Morgenrapport:
Euroen fikk en nesestyver i går, da foreløpige PMI-indekser for oktober skuffet med signaler om en mild resesjon.
Euroen fikk en nesestyver i går, da foreløpige PMI-indekser for oktober skuffet med signaler om at eurosonen er inne i en mild resesjon. Indeksen for industrien falt fire tideler til 43,0, et nivå som bærer bud om et klart fall i aktiviteten. Indeksen for tjenestesektoren falt enda mer, med ni tideler til 47,8. Det er den laveste noteringen siden februar 2021, og et signal om moderat nedgang i aktiviteten. Merk likevel PMI-indeksene ikke har klart å speile den faktiske BNP-veksten så godt i år. BNP-tall for tredje kvartal kommer tirsdag neste uke.
Gårsdagens bankutlånsundersøkelse fra ECB viste at låneetterspørselen både fra husholdninger og bedrifter fortsatte å falle mye i tredje kvartal. Bankene strammer dessuten videre inn på sine utlånskriterier, og overfor husholdninger var innstramningen betydelig større enn bankene hadde planlagt i kvartalet forut. Bankene rapporterer også at reduksjonen i ECBs balanse bidrar til strammere utlånsvilkår gjennom en forringelse både av likviditetsposisjoner og vilkår for markedsfinansiering.
ECB er nok derfor styrket i troen på at renteøkningene det siste drøye året virker etter hensikten. Etterspørselen i økonomien har blitt klart svakere, noe som trolig vil gi seg utslag i et mindre stramt arbeidsmarked og lavere lønns- og prispress framover.
EURUSD noteres i morgentimene så vidt over 1,06, en nedgang på 0,7 prosent fra samme tid i går, og ikke minst godt under årstoppen på 1,12 i midten av juli, før en periode med nedgang startet. Men går det som vi tror, med svakere nøkkeltall fra USA mot slutten av året og inn i 2024, samtidig som eurosonens økonomi stabiliserer seg (se siste avsnitt av Ingvilds morgenrapport i går), vil det være euroens tur til å vise muskler framover.
Rentefallet mandag ettermiddag har ikke blitt reversert. Renta på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid («tiåringen») noteres i skrivende stund til 4,84 prosent, omtrent det samme nivået som den falt tilbake etter en kort visitt over den symbolsk viktige 5 prosentterskelen rundt lunsjtider mandag. Tilsvarende europeiske renter trekker også nedover, den norske med sju tideler i går, til 4,04 prosent.
Bremsen i renteskrekken løfter børsene. Europeiske Stoxx 600 steg med 0,4 prosent i går, mens amerikanske S&P 500 og Nasdaq steg med henholdsvis 0,7 og 0,9 prosent. Høyere risikoappetitt skulle i utgangspunktet bidratt til drahjelp for den norske krona, men et oljeprisfall på 2,5 prosent i løpet av gårsdagen kan ha døyvet den effekten.
Den norske krona er klart svakere enn Norges Bank anslo i sin septemberrapport. EURNOK og USDNOK noteres nå til 11,82 og 11,15, henholdsvis ett og ni øre høyere enn tirsdag morgen. Det har – med rette – bidratt til å trekke renteforventningene opp igjen etter at KPI-tallene for september senket dem betraktelig. Nå prises det igjen inn en (liten) overvektsannsynlighet for rentehopp i desember.
På dagens nøkkeltallkalender vil vi trekke fram tre elementer. Den tyske Ifo-indeksen vil kunne forsterke eller nyansere det negative inntrykket fra gårsdagens PMI-indekser. Konsensusestimatet peker mot en marginal oppgang i oktober, men merk at dette ble gitt før gårsdagens tyske PMI ble endte opp med en ny nedgang i stedet for den ventede oppgangen. Fra USA får vi i ettermiddag tall for nyboligsalg i september, som er ventet å stige litt, etter et kraftig fall måneden før. Kombinasjonen av høye boliglånsrenter og stigende boligpriser (!) gjør det stadig dyrere å kjøpe bolig i USA. Sent i kveld skal Fed-sjef Jerome Powell på talerstolen. Ettersom det er snakk om en kort velkomsttale på et arrangement i Washington kommer det neppe store nyheter fra Powell denne gang. Han fikk tross alt sagt sitt om renteutsikter og langrenteoppgangen forrige uke.
Selskapsrapporter som trakk i positiv retning, lavere rente og bedre innkjøpssjefsindekser enn ventet ga etter en nølende start oppgang for det amerikanske aksjemarkedet i går. Mens S&P500 og Dow ved stengetid hadde steget med henholdsvis 0.7% og 0.6% fortsatte Nasdaq samtidig opp 0.9%. VIX-indeksen var ned 6.9% til 19 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene endte på 94-101% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har kommet ned med 2 basispunkter siden stengetid i det norske markedet i går og ligger før åpning i Europa på 4.84%. Futures på S&P500 indikerer i morgentimene en åpning ned 0.2% for det amerikanske markedet i ettermiddag.
Mottagelsen av resultatrapporten fra Microsoft har sammen med lanseringen av et nytt sett med kinesiske veksttiltak bidratt til å lette noe på stemningen også i de asiatiske markedene så langt i dag. Microsoft var opp 4% i handel etter børs, mens Alphabet på sin side falt 7% etter fremleggelsen av sin rapport. Fravær av en ytterligere forverring i Midt-Østen, reduserte globale renter og oppmerksomhet på stimuleringstiltakene de kinesiske myndigheter har annonsert de siste dagene bidrar til at Nikkei-indeksen kort før stengetid er opp 1%. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1.5%. Boeing er blant selskapene som legger frem Q3-tall mens det norske markedet fortsatt er åpent i dag. Etter stengetid i Europa legger Saipem frem sin kvartalsrapport for Q3, mens Meta Platforms presentere sine kvartalstall etter stengetid i USA i kveld.
Frykten for ytterligere eskalering av konflikten i Midt-Østen ser det siste halve døgnet ut til å være redusert i oljemarkedet og tross både nye kinesiske veksttiltak og signaler om trekk i de amerikanske råoljebeholdningene forrige uke har Brent-prisen i morgentimene i dag kommet ned på USD 87.06 pr fat. Det er USD 2.34 pr fat lavere enn ved stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen ligger før åpning i Europa på USD 83.57 pr fat, hvilket er ned USD 1.48 pr fat siden i går ettermiddag.
Elkem vil på våre estimater i dag legge frem en Q3-omsetning på NOK 7.9 mrd og en EBITDA på NOK 826 mill. Konsensusforventningene tilsier en topplinje på NOK 9 mrd og en EBITDA på NOK 1.2 mrd. Når det gjelder EBITDA har vi imidlertid tatt høyde for engangskostnader på NOK 170 mill, noe som ser ut til å ikke være fullt ut reflektert i konsensus. Engangskostnadene knytter seg til Regjeringens endring i ordningen for CO2-kompensasjon. På tross av det siste kvartalets fallende europeiske priser på silisiumprodukter venter vi et positivt bidrag fra denne divisjonen. Det kinesiske markedet for silikon ser imidlertid fortsatt svakt ut og fra denne divisjonen venter vi derfor et negativt EBITDA-bidrag for kvartalet på NOK 215 mill. Elkem stengte i går på NOK 17.75 pr aksje og vi har før eventuelle endringer en holdanbefaling med et kursmål på NOK 20 pr aksje.
Fra Nel venter vi i dag en Q3-rapport med en omsetning på NOK 427 mill og en EBITDA på NOK -135 mill. Det betyr at vi en noe mer positive enn konsensus på henholdsvis NOK 417 mill og NOK -142 mill. Med tall på nivå med våre og markedets forventninger vil imidlertid oppmerksomheten etter vårt syn i første rekke være rettet mot kundefordringene og ordresituasjonen. Fri kontantstrøm var i Q2, som en følge av økt arbeidskapital, på NOK -489 mill. Vi tolket den gang dette som forårsaket av forsinkede innbetalinger av utestående fordringer. Kundefordringene lå ved utgangen av Q2 på NOK 657 mill, mens ordrereserven på samme tidspunkt var på NOK 3 mrd. Nel stengte i går på NOK 7.42 pr aksje og vi før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en salgsanbefaling med et kursmål på NOK 7 pr aksje.
I forbindelse med dagens Q3-oppdatering fra Storebrand venter vi et resultat før skatt på NOK 717 mill og en EPS på NOK 1.40. Videre har vi estimert en solvency II ratio på 194%, og ser dermed fortsatt støtte for utbytte og tilbakekjøp av aksjer fremover. Storebrand stengte i går på NOK 82.66 pr aksje og vi har før dagens oppdatering en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 109 pr aksje.
MERK: Innholdet i dette nyhetsoppslaget er å anse som en generell investeringsanbefaling. Innholdet må ikke oppfattes som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte mottaker, og er heller ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Nyhetsoppslaget er basert på en investeringsanalyse («Rapporten») utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «Investeringsanbefalinger på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.