavt nivå). I pressemeldingen kom det derimot tydelig fram at den siste tids svekkelse hadde liten betydning i sentralbankens avveininger, og at den mer langsiktige styrkingen fortsatt ble oppfattet som problematisk for inflasjonen. SNB varslet at det kan bli nødvendig å senke renten ytterligere på de neste møtene for å sikre prisstabilitet.
En indeks for tilstanden til den svenske økonomien styrket seg litt i september, men er fortsatt lavere enn sitt langsiktige gjennomsnitt. Indeksen ble i september trukket opp av bedret forbrukertillit, som nå nærmer seg en normal tilstand. Bedriftstilliten i industrien svekket seg derimot videre. Svensk industri er i liten grad påvirket av tysk industri, men svinger ganske godt i takt med fransk industri. For norsk industri er det motsatt; høy samvariasjon med tysk industri, og en liten negativ samvariasjon med den franske. Tysk industriproduksjon falt gjennom første halvår i år, mens fransk og svensk produksjon har stagnert.
Apropos Frankrike: I går var renten for 10-års statslån høyere enn den spanske renten for første gang siden 2007. Avstanden til den tyske renten kom opp til 82 basispunkter, 5bp under den største forskjellen siden gjeldskrisen i 2012. Det skjedde etter at den nye franske regjeringen la fram et budsjett med et foreslått underskudd på 6 prosent av BNP, mer enn det den avgåtte finansministeren anslo (5,6 prosent) og det opprinnelige målet på 4,4 prosent. Så langt mangler det nærmere begrunnelser for hvorfor underskuddet har steget såpass mye. Markedene er nok tvilende til at mindretallsregjeringen skal greie å få støtte til tiltak som i vesentlig grad vil styrke budsjettet fremover. Denne mistilliten kan få ytterligere næring om budsjettsvekkelsen ikke er godt begrunnet og at det ikke er en del engangsutgifter som ligger bak. Det er lett å komme i hu Truss-regjeringen i Storbritannia, som for to år siden fikk erfare at investorene ikke uten videre vil finansiere budsjettoverskridelser som ikke er bærekraftige.